Keuzetraject in de bacheloropleiding Drama
3 jaar / 180 studiepunten
Campus Leuven / Lemmens

Hoe ziet de opleiding eruit?

Bij LUCA Drama word je acteur/theatermaker/schrijver/educator. Je ontwikkelt een onderbouwde visie op de wereld en het kunstenveld. Je leert breed en flexibel functioneren, als creërend, uitvoerend of docerend artiest. Met een stevige portie daadkracht en ondernemingszin. Met een eigen artistiek profiel en de kunde om een eigen context te creëren voor je werk. Met de flexibiliteit om samen projecten op te zetten met andere makers, ook cross-disciplinair.

#wijzijnlucadrama

  Schrijf je in voor onze artistieke toelatingsproeven

  Je kan gratis deelnemen aan een van de vier volgende proeven. Elke proef duurt twee dagen.

  • Sessie 1   maandag 3 en dinsdag 4 april 2023 (inschrijven ten laatste op maandag 27 maart 2023 om 11u00)
  • Sessie 2   maandag 3 en dinsdag 4 juli 2023 (inschrijven ten laatste op zondag 25 juni 2023 om 11u00)
  • Sessie 3   dinsdag 5 en woensdag 6 september (inschrijven ten laatste op vrijdag 18 augustus 2023 om 11u00)

  Bachelortraject Spelen & Maken (driejarig): basis, verbreding en verdieping

  In de eerste drie semesters van je bacheloropleiding ligt de focus op een gezamenlijke basisopleiding Spelen en Maken. In de verdiepende modules die daarop volgen, bepaal je of je de klemtoon meer op spelen of maken legt. Via keuzevakken kan je extra inzetten op spelen voor camera, schrijven en educatie. Ook een Erasmusuitwisseling is mogelijk. Zo geef je je eigen parcours vorm.

  In ons programma nemen tekst en taal een centrale plaats in. Je ontwikkelt taalgevoeligheid en tekstinzicht. Je onderzoekt al spelend, makend en schrijvend wat tekst vandaag en in de toekomst kan zijn. Je traint je lichaam en stem en leert ze in te zetten op een podium.

  Je wordt afwisselend individueel en collectief gecoacht, in praktijkmodules van een zestal weken. Elke module eindigt met een productie- en presentatieweek. Jaarlijks kan je in vier open atelierweken individueel of in groep experimenteren met materiaal en werkvormen. Zo ontwikkel je een eigen werkmethode om met je fascinaties aan de slag te gaan.

  Je rondt de bacheloropleiding af met een eigen voorstelling waarin je spelen & maken (en evt. schrijven) integreert.

  Wil je meer weten over welke vakken je in dit bachelortraject krijgt, bekijk dan hier het Studieprogramma 1ste bachelor Drama en ook het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.

  (2019) 2SKIN - masterproef Tom Voet

  Je docenten

  Onze docenten houden de vingers aan de pols van de actuele podiumkunsten, in al hun diversiteit.
  Podiumkunstenaars en auteurs uit het ruime artistieke werkveld begeleiden je doorheen je opleiding, vanuit hun kijk op de wereld en de kunsten vandaag.

  LUCA Drama-TEAM (2022-2023)

  Timme Afschrift, Peter AnthonissenSteven BeersmansNico Boon, Aster Degraeve, Peter De Graeve, Jelle De Grauwe, Esther de Koning, Lucas Derycke, Jeroen D’hoe, Aagje Dom,  Katja Dreyer, Roos EuweRashif El Kaoui, Bart Geerts, Suzanne Grotenhuis, Lieve HermansGreet Jacobs, Els Janssens, Bram Kelchtermans, Geert Kestens, Nele Kintaert, Johan Knuts, Stefanie Lambrechts, Ellis Meeusen, Aline Nuyens, Els Olaerts, Line Pillet, Alain QuateauSofie SallerScarlet Tummers, Katrien Valckenaers,  Tine Van Aerschot, Jan Van Camp, Dorothée Van den Berghe, Barbara VandendriesscheKristof Van Perre, Jonas Van Thielen, Karen Verbeek, Cecilia Verheyden, Kyra Verreydt, Laura Vroom, Carl von Winckelmann en Maxime Waladi. 

  LUCA Drama

  Waar heb je les?

  We organiseren onze opleiding op meerdere locaties in Leuven.

  • Campus Lemmens, gelegen aan de rand van Leuven in een groene omgeving, is onze thuisbasis. Daar vinden de meeste lessen plaats. We delen de campus met de opleiding Muziek. We werken samen met muzikanten in crossoverprojecten zoals Muziektheater.
  • In OPEK, de culturele hotspot aan de Leuvense Vaartkom, betrekken we een werkruimte en organiseren we onze toonmomenten. We ontmoeten er professionele gezelschappen zoals het Nieuwstedelijk en fABULEUS. Ook kunsteducatieve organisaties Wisper, Bamm! en Trill zijn er werkzaam. Voor onze dramastudenten is OPEK een vrijplaats én een opstap naar het artistieke en kunsteducatieve werkveld.
  • Het Comeniusgebouw aan de Leuvense Ring gebruiken we voor maakprocessen en kleine toonmomenten.
  Grote zaal - OPEK

  Campus Lemmens
  Lemmensberg 3
  3000 Leuven
  routebeschrijving
  www.luca-arts.be

  OPEK
  Vaartkom 4
  3000 Leuven
  routebeschrijving
  www.opek.be

  Campus Comenius
  Tiensevest 60
  3000 Leuven
  routebeschrijving
  Video

  Na je studie

  De finaliteit van je academische bacheloropleiding ligt in een academische master. We bieden twee masteropleidingen aan:

  In beide opleidingen kan je via stages het bredere werkveld verkennen als speler, maker, schrijver, docent,… De combinatie van deze stages en de brede opleiding biedt je ruime professionele mogelijkheden. Je richt je eigen gezelschap op, je maakt theater of gaat aan de slag als speler op het podium of in de context van film en televisie. Je begeleidt en doceert drama in sociaal-artistieke projecten, in het kunsteducatieve werkveld, het DKO en/of het lager en secundair onderwijs.

  Je gaat aan de slag als schrijver en maker voor het podium (theater, spoken word, muziek), voor nieuwe media, in de film- en televisiewereld, of in de context van beeldende kunsten

  Artistieke master (éénjarig)

  In de artistieke master profileer je je als kunstenaar binnen een zuiver artistiek werkveld.

  • Je volgt masterclasses van kunstenaars met een specifieke expertise.
  • Via ‘kunst in het werkveld’ zet je je eerste stappen in de professionele wereld. Je doet stage bij een theatergezelschap of in de tv- en filmwereld. Je maakt een eigen project als speler/maker/schrijver. Je ontdekt zo in welke rol en in welk soort creatieproces je het best tot je recht komt.
  • In de keuzevakken werk je samen met studenten uit andere LUCA-opleidingen.
  • De klemtoon ligt op je artistieke masterproef: je maakt een voorstelling/performance die vanuit jouw fascinaties vertrekt en waarin je je eigen artistieke profiel voluit tot ontplooiing laat komen.
  • In de masterscriptie behandel je een artistieke onderzoeksvraag die relevant is voor je eigen parcours en de artistieke creatie.

  Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.

  Meer info over de artistieke master >

   

  Artistiek-educatieve master (tweejarig)

  In de artistiek-educatieve master profileer je je als kunstenaar-docent in sociale en educatieve contexten.
  De officiële benaming van deze opleiding is Educatieve Master Muziek en Podiumkunsten.

  • Je wordt voorbereid op een professionele carrière in het brede artistiek-educatieve werkveld. 
  • Je leert voorstellingen afstemmen op specifieke doelgroepen (jeugd, sociaal-artistiek, …).
  • Je verwerft didactische vaardigheden om als leraar of coach aan de slag te gaan in zeer verschillende contexten. 
  • Tegelijk bouw je verder aan je artistieke competenties als acteur, maker, schrijver.
  • Je maakt de link met de opleiding Muziek in een aantal cross-disciplinaire vakken.

  Dit educatief mastertraject kan je na je artistieke master ook verkort volgen in een eenjarig programma.

  Meer info over de artistiek-educatieve master >

  'De opleiding staat garant voor een pak praktijkervaring. Ik kon, onder leiding van onze docenten, meewerken aan acht theaterproducties. Bovendien kon ik als stage een hoofdrol vertolken in de film 'Little Black Spiders' van Patrice Toye. De contacten die je dan ontwikkelt, lanceren je als acteur.'
  Line Pillet

  (2012) Teer - masterproef Line Pillet

  Starten

  • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (of behaalt dit zonder tegenslagen in september 2021) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld
  • Je voldoet aan een aantal voorwaarden qua taal, leerkrediet en verblijf. Meer info > Check deze link zeker ook als je over een Nederlands diploma beschikt.
  • Indien je als kandidaat-student niet voldoet aan de diplomavereisten, kan je onder bepaalde voorwaarden deelnemen aan een toelatingsonderzoek. Meer info >
  • Je slaagt voor een artistieke toelatingsproef.

  Heb je nood aan meer algemene info over de toelatingsproeven op LUCA, volg dan deze link:
  Meer info over de LUCA toelatingsproeven >

  Artistieke toelatingsproeven Drama

  Je kan gratis deelnemen aan een van de drie volgende twee dagen durende proeven:

  • Sessie 1   maandag 3 en dinsdag 4 april 2023 (inschrijven ten laatste op maandag 27 maart 2023 om 11u00)
  • Sessie 2   maandag 3 en dinsdag 4 juli 2023 (inschrijven ten laatste op zondag 25 juni 2023 om 11u00)
  • Sessie 3   dinsdag 5 en woensdag 6 september (inschrijven ten laatste op vrijdag 18 augustus 2023 om 11u00)

  Vragen?

  Je kan ons steeds mailen op info@lucadrama.be of bellen op +32 2 447 15 07.

  Schrijf je in voor een toelatingsproef (speler/makertraject, schrijftraject)

  Kom langs

  Wil je weten hoe het er bij ons aan toegaat? Neem dan deel aan onze proefdag of spring langs op een van de studie-informatiedagen (SID-in's).
  Wil je de campus al eens verkennen? Kom langs op een opencampusdag of op een van onze toonmomenten. Spreek ons aan!

  Opencampusdag campus Lemmens 1 mei

   
  Tijdens de opencampusdag kan je onze bacheloropleiding met trajecten Schrijven & Maken en Spelen & Maken en ook de artistieke master en de artistiek-educatieve master beter leren kennen. We organiseren infosessies, een performance en een improsessie. Daarnaast is er ook mogelijkheid tot gesprek met enkele studenten en docenten.
  Bij de infostand van de dienst studentenvoorzieningen kan je terecht met al je vragen over o.a. studentenhuisvesting en studiefinanciering.

  Proefdag Drama

  dinsdag 21 februari 2023

  We bieden je enkele workshops aan, gegeven door onze docenten. Die geven je een goed beeld van hoe wij onze visie op  ‘tekst spelen en maken’ en op ‘ writing for performance’ omzetten in de praktijk. Tussendoor is er ruimte voor gesprek en info.

  Deelnemers aan proefdag Drama betalen 25 euro inschrijvingsgeld. Via deze link kan je deze online betaling uitvoeren. Gelieve dit te doen voor 13/02/2023.

  wanneer: dinsdag 21 februari 2023 van 9u tot 17u
  waar: campus Lemmens, Lemmensberg 3, 3000 Leuven
  route: https://g.page/LUCADrama?share
  (Er is een ruime parking op de campus )

   Schrijf je in voor de proefdag

   Nog vragen?

   Contacteer ons op +32 2 447 15 07
   of via info@lucadrama.be

   Wil je meer weten over hoe we zorg dragen voor de hoge kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

   Gerelateerde opleidingen