Els Olaerts

Als je Els vroeger vroeg wat ze later wou worden, antwoordde ze steevast: dierenarts. Maar toen ze veertien jaar werd ,namen haar ouders haar mee naar een theatervoorstelling in de KVS. Els herinnert zich dat moment als de dag van gisteren. Het was pure magie. Daar en op dat moment begreep ze dat dit was wat ze de rest van haar leven wou doen: op de scène staan, spelen.

Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren(…” leert gij eerst maar iets fatsoenlijks…”) en dus begint ze Kunstgeschiedenis in Gent . Het theater blijft echter lonken en uiteindelijk doet ze toch ingangsexamen in HIDK H.Teirlinck . Met succes.


In 1981 studeert ze af aan de Studio en sindsdien werkt ze als freelance actrice/regisseuse voor theater, film en televisie.


Ze werkte met grote regisseurs als :Ivo van Hove (Ajax/Antigone , Bogomolov , Don Carlos…. ), Guy Cassiers (The Hunting of the Snark) , Piet Artfeuille( Hamlet) ,Peter de Graef (Zielsverwanten, Inside Stories) ,Herman Gilis (Les Mystères de l’amour ,Personages op zoek naar een auteur) ,Jos Verbist (Station Service ), Bob de Moor (In de Verdure ,De Naamlozen, Het Luizengevecht….) en Erik Devolder (Patrick)


Ze speelde voor grote huizen als NTG (Peter Pan, Bloedbruiloft ,Station Service …), KVS/Martha! Tentatief (De kleine Eva uit de kromme Bijlstraat ),Het Toneelhuis (Push Up ), HETPALEIS (Hamlet ), het Arsenaal (De Pruimelaarstraat ,Biechten ), De Korre maar evenzeer voor kleinere gezelschappen als het Raamtheater (August August August ,Arme Cyrano ,Pak ‘em Stanzi ) ,Dito Dito (Van Wagner ,Plots/Plotz ,Duiven en schoenen…)Cie de Koe (Epiloog van de eenzaamheid ) ,Victoria (’t Is niet om te stoefen maar het regent buiten ),Mannen van den Dam (Brittanicus),de Witte Kraai ( Folterklas ) ,de Queeste (Kinderheil), Lazarus (Zo goed als )….enz….

Recent maakte ze nog Muy Complicado  met oa Laurence Roothooft en Steven Beersmans en speelde ze mee in Beginners van Piet Artfeuille.

Van televisie is Els vooral bekend als ‘het lief van Witse’ in Witse maar ze deed ook mee in talloze tv-series als Daar is een mens verdronken, De burgemeester van Veurne, Hard Labeur, Recht op recht, Heterdaad, Stille Waters , Vermist , Los Zand, het Eiland, Kulderzipken , Elfenheuvel ,Salamander, GentWest, Loslopend Wild en recent nog FYVVM.
 

Film: Het einde van de reis( Peter Simons) ,Voor de glimlach van een kind( Lydia Chagoll),Verlengd Weekend (Hans herbots ),de Blinkers 1,2 en 3( Van Neyghem) ,Zonderlinge Zielen (J.P.De Decker) en De hel van Tanger (Frank van Mechelen).

Vanaf januari 2013 gaat ze werken in Luik, in het Theatre de la Place.

Van 1998 tot 2006 gaf Els les aan de musicalafdeling van het Conservatorium Brussel.

Nu geeft ze al verschillende jaren spel-les aan de opleiding Drama van Luca-school of Arts, campus Lemmensinstituut.
Daarnaast geeft ze ook les in de academie van Willebroek en Bornem.

Wat Els drijft is passie , plezier en nieuwsgierigheid: het gaat haar om dat unieke gegeven van de onverklaarbare onontkoombaarheid : de reden waarom net die acteurs met net dat stuk op net dat moment op de scène willen staan…


Daardoor is ze ook steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen, nieuwe ervaringen, het verleggen van grenzen. Haar mooiste ervaring immers heeft ze aan het theater te danken:
‘….Ergens in een theater, tijdens een voorstelling waar ik er al twintig van had gespeeld ,beleefde ik een buitengewone ervaring: ik ervoer voor het eerst in mijn leven een gevoel of veeleer een besef van wat vrijheid betekenen kan: een totale vrijheid en helderheid in denken, geen vooringenomenheid meer, geen angst voor kritiek of dingen die fout lopen, ik zou wel op mijn pootjes vallen, geen controle meer , een volledig samenvallen van tijd, ruimte ,handeling en denken….dit was vrij zijn! Magisch! En ik besefte haarscherp dat het dit was waarvoor ik al die jaren
had gevochten namelijk op die scène te staan en te weten hier hoor ik thuis ,dit is mijn biotoop ,hier ben ik gelukkig…’