zo 19.03.2023, 20u - 22u

30CC/Schouwburg

Bondgenotenlaan 21 - 3000 Leuven

Concert

LUCA Bigband ft Tutu Puoane (wijziging!)

We kregen zopas het spijtige nieuws dat zangeres Zoë Modiga door visumproblemen niet tijdig in België geraakt. Samen met de LUCA bigband hebben we echter snel geschakeld en vonden we in Tutu Puoane een meer dan waardige vervangster.

Onder leiding van dirigent Frank Vaganée brengen Tutu Puoane en de LUCA bigband zowel een Afrikaans en vaak swingend repertoire, als een selectie protestsongs.

De getalenteerde Zuid-Afrikaanse jazz-zangeres Tutu Puoane woont sinds 2004 in Antwerpen en straalt haar afkomst uit in haar artistieke repertoire, waarmee ze samenwerkingen met grote namen als Toots Thielemans niet uit de weg gaat. Ze werkte al meermaals samen met het Brussels Jazz Orchestra, o.a. voor de gelauwerde plaat Mama Africa waarin ze de grote Miriam Makeba vierde. Het leverde haar de South African Music Award for Best traditional Jazz Album of 2011 op.
Tutu Puoane is synoniem voor jazz en soul, met de Afrikaanse toets. Haar stem heeft een verleidelijk timbre en is te horen in het Engels en haar moedertaal, het Sependi. Tijdens Leuven Jazz 2022 schitterde ze in een samenwerking met het swingende Rebirth::Collective en voordien bracht ze bij 30CC ook het Joni Mitchell project met gastmuzikante Tineke Postma.

ADJA

ADJA is het project van 30CC-focusartieste Adja Fassa.

Als maker, zangeres en performer maakt ze snel een naam voor zichzelf in België als multidisciplinair talent met grote plannen. Zo won ze in 2022 de Soundtrack editie Brussel en in januari 2023 plaatste De Morgen haar bij een van de zes Belgische muziekbeloften van 2023: “Haar debuut-EP doet qua stijl denken aan de spirituele neo soul van Erykah Badu, de zwarte empowerment van Solange en de fluwelen aanpak van Lianne La Havas. Géén slecht clubje om je bij aan te sluiten, denken wij dan.”

Naast zangeres is ze eveneens theatermaakster, in de ontwikkelingsfase van wat ze zelf “sophisticated soul in een hybride concertformat” noemt: met de muziek centraal krijgen haar liveshows geleidelijk aan een theatraal karakter. Dit alles uit een verlangen om het onderbewustzijn en vooral de gevoelens die we ervaren op de kantelpunten van ons leven, te verbeelden naar een totaalbeleving.

Op Leuven Jazz presenteert ze haar debuut-EP IRONEYE, in samenwerking met het groove-geobsedeerde muzieklabel Sdban Ultra en 30CC. Ze combineert dit gloednieuw werk met een hommage aan jazzicoon Nina Simone. “Nina Simone is absoluut een van mijn heldinnen. Een ziel die ik als krachtbron vraag om me te vergezellen op deze reis en die ik uitnodig om datgene te vertellen waartoe ze zelf de kans nog niet kreeg.”

Organisatie: 30CC (Leuven Jazz)

Spread the word