Professionele bachelor AVT: Fotografie
3 jaar / 180 studiepunten
Campus Brussel / Narafi

Hoe ziet de opleiding eruit?

Fotografie studeren aan een hogeschool die gelegen is in het prachtig groene Dudenpark in Brussel: de opleiding fotografie aan campus Narafi is jouw optie op een geweldige carrière als beeldenmaker, creatieveling, technisch onderlegde duizendpoot in diverse creatieve sectoren (fotografie, film, verkoop, musea, galerijen, productieondersteuning, redactiewerk ...)!

Lees verder onder de foto.

Narafi Foto

In onze driejarige professionele bacheloropleiding Fotografie leren we je niet alleen goed fotograferen en video's maken. We bieden je een ruim en gevarieerd pakket aan en bereiden je voor op de uitdagingen die de creatieve sector tegenwoordig biedt. Als allround beeldenmaker met een sterke technische en creatieve basis leer je naast fotografie en video alles wat je nodig kan hebben binnen de creatieve en visuele sector, waarin beeld, woord en klank als communicatievormen aan bod komen.

Via de theorielessen (twee dagen per week):

 • krijg je een algemene technische en inhoudelijke basis mee, waarmee je daarna zelf aan de slag kan tijdens de ateliers
 • diepen we technische aspecten van de fotografie uit
 • verruimen we je bagage door inhoudelijke vakken, zoals geschiedenis van de fotografie, beeldanalyse, kunst en cultuur, beeld en research …   
 • zetten we in op een doorgedreven opleiding beeldretouche (Photoshop, Lightroom)
 • leer je websites bouwen
 • krijg je een grondige basis video voor DSLR mee

Tijdens de praktijklessen in de ateliers (ongeveer anderhalve dag per week):

 • leer je werken met diverse types fototoestellen, objectieven, flitsen, printers, kleurfilters, achtergrondsystemen, softboxen, paraplu’s …
 • verfijn je je professionele fotografietechnieken onder begeleiding van onze docenten (allen hebben een grondige praktijkervaring en staan nog in het werkveld)  
 • ontwikkel je je eigen unieke stijl, door inhoudelijk en artistiek sterk werk te maken
 • krijg je feedback en ga je met de docenten in dialoog over je beeldmateriaal

Wil je meer weten over de vakken die je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.

   Jij staat centraal!

   Er is veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. In een atelier werk je in kleine groepjes van 10 tot 12 studenten. Er is altijd een praktijkdocent aanwezig om je te begeleiden en je verder te helpen. We vinden feedback geven op je beelden belangrijk. Je kan daarom tijdens de ateliers altijd terecht voor een gesprek over je werk. 
   We versterken het opleidingsprogramma met interessante workshops en gastlessen zodat je mee bent met de nieuwste trends en technologieën. Je bezoekt tentoonstellingen en/of neemt er zelf aan deel (Breda Photo, LUCA Showcase …). 

   Projectweken, gastlessen en uitstappen.
   Elk jaar organiseren we buitenschoolse projectweken. Tijdens zo’n projectweek groei je in je werk omdat je theorie en praktijk samenbrengt en begeleid wordt door gerenommeerde (gast)docenten.

   • Eerste jaar : (buitenlandse) reportageweek (foto hiernaast: lezing door fotograaf Bas Bogaerts tijdens de reportageweek in Luik, 2021)
   • Tweede jaar: mode- en portretweek
   • Derde jaar: tweedaagse foodfotografie

   Deze weken zijn telkens boeiend en heel intens. Je staat vroeg op met je camera en gaat er laat mee slapen. Je toestel wordt meer en meer het verlengde van jezelf. Lees er meer over op onze blog.

   Impressie van de modeweek.  Lees verder onder de video.

   Video

   Digitaal en analoog

   De nadruk in de opleiding ligt op professionele fotografie. Omdat de creatieve sector overwegend digitaal is, willen we beeldenmakers opleiden die mee zijn met de laatste digitale technieken. En daarom focussen we met onze professionele opleiding op digitale fotografie.

   Wil je daarnaast ook analoog aan de slag, kan dat. In de doka maken onze docenten je wegwijs in de wereld van de analoge fotografie (zowel op kleinbeeld, middenformaat als grootformaat). We geven aanvullende workshops in oude fotografietechnieken (zoals nat collodiumtechniek), zodat je ook een brede expertise ontwikkelt in de analoge fotografie.

   Starten zonder toelatingsproef en zonder voorkennis


   Er is geen toelatingsproef. Iedereen met een grote dosis inzet, creativiteit en motivatie kan in onze opleiding beginnen.


   Alle lessen starten met de basisbegrippen. We gaan er niet vanuit dat je al enige kennis hebt van fotografie. Heb je toch al enige voorkennis (via een vooropleiding, of uit interesse, zelfstudie of avondonderwijs), ook goed. Dan dagen we jou uit om verder te groeien en nog betere beelden te maken. Van bij de start zullen de docenten je stimuleren om de kwaliteit van je werk op te trekken naar een uitermate professioneel niveau.   

   Fotografie studeren

   Brede vorming en professionalisering

   Vakken als communicatie en research, bedrijfsbeheer en marketing zorgen voor een grondige en brede vorming. Door de intense samenwerking in kleine groepen ontwikkeling je soft skills, zoals plannen, communiceren en organiseren. De permanente samenwerking loopt als een rode draad door onze opleiding. 

   Hierdoor verwerf je competenties die zeer gegeerd zijn op de arbeidsmarkt. Dit merken we in de gunstige tewerkstellingscijfers van onze alumni.  

   Lees verder onder de foto.

   Fotografie studeren

   Wanneer heb je les?

   • Het volgende academiejaar start op vrijdag 23 september 2022 met de jaarlijkse 'kick off', een startdag waarbij we alle studenten op school ontvangen en wegwijs maken.
   • De gewone lessen starten op maandag 26 september 2022.
   • Meestal heb je hele dagen les: ofwel een hele dag theorie, ofwel een hele dag atelier. Springuren proberen we zo te vermijden. 
   • De theorie wordt klassikaal gegeven.
   • Voor de ateliers word je in groepjes van 10 tot 12 studenten opgedeeld, die elk hun eigen lesschema krijgen.
   • Wekelijks heb je een lesvrije dag zodat je aan projecten en opdrachten kan werken. Ook als je geen les hebt, kan je altijd op de campus terecht: werken aan opdrachten, beelden printen, docenten om raad vragen, materiaal ontlenen ...  
   • Er is geen les in de kerstvakantie en paasvakantie.
   • Het jaar bestaat uit 2 semesters, met op het einde (januari en juli) theorie-examens en het praktijkexamen (jury). 

   Meer weten?

   Kijk naar het werk van onze studenten

   Je docenten

   In een creatieve opleiding is de persoonlijke begeleiding erg belangrijk. Daarom sta jij centraal. 

   Jouw praktijkdocenten zijn op verschillende domeinen in het werkveld actief en leren je alle knepen van het vak. Ieder geeft zijn of haar specifieke expertise door.

   We hebben in ons team zowel specialisten op analoog als digitaal vlak, zowel commercieel als artistiek/creatief. 

   Maar we hebben allen één ding gemeen: het delen van onze expertise en kennis met onze studenten en de liefde voor het vak!

   Fotografie studeren

   'Waarom ik koos voor Narafi? Narafi staat voor persoonlijke begeleiding, een brede basis en uitgebreide face to face feedback. Als groeiende portret-, documentaire- en architectuurfotografe kan ik zelfs vandaag de dag nog steeds bij hen terecht. De docenten blijven me bijstaan met hulp en advies.'

   Katoo Peeters, alumnus 2017 - katoopeeters.com

   Lisa Bilterijst, alumnus promotie 2016, vertelt in onderstaande video zelf over haar tijd aan Narafi en haar start als freelance fotografe. 

   Je kan haar huidige werk bekijken op haar website.

   lees verder onder de video.

   Video

   We stellen hierbij onze docenten voor:

   • Alain Van HaverIsabel Rottiers, Frédérique Debras en An Debie zijn bekende namen in de artistieke fotowereld: ze stellen tentoon, zijn bezig met vrij en/of artistiek werk en hebben een directe link met de kunstwereld. 
   • Bram Tack en Jürgen Doom zijn actief als commerciële fotografen en werken als portret- en bedrijfsfotografen, met sterke flitsbeheersing. Net als Faye Pynaert, die naast reisreportages en portretten ook werkt voor dagbladen en tijdschriften. Pieter De Smedt-Jans specialiseert zich in zowel architectuur als mode- en glamourbeelden. Jan Vandevyver verovert de wereld met hedendaagse modefotografie. Deze docenten hebben een sterke band met het (commerciële) werkveld. Ze werken in opdracht en naar briefing van hun klanten. 
   • Lennert Deprettere specialiseert in installaties die je op verschillende fotofestivallen kan terugvinden.
   • Tom Swalens is gespecialiseerd in culinaire fotografie en lifestyle. Zijn werk vind je terug in boeken, tijdschriften en reclamecampagnes. 
   • Lieven Verkens is digital designer (UI/UX designer) met liefde voor geluid en beeld. Ian Segal is fotograaf, maar heeft zich gespecialiseerd in video met DSLR en neemt daarom het gedeelte video op zich in onze opleiding.

   Specifieke theorievakken zoals verbeelding als creatief proces (Véronique Beelaert) en marketing en bedrijfsbeheer (Frank Herreman) worden gegeven door (gast)docenten die een eigen bedrijf runnen. 

   Waar heb je les?

   Campus Narafi

   • Een historisch kasteel met hedendaags interieur, gelegen in het prachtige Dudenpark op het hoogste punt van Brussel.
   • Kleine campus met een warme en informele sfeer tussen studenten en docenten.
   • State-of-the art filmmateriaal en pas vernieuwde tv-studio. 
   • Uitgebreide uitleendienst met camerasets, geluidsmateriaal en lichtmateriaal.
   • Op fietsafstand van centrum Brussel. Vlot bereikbaar met de trein (station Brussel-Zuid), metro (82 en 51) en bus (54 en 48).

   Adres

   Victor Rousseaulaan 75
   1190 Vorst 
   +32 2 447 13 00

   info.narafi@luca-arts.be

   • De kleinschaligheid van onze prachtige campus zorgt voor een warme en informele sfeer tussen studenten en docenten
   • State-of-the art fotografiemateriaal en vernieuwde fotostudio's
   • Uitgebreide uitleendienst met fotografiemateriaal (toestellen, objectieven, flitsen, statieven …)
   • Een historisch kasteel met hedendaags interieur, gelegen in het prachtige Dudenpark op het hoogste punt van Brussel
   • Op een kwartier fietsen/tram/metro/bus van hartje Brussel

   Deze korte video over onze opleiding geeft een goed beeld van hoe het er aan toe gaat op onze campus.

   Video

   Wat heb je nodig?

   Wat heb je nodig (van fotomateriaal) om te starten?

   Heb je zelf nog geen of onvoldoende professioneel fotomateriaal? Geen probleem. In onze uitleendienst hebben we alles voor jou.

   Je hoeft dus bij de start nog geen dure toestellen, lenzen of flitsen te kopen. Iedereen met een basis spiegelreflex (Nikon, Canon, Sony, Fuji, Panasonic, Pentax …) kan in de opleiding starten. Je hoeft dus aan het begin van het academiejaar nog niet direct te investeren.

   Wil je gedurende je studie na verloop van tijd investeren in meer professioneel fotomateriaal, vraag dan gerust advies aan je docenten. Zij kunnen je helpen om juist te kiezen. 

   Verder heb je best een computer (Mac of Windows) en software voor de opleiding (al kan je steeds terecht op de vele computers met professionele beeldschermen die op school beschikbaar zijn). Als je nog geen Adobe software hebt, kan je met je studentenkaart de softwarelicenties voor Adobe Creative Cloud via Academic Software aankopen.

   Fotografie studeren

   Je zal ook af en toe moeten investeren in geheugenkaartjes, backupschijven, etc. Kortom, over de jaren zal je gestaag je eigen digitale workflow op punt stellen.

   Tot slot zal er af en toe een bijdrage gevraagd worden voor museumbezoeken (enkele tientallen euro's per academiejaar) en voor projectwerk (rond 150€ per academiejaar).  We houden die kosten uiteraard zo laag mogelijk.

   lees verder onder de foto

   Na je studie

   Klaar voor het werkveld!

   Beeld is ontzettend belangrijk in onze samenleving. De beeldindustrie boomt en dat biedt veel mogelijkheden.

   Na je opleiding kan je aan de slag in verschillende sectoren van het creatieve werkveld. Met je technische kennis en je creatieve vaardigheden ben je breed inzetbaar en kom je in aanmerking voor commerciële, technische en creatieve functies.

   Fotografie studeren

   Onze studenten komen niet alleen in de grafische sector terecht, maar evenzeer in de audiovisuele (film, TV, droneproducties ...) als in meer afgeleide sectoren. Ze zijn gegeerd omdat ze getraind zijn in het omgaan met deadlines, onder druk kunnen presteren en zowel zelfstandig als in team kunnen werken.

   • Als freelancer kan je je uitleven in documentaire of journalistieke fotografie, food- of lifestylefotografie, portret- of modefotografie, architectuurfotografie, industriële fotografie, studio- of reclamefotografie.
   • In loondienst kan je een loopbaan uitbouwen bij persagentschappen of beeldbanken als ‘picture editor’ van magazines of tijdschriften, of bij reclame- en marketingbureaus als communicatiemedewerker of als beeldretoucheur of video-editor. Sommige alumni worden technisch consultant bij bedrijven die met optisch materiaal werken. Zelfs in uitgeverijen, galeries en in de film- of televisiesector zoeken ze mensen met een opleiding fotografie.
   • Sommige studenten kiezen ook een carrière als kunstenaar of als lesgever in artistieke opleidingen.

   90% van onze afgestudeerden is binnen 4 maanden aan de slag en dat in de sector of in een sector die sterk verbonden is aan de fotografie (bron: bevraging oud-studenten).

   Onze studenten zijn echt klaar voor het werkveld. In onderstaande video leggen ze zelf uit wat ze als bachelorproef gemaakt hebben op het einde van hun 3-jarig traject. Oordeel zelf!

   De bachelorproef - met interviews van studenten en een extern jurylid (een professional, die vol lof is over de kwaliteit van het niveau van onze afstuderende studenten hun werk).

   Video

   Alumni

   De kwaliteit van onze opleiding kan je meten aan de sterkte van onze oud-studenten en het succes dat ze hebben in het werkveld. Omdat we een brede technische en creatieve opleiding bieden, vind je onze oud-studenten zowat in alle sectoren terug.

   Keek bijvoorbeeld naar het werk van Harry Gruyaert (Magnum), Douglas Moors, Greta Buysse en vele anderen op https://fotografiestuderen.wordpress.com/alumni/.

   Fotografie studeren

   Verder studeren

   Met je bachelordiploma Fotografie kan je na het volgen van een schakelprogramma nog een Master in de Fotografie halen aan campus Sint-Lukas Brussel of campus C-mine Genk. 

   Wil je later graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs dan kan je nog een eenjarige verkorte educatieve bachelor volgen.

   Toen ik op NARAFI toekwam, had ik eigenlijk weinig besef van wat fotografie betekent. De lessen kunst- en fotogeschiedenis reikten ons zo’n breed aanbod van fotografen en kunstenaars aan dat er een hele nieuwe wereld voor mij openging. 

   De praktijkopdrachten van het eerste en tweede jaar van de opleiding introduceren je tot alle soorten fotografie: van portret tot architectuur, van stilleven tot reportage. Gaandeweg ontdekte ik dat ik me het best voelde bij portretten. Het laatste jaar bood dan ook alle mogelijkheden om me daar meer in te verdiepen.  

   Na mijn drie jaar op NARAFI ben ik meteen kunnen starten als freelance fotograaf. De helft van mijn tijd fotografeer ik voor de krant De Morgen, de andere helft wordt ingevuld door commercieel werk: gaande van portret en mode tot reclame en lifestyle.

   Damon De Backer

   Ook in afstandsonderwijs

   Wil je fotografie studeren in het hoger onderwijs (om een bachelordiploma te behalen) en dit combineren met een job

   Aan campus Narafi kan dit via een studietraject voor werkstudenten. Op het einde van dit traject heb je een opleiding tot professioneel fotograaf gekregen en behaal je een volwaardig diploma Audiovisuele Technieken: Fotografie (professionele bachelor).

   Werktraject

   Het werktraject is bedoeld voor mensen die hun deeltijdse (of voltijdse) job willen combineren met een bacheloropleiding fotografie in afstandsonderwijs.

   De ateliers volg je samen met de studenten van de reguliere dagopleiding op onze campus. De theorievakken verwerk je thuis. Alle informatie daarvoor wordt beschikbaar gesteld op onze digitale leeromgeving (Toledo).

   Voor wie?

   Om in aanmerking te komen voor het studietraject voor werkstudenten via afstandsonderwijs moet je een attest kunnen voorleggen. Dat attest bevestigt dat je voor minstens 80 uren per maand (halftijds) tewerkgesteld bent of een zelfstandige activiteit uitoefent. Sta je in het onderwijs? Dan dien je een halftijdse baan te hebben.

   Heb je dat niet (werk je bijvoorbeeld maar 1 dag per week), dan kan je uiteraard inschrijven in het reguliere traject.

   Voor meer info over het statuut van werkstudent verwijzen we je graag naar de pagina van de KU Leuven, waar dit helemaal uitgelegd wordt. 

   Heb je daarna nog specifieke vragen?

   Kijk dan eerst eens op onze blog, met heel wat praktische uitleg en toelichting.

   Aarzel niet ons te contacteren als je toch nog vragen hebt, en kom zeker ook naar onze opendeurdagen.

   We hebben een aparte opleidingspagina voor het werktraject op deze site, waar je een uitgebreide Q&A vindt met veel voorkomende vragen.

   Sta jij ook graag ooit als afstuderende student met een bachelorproef voor een externe jury? Het kan, als je er maar in gelooft!

   Video

   Starten

   Na je secundair onderwijs (of na een andere hogere studie) ben je welkom op Narafi. Er zijn geen andere voorwaarden dan het hebben van een diploma secundair onderwijs.

   • Je hebt geen specifieke voorkennis nodig: afgestudeerd aan ASO, BSO, TSO of KSO?  Prima, dan kan je starten.
   • Je moet geen toelatingsproef afleggen. Algemene kennis, creatieve aanleg en een flinke dosis motivatie zijn daarentegen onontbeerlijk.
   • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (uiterlijk in september 2021) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld. 
   • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info >

   Voor studenten uit Nederland: de volgende opleidingen zijn voldoende om te starten in het Belgisch hoger onderwijs:

   • een middelbaar beroepsonderwijs MBO van ten minste 4 jaar MBO4
   • hoger algemeen onderwijs VWO
   • geslaagd voor propedeutisch examen
   • hoger beroepsonderwijs HBO vb: HTS, PABO

   Niet voldoende voor Belgisch hoger onderwijs:

   • LBO
   • MAVO, VMBO-kader
   • MBO van minder dan 4 jaar
   • HAVO
   Fotografie studeren

   Kom langs

   Kom meer te weten over onze opleiding!

   Waar staan onze opleidingen precies voor?
   Welke zijn de toekomstperspectieven na het behalen van een diploma?
   Ontdek onze ateliers en werkplaatsen.

   Infomomenten over de Film en Fotografie opleidingen:

   Nog vragen?

   Mail ons: fotografie.narafi@luca-arts.be

   Of bezoek onze blogFacebook en Instagram.

   Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.