Het online werken gaat traag. Wat kan ik er aan doen?

Het internet is nu een beetje overbelast.  Heel wat toepassingen (weblectures, skype, zoom, …) werken daardoor trager. Daaraan kan je zelf weinig doen. Wat je wel in de hand hebt, is je eigen internetverbinding. Een vaste verbinding (bijv. met een ethernetkabel) is altijd aan te raden. Als je toch via WIFI wilt werken, kijk dan de kwaliteit van je netwerk na. Je kunt daarvoor bijv. Speedtest gebruiken.

Denk er aan dat je voor een goede on line vergadering een stabiele downloadsnelheid  van min. 2 Mbps (beter is 4 Mbps) nodig hebt. Als uploadsnelheid volstaat 128 Kbps (beter 256 Kbps).

Video is een grootverbruiker van je netwerksnelheid. Heb je geen goede verbinding, vermijd dan het gebruik van video. Met enkel geluid en het delen van je scherm kan je al heel goed samenwerken.

Hoe ga ik aan de slag met Skype en andere tools?

Om je met dit soort instrumenten op weg te helpen, hebben we binnen LUCA een handige wegwijzer gemaakt.

Hoe werk ik met Toledo?

KU Leuven heeft een goede handleiding gemaakt voor Toledo. Niet alles is voor jou als LUCA relevant, maar de handleiding maakt je wel wegwijs in de belangrijkste zaken die je moet weten.

Hoe dien ik een opdracht in en zie ik nadien de feedback van mijn docent op Toledo?

Onze collega's van de UCLL leggen dit helder uit op hun website. Ze geven een gedetailleerd overzicht waar stapsgewijs wordt uitgelegd van te moet doen.

Je feedback en/of scores van je docent vind je terug via ‘Tools’ / ‘My grades’.

Hoe kan ik samenwerken met medestudenten?

Gebruik de tools waarmee je vertrouwd bent zoals Google Hangouts, WhatsApp, Slack, Zoom, meet.jit.si  In de huidige omstandigheden is  praatbox ook aan te bevelen. Nieuw en plezant om met medestudenten te overleggen of gewoon bij te praten is houseparty.

Mogelijk werk je samen aan documenten via OneDrive of Google Documenten. Trello is een goede manier om afspraken tussen groepsleden te visualiseren. Gratis toepassingen kennen vaak wel een beperking in aantal deelnemers of functies. Bekijk altijd de mogelijke groepsgrootte, of je documenten kunt delen en of je gelijktijdig aan documenten kunt werken.

Waar moet ik op letten bij online samenwerken?

Online samenwerken verschilt niet van andere samenwerking. Stel eerst een doel vast en hou je hier aan. Willen jullie elkaar informeren?Wil je een kwestie (bijv. deadlines en taken) bespreken? Wil je in groep aan een ontwerp werken? Of wil je een product (bijv. een groepstaak) evalueren? Stel hierop de timing af, en voorzie een gespreksleider, een notulist en een timekeeper. Neem efficiënt besluiten, zet de taken en de timing op papier. Sluit altijd af met de planning van een eerstvolgende moment voor deze groep.

Hoe geef ik respectvol feedback op discussieplatforms?

 • Blijf beleefd en respectvol
 • Ga na of jouw feedback al niet door een ander werd gegeven werd
 • Geef concrete en relevante feedback (als het te algemeen blijft, kan er niet veel mee gebeuren)
 • Onderbouw je feedback met argumenten
 • Geef tips voor aanpassingen

Hoe studeer ik zelfstandig online?

Online je studies verder zetten heeft voor- en nadelen, maar het is vooral anders. Je hebt een grote vrijheid, maar uitstelgedrag loert om de hoek. Zorg dat je jezelf genoeg uitdaagt, zodat de inzet en het enthousiasme op hoog niveau blijven.  Belangrijk is het aanhouden van een degelijke structuur. Een goede planning is essentieel. Maak de nodige tijd vrij om online les te volgen of te studeren. Bereid je lessen voor en verwerk ze actief. 

Tips voor studiemethode

 • Volg de richtlijnen van je docent nauwgezet op en bepaal je aanpak per vak.
 • Werk stapsgewijs aan taken. Start op tijd!    
 • Bij twijfel: stel vragen aan je docent of overleg met je medestudenten.
 • Wees solidair en deel materiaal.
 • Zoek contact met je medestudenten. Stel vragen aan elkaar: ‘wie kan me met helpen met …?’ Reageer op elkaars producten, …
 • Zoek samenwerking in kleine groepjes (twee, drie, vier) via email of Skype. Geef elkaar opdrachten: presenteer iets aan elkaar bijvoorbeeld uitkomsten van opdrachten, geef elkaar feedback, Schrijf, maak samen iets op basis van de leerstof.
 • Spreek samen tijdslots af, maak afspraken. Hou elkaar bij de les.

Stressgevoelig?

Als je stressgevoelig bent, kan je het nu misschien moeilijk krijgen. De gewone routine behouden en dagelijkse taken blijven uitvoeren, kan houvast bieden. Neem in je planning voldoende tijd voor jezelf, praat met anderen en denk positief: een crisis eindigt ook.

Tips voor je timemanagement

 • Begin de dag alsof je naar LUCA gaat (op tijd, douchen, aankleden, …) Dat voelt heel anders dan wanneer je in je pyjama blijft zitten.
 • Hou een vast ritme aan: sta elke dag op hetzelfde uur op en ga op hetzelfde uur slapen.
 • Verlies je niet in of laat je niet afleiden door het internet.  
 • Blijf niet (in je eentje) de hele tijd achter je scherm zitten.
 • Streef efficiëntie na: werk intensief en ontspan intens erna.
 • Stel niets uit. Het ideale moment komt nooit. Start en houd minstens 20 minuten vol.
 • Hou je groter doel voor ogen!

Zit je met vragen rond stress? Voel je je eenzaam in deze moeilijke tijden? Neem dan zeker contact op met de Studentenvoorzieningen. Je kan bij hen terecht met vragen over psychologische begeleiding

Voor status updates, veelvoorkomende vragen rond de invloed van COVID-19 op je lesactiviteiten check onze overzichtspagina.