Keuzetraject in de bacheloropleiding Drama
3 jaar / 180 studiepunten
Campus Leuven / Lemmens

Hoe ziet de opleiding eruit?

Bij LUCA Drama word je acteur/theatermaker/schrijver/educator. Je ontwikkelt een onderbouwde visie op de wereld en het kunstenveld. Je leert breed en flexibel functioneren, als creërend, uitvoerend of docerend artiest. Met een stevige portie daadkracht en ondernemingszin. Met een eigen artistiek profiel en de kunde om een eigen context te creëren voor je werk. Met de flexibiliteit om samen projecten op te zetten met andere makers, ook cross-disciplinair.

#wijzijnlucadrama

  Bachelortraject Spelen & Maken (driejarig): basis, verbreding en verdieping

  In de eerste drie semesters van je bacheloropleiding ligt de focus op een gezamenlijke basisopleiding Spelen en Maken. In de verdiepende modules die daarop volgen, bepaal je of je de klemtoon meer op spelen of maken legt. Via keuzevakken kan je extra inzetten op spelen voor camera, schrijven en educatie. Ook een Erasmusuitwisseling is mogelijk. Zo geef je je eigen parcours vorm.

  In ons programma nemen tekst en taal een centrale plaats in. Je ontwikkelt taalgevoeligheid en tekstinzicht. Je onderzoekt al spelend, makend en schrijvend wat tekst vandaag en in de toekomst kan zijn. Je traint je lichaam en stem en leert ze in te zetten op een podium.

  Je wordt afwisselend individueel en collectief gecoacht, in praktijkmodules van een zestal weken. Elke module eindigt met een productie- en presentatieweek. Jaarlijks kan je in vier open atelierweken individueel of in groep experimenteren met materiaal en werkvormen. Zo ontwikkel je een eigen werkmethode om met je fascinaties aan de slag te gaan.

  Je rondt de bacheloropleiding af met een eigen voorstelling waarin je spelen & maken (en evt. schrijven) integreert.

  Wil je meer weten over welke vakken je in dit bachelortraject krijgt, bekijk dan hier het Studieprogramma 1ste bachelor Drama en ook het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.

  (2019) 2SKIN - masterproef Tom Voet

  Artistieke master (éénjarig)

  In de artistieke master profileer je je als kunstenaar binnen een zuiver artistiek werkveld.

  • Je volgt masterclasses van kunstenaars met een specifieke expertise.
  • Via ‘kunst in het werkveld’ zet je je eerste stappen in de professionele wereld. Je doet stage bij een theatergezelschap of in de tv- en filmwereld. Je maakt een eigen project als speler/maker/schrijver. Je ontdekt zo in welke rol en in welk soort creatieproces je het best tot je recht komt.
  • In de keuzevakken werk je samen met studenten uit andere LUCA-opleidingen.
  • De klemtoon ligt op je artistieke masterproef: je maakt een voorstelling/performance die vanuit jouw fascinaties vertrekt en waarin je je eigen artistieke profiel voluit tot ontplooiing laat komen.
  • In de masterscriptie behandel je een artistieke onderzoeksvraag die relevant is voor je eigen parcours en de artistieke creatie.

  Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.

  Meer info over de artistieke master >

   

  Artistiek-educatieve master (tweejarig)

  In de artistiek-educatieve master profileer je je als kunstenaar-docent in sociale en educatieve contexten.
  De officiële benaming van deze opleiding is Educatieve Master Muziek en Podiumkunsten.

  • Je wordt voorbereid op een professionele carrière in het brede artistiek-educatieve werkveld. 
  • Je leert voorstellingen afstemmen op specifieke doelgroepen (jeugd, sociaal-artistiek, …).
  • Je verwerft didactische vaardigheden om als leraar of coach aan de slag te gaan in zeer verschillende contexten. 
  • Tegelijk bouw je verder aan je artistieke competenties als acteur, maker, schrijver.
  • Je maakt de link met de opleiding Muziek in een aantal cross-disciplinaire vakken.

  Dit educatief mastertraject kan je na je artistieke master ook verkort volgen in een eenjarig programma.

  Meer info over de artistiek-educatieve master >

  masterjaar

  Je docenten

  Onze docenten houden de vingers aan de pols van de actuele podiumkunsten, in al hun diversiteit.
  Podiumkunstenaars en auteurs uit het ruime artistieke werkveld begeleiden je doorheen je opleiding, vanuit hun kijk op de wereld en de kunsten vandaag.

  LUCA Drama-TEAM (2021-2022)

  Timme Afschrift, Peter Anthonissen, Nico Boon, Steven Beersmans, Kris Cuppens, Peter De Graeve, Jelle De Grauwe, Esther de Koning, Lucas Derycke, Jeroen D’hoe,  Sandra Diris, Aagje Dom,  Katja Dreyer, Nele Eeckhout, Roos EuweRashif El Kaoui, Tom Goossens, Suzanne Grotenhuis, Lieve Hermans, Siona Houthuys, Greet Jacobs, Els Janssens, Bram Kelchtermans, Geert Kestens, Nele Kintaert, Johan Knuts, Stefanie Lambrechts, Freek Mariën, Ellis Meeusen, Emmelien Monnens, Els Olaerts,  Johan Petit, Line Pillet, Alain Quateau, Samira Saleh, Sofie SallerScarlet Tummers, Katrien Valckenaers,  Tine Van Aerschot, Jan Van Camp, Barbara VandendriesscheSabien Van Moorter, Kristof Van Perre, Jonas Van Thielen, Karen Verbeek, Cecilia Verheyden, Godfried Verschaffel, Sara Vertongen, Laura Vroom,  Carl von Winckelmann en Theater Zuidpool

  LUCA Drama

  Waar heb je les?

  We organiseren onze opleiding op meerdere locaties in Leuven.

  • Campus Lemmens, gelegen aan de rand van Leuven in een groene omgeving, is onze thuisbasis. Daar vinden de meeste lessen plaats. We delen de campus met de opleiding Muziek. We werken samen met muzikanten in crossoverprojecten zoals Muziektheater.
  • In OPEK, de culturele hotspot aan de Leuvense Vaartkom, betrekken we een werkruimte en organiseren we onze toonmomenten. We ontmoeten er professionele gezelschappen zoals het Nieuwstedelijk en fABULEUS. Ook kunsteducatieve organisaties Wisper, Mooss en Artforum zijn er werkzaam. Voor onze dramastudenten is OPEK een vrijplaats én een opstap naar het artistieke en kunsteducatieve werkveld.
  • Het Comeniusgebouw aan de Leuvense Ring gebruiken we voor maakprocessen en kleine toonmomenten.
  Grote zaal - OPEK

  Campus Lemmens
  Lemmensberg 3
  3000 Leuven
  routebeschrijving
  www.luca-arts.be

  OPEK
  Vaartkom 4
  3000 Leuven
  routebeschrijving
  www.opek.be

  Campus Comenius
  Tiensevest 60
  3000 Leuven
  routebeschrijving
  Video

  Na je studie

  Tijdens de opleiding kan je via stages het bredere werkveld verkennen als speler, maker, schrijver, docent,… De combinatie van deze stages en de brede opleiding biedt je ruime professionele mogelijkheden. Je richt je eigen gezelschap op, je maakt theater of gaat aan de slag als speler op het podium of in de context van film en televisie. Je begeleidt en doceert drama in sociaal-artistieke projecten, in het kunsteducatieve werkveld, het DKO en/of het lager en secundair onderwijs.

  Je gaat aan de slag als schrijver en maker voor het podium (theater, spoken word, muziek), voor nieuwe media, in de film- en televisiewereld, of in de context van beeldende kunsten

  'De opleiding staat garant voor een pak praktijkervaring. Ik kon, onder leiding van onze docenten, meewerken aan acht theaterproducties. Bovendien kon ik als stage een hoofdrol vertolken in de film 'Little Black Spiders' van Patrice Toye. De contacten die je dan ontwikkelt, lanceren je als acteur.'
  Line Pillet

  (2012) Teer - masterproef Line Pillet

  'Vanaf de toelatingsproef tot en met het afstuderen in het masterjaar voelde ik mij gedragen door het team van LUCA Drama. Het is een gevarieerd, begenadigd en begaan team, dat ervoor zorgt dat je in een veilige context een metier kunt ontwikkelen én dat je wordt uitgedaagd in het zoeken naar een eigen artistieke taal. Via de opleiding en haar team kom je in contact met het professionele landschap. Je creëert er een verbondenheid met het professionele veld die ik als duurzaam en waardevol ervaar. Niets zo fijn als docenten nu tegen te komen tijdens repetities voor een theaterstuk of op een filmset. Je vindt elkaar in de liefde voor het vak en zet de dialoog die je op school startte samen verder.'

  Matthias Van de brul
  (2018) Medea (Dionaea muscipula) – masterproef Matthias Van de brul

  Starten

  • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (of behaalt dit zonder tegenslagen in september 2021) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld
  • Je voldoet aan een aantal voorwaarden qua taal, leerkrediet en verblijf. Meer info > Check deze link zeker ook als je over een Nederlands diploma beschikt.
  • Indien je als kandidaat-student niet voldoet aan de diplomavereisten, kan je onder bepaalde voorwaarden deelnemen aan een toelatingsonderzoek. Meer info >
  • Je slaagt voor een artistieke toelatingsproef of een masterassessment.

  Heb je nood aan meer algemene info over de toelatingsproeven op LUCA, volg dan deze link:
  Meer info over de LUCA toelatingsproeven >

  Artistieke toelatingsproeven Drama

  Je kan gratis deelnemen aan een van de drie volgende twee dagen durende proeven:

  • do 13, vrij 14 en za 15 mei 2021
  • ma 5 tot di 6 juli 2021 (UPDATE: Inschrijven voor deze proef in mei is omwille van onze beperkte ruimtes i.v.m. de coronamaatregelen helaas niet meer mogelijk.)
   Je kan wel steeds je naam opgeven via info@lucadrama.be om je te contacteren mocht er toch nog een plaats vrijkomen. )
  • do 26 tot vrij 27 augustus 2021 (inschrijven ten laatste op vrijdag 20 augustus 2021)

  Masterassessment Drama

  Als je reeds over een bachelor- of masterdiploma beschikt, nodigen we je uit op het masterassessment. Dat vindt plaats op dezelfde dagen als de artistieke toelatingsproefsessies.

  Vragen?

  Je kan ons steeds mailen op info@lucadrama.be of bellen op +32 2 447 15 07.

  Schrijf je in voor een toelatingsproef of masterassessment (speler/makertraject, schrijftraject, artistiek- en artistiekeducatieve master)

  Kom langs

  Wil je weten hoe het er bij ons aan toegaat? Neem dan deel aan onze proefdag of spring langs op een van de studie-informatiedagen (SID-in's).
  Wil je de campus al eens verkennen? Kom langs op een opencampusdag of op een van onze toonmomenten. Spreek ons aan!

  Proefdag Drama

  zaterdag 20 februari 2021

  We bieden je enkele workshops aan, gegeven door onze docenten. Die geven je een goed beeld van hoe wij onze visie op  ‘tekst spelen en maken’ en op ‘ writing for performance’ omzetten in de praktijk. Tussendoor is er ruimte voor gesprek en info.

  Deelnameprijs: 25 EUR (rekeningnummer:  BE31 4252 0317 2155 - met vermelding van je naam + proefdag drama) te betalen voor maandag 15 februari 2021.

  wanneer: zaterdag 20 februari - 10u tot 16u
  waar: campus Lemmens, Lemmensberg 3, 3000 Leuven
  route: https://g.page/LUCADrama?share
  (er is een ruime parking op de campus )

   Schrijf je in voor de proefdag

   Nog vragen?

   Contacteer ons op +32 2 447 15 07
   of via info@lucadrama.be

   Wil je meer weten over hoe we zorg dragen voor de hoge kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.