Fotografie studeren aan een hogeschool die gelegen is in het prachtig groene Dudenpark in Brussel: de opleiding fotografie aan campus Narafi is jouw optie op een geweldige carrière als beeldenmaker, creatieveling, technisch onderlegde duizendpoot in diverse creatieve sectoren (fotografie, film, verkoop, musea, galerijen, productieondersteuning, redactiewerk ...)!
Lees verder onder de foto.
In onze driejarige professionele bacheloropleiding Fotografie leren we je niet alleen goed fotograferen en video's maken. We bieden je een ruim en gevarieerd pakket aan en bereiden je voor op de uitdagingen die de creatieve sector tegenwoordig biedt. Als allround beeldenmaker met een sterke technische en creatieve basis leer je naast fotografie en video alles wat je nodig kan hebben binnen de creatieve en visuele sector, waarin beeld, woord en klank als communicatievormen aan bod komen.
Via de theorielessen (twee dagen per week):
Tijdens de praktijklessen in de ateliers (ongeveer anderhalve dag per week):
Wil je meer weten over de vakken die je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.
Jij staat centraal!
Er is veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. In een atelier werk je in kleine groepjes van 10 tot 12 studenten. Er is altijd een praktijkdocent aanwezig om je te begeleiden en je verder te helpen. We vinden feedback geven op je beelden belangrijk. Je kan daarom tijdens de ateliers altijd terecht voor een gesprek over je werk.
We versterken het opleidingsprogramma met interessante workshops en gastlessen zodat je mee bent met de nieuwste trends en technologieën. Je bezoekt tentoonstellingen en/of neemt er zelf aan deel (Breda Photo, LUCA Showcase …).
Op onze blog vind je onder meer een artikel over ons bezoek aan het fotofestival Unseen in Nederland (zie sfeerbeeld hiernaast) en over de tentoonstelling van foto's van onze afgestudeerde alumni op de LUCA Showcase 2019 die in de C-mine in Genk doorging. Of bekijk de aftermovie die videodocent Ian Segal maakte van Paris Photo 2021, onze jaarlijkse reis naar één van de meest toonaangevende beurzen op vlak van fotografie en andere expo's die de lichtstad op dat moment te bieden heeft.
Projectweken, gastlessen en uitstappen.
Elk jaar organiseren we buitenschoolse projectweken. Tijdens zo’n projectweek groei je in je werk omdat je theorie en praktijk samenbrengt en begeleid wordt door gerenommeerde (gast)docenten.
Deze weken zijn telkens boeiend en heel intens. Je staat vroeg op met je camera en gaat er laat mee slapen. Je toestel wordt meer en meer het verlengde van jezelf. Lees er meer over op onze blog.
Impressie van de modeweek. Lees verder onder de video.
Hands-on leren fotograferen
Theorie en praktijk zijn in onze opleiding onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alle theoretische vakken dienen als basis voor de praktijk.
De praktijkopdrachten tijdens de ateliers zijn bovendien geïnspireerd door de noden in de professionele sector. Ze worden dan ook gegeven door docenten die in de professionele praktijk staan en weten wat de creatieve sector verwacht van professionals.
Digitaal en analoog
De nadruk in de opleiding ligt op professionele fotografie. Omdat de creatieve sector overwegend digitaal is, willen we beeldenmakers opleiden die mee zijn met de laatste digitale technieken. En daarom focussen we met onze professionele opleiding op digitale fotografie.
Wil je daarnaast ook analoog aan de slag, kan dat. In de doka maken onze docenten je wegwijs in de wereld van de analoge fotografie (zowel op kleinbeeld, middenformaat als grootformaat). We geven aanvullende workshops in oude fotografietechnieken (zoals nat collodiumtechniek), zodat je ook een brede expertise ontwikkelt in de analoge fotografie.
Starten zonder toelatingsproef en zonder voorkennis
Er is geen toelatingsproef. Iedereen met een grote dosis inzet, creativiteit en motivatie kan in onze opleiding beginnen.
Alle lessen starten met de basisbegrippen. We gaan er niet vanuit dat je al enige kennis hebt van fotografie. Heb je toch al enige voorkennis (via een vooropleiding, of uit interesse, zelfstudie of avondonderwijs), ook goed. Dan dagen we jou uit om verder te groeien en nog betere beelden te maken. Van bij de start zullen de docenten je stimuleren om de kwaliteit van je werk op te trekken naar een uitermate professioneel niveau.
Brede vorming en professionalisering
Vakken als communicatie en research, bedrijfsbeheer en marketing zorgen voor een grondige en brede vorming. Door de intense samenwerking in kleine groepen ontwikkeling je soft skills, zoals plannen, communiceren en organiseren. De permanente samenwerking loopt als een rode draad door onze opleiding.
Hierdoor verwerf je competenties die zeer gegeerd zijn op de arbeidsmarkt. Dit merken we in de gunstige tewerkstellingscijfers van onze alumni.
Lees verder onder de foto.
Wanneer heb je les?
Meer weten?
Kijk naar het werk van onze studenten
In een creatieve opleiding is de persoonlijke begeleiding erg belangrijk. Daarom sta jij centraal.
Jouw praktijkdocenten zijn op verschillende domeinen in het werkveld actief en leren je alle knepen van het vak. Ieder geeft zijn of haar specifieke expertise door.
We hebben in ons team zowel specialisten op analoog als digitaal vlak, zowel commercieel als artistiek/creatief.
Maar we hebben allen één ding gemeen: het delen van onze expertise en kennis met onze studenten en de liefde voor het vak!
'Waarom ik koos voor Narafi? Narafi staat voor persoonlijke begeleiding, een brede basis en uitgebreide face to face feedback. Als groeiende portret-, documentaire- en architectuurfotografe kan ik zelfs vandaag de dag nog steeds bij hen terecht. De docenten blijven me bijstaan met hulp en advies.'
Katoo Peeters, alumnus 2017 - katoopeeters.com
Lisa Bilterijst, alumnus promotie 2016, vertelt in onderstaande video zelf over haar tijd aan Narafi en haar start als freelance fotografe.
Je kan haar huidige werk bekijken op haar website.
lees verder onder de video.
We stellen hierbij onze docenten voor:
Specifieke theorievakken zoals verbeelding als creatief proces (Véronique Beelaert) en marketing en bedrijfsbeheer (Frank Herreman) worden gegeven door (gast)docenten die een eigen bedrijf runnen.
Campus Narafi
Adres
Victor Rousseaulaan 75
1190 Vorst
+32 2 447 13 00
Deze korte video over onze opleiding geeft een goed beeld van hoe het er aan toe gaat op onze campus.
Wat heb je nodig (van fotomateriaal) om te starten?
Heb je zelf nog geen of onvoldoende professioneel fotomateriaal? Geen probleem. In onze uitleendienst hebben we alles voor jou.
Je hoeft dus bij de start nog geen dure toestellen, lenzen of flitsen te kopen. Iedereen met een basis spiegelreflex (Nikon, Canon, Sony, Fuji, Panasonic, Pentax …) kan in de opleiding starten. Je hoeft dus aan het begin van het academiejaar nog niet direct te investeren.
Heb je al een (eenvoudige) camera, gebruik die dan bij de start van het academiejaar. Het zal snel duidelijk worden met welk type camera je aan de slag wil. We helpen je dan verder bij de keuze en zoektocht naar een model waarmee je je schoolcarrière met succes kan afronden. We raden je aan om eerst de toestellen uit onze uitgebouwde uitleendienst uit te proberen. Zo kan je rustig de tijd nemen om de juiste keuze te maken voor je eigen investering in fotomateriaal op termijn.
Wil je gedurende je studie na verloop van tijd investeren in meer professioneel fotomateriaal, vraag dan gerust advies aan je docenten. Zij kunnen je helpen om juist te kiezen.
Verder heb je best een computer (Mac of Windows) en software voor de opleiding (al kan je steeds terecht op de vele computers met professionele beeldschermen die op school beschikbaar zijn). Als je nog geen Adobe software hebt, kan je met je studentenkaart de softwarelicenties voor Adobe Creative Cloud via Academic Software aankopen.
Je zal ook af en toe moeten investeren in geheugenkaartjes, backupschijven, etc. Kortom, over de jaren zal je gestaag je eigen digitale workflow op punt stellen.
Tot slot zal er af en toe een bijdrage gevraagd worden voor museumbezoeken (enkele tientallen euro's per academiejaar) en voor projectwerk (rond 150€ per academiejaar). We houden die kosten uiteraard zo laag mogelijk.
lees verder onder de foto
Klaar voor het werkveld!
Beeld is ontzettend belangrijk in onze samenleving. De beeldindustrie boomt en dat biedt veel mogelijkheden.
Na je opleiding kan je aan de slag in verschillende sectoren van het creatieve werkveld. Met je technische kennis en je creatieve vaardigheden ben je breed inzetbaar en kom je in aanmerking voor commerciële, technische en creatieve functies.
Onze studenten komen niet alleen in de grafische sector terecht, maar evenzeer in de audiovisuele (film, TV, droneproducties ...) als in meer afgeleide sectoren. Ze zijn gegeerd omdat ze getraind zijn in het omgaan met deadlines, onder druk kunnen presteren en zowel zelfstandig als in team kunnen werken.
90% van onze afgestudeerden is binnen 4 maanden aan de slag en dat in de sector of in een sector die sterk verbonden is aan de fotografie (bron: bevraging oud-studenten).
Onze studenten zijn echt klaar voor het werkveld. In onderstaande video leggen ze zelf uit wat ze als bachelorproef gemaakt hebben op het einde van hun 3-jarig traject. Oordeel zelf!
De bachelorproef - met interviews van studenten en een extern jurylid (een professional, die vol lof is over de kwaliteit van het niveau van onze afstuderende studenten hun werk).
Alumni
De kwaliteit van onze opleiding kan je meten aan de sterkte van onze oud-studenten en het succes dat ze hebben in het werkveld. Omdat we een brede technische en creatieve opleiding bieden, vind je onze oud-studenten zowat in alle sectoren terug.
Keek bijvoorbeeld naar het werk van Harry Gruyaert (Magnum), Douglas Moors, Greta Buysse en vele anderen op https://fotografiestuderen.wordpress.com/alumni/.
Verder studeren
Met je bachelordiploma Fotografie kan je na het volgen van een schakelprogramma nog een Master in de Fotografie halen aan campus Sint-Lukas Brussel of campus C-mine Genk.
Wil je later graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs dan kan je nog een eenjarige verkorte educatieve bachelor volgen.
Toen ik op NARAFI toekwam, had ik eigenlijk weinig besef van wat fotografie betekent. De lessen kunst- en fotogeschiedenis reikten ons zo’n breed aanbod van fotografen en kunstenaars aan dat er een hele nieuwe wereld voor mij openging.
De praktijkopdrachten van het eerste en tweede jaar van de opleiding introduceren je tot alle soorten fotografie: van portret tot architectuur, van stilleven tot reportage. Gaandeweg ontdekte ik dat ik me het best voelde bij portretten. Het laatste jaar bood dan ook alle mogelijkheden om me daar meer in te verdiepen.
Na mijn drie jaar op NARAFI ben ik meteen kunnen starten als freelance fotograaf. De helft van mijn tijd fotografeer ik voor de krant De Morgen, de andere helft wordt ingevuld door commercieel werk: gaande van portret en mode tot reclame en lifestyle.
Wil je fotografie studeren in het hoger onderwijs (om een bachelordiploma te behalen) en dit combineren met een job?
Aan campus Narafi kan dit via een studietraject voor werkstudenten. Op het einde van dit traject heb je een opleiding tot professioneel fotograaf gekregen en behaal je een volwaardig diploma Audiovisuele Technieken: Fotografie (professionele bachelor).
Werktraject
Het werktraject is bedoeld voor mensen die hun deeltijdse (of voltijdse) job willen combineren met een bacheloropleiding fotografie in afstandsonderwijs.
De ateliers volg je samen met de studenten van de reguliere dagopleiding op onze campus. De theorievakken verwerk je thuis. Alle informatie daarvoor wordt beschikbaar gesteld op onze digitale leeromgeving (Toledo).
Om in aanmerking te komen voor het studietraject voor werkstudenten via afstandsonderwijs moet je een attest kunnen voorleggen. Dat attest bevestigt dat je voor minstens 80 uren per maand (halftijds) tewerkgesteld bent of een zelfstandige activiteit uitoefent. Sta je in het onderwijs? Dan dien je een halftijdse baan te hebben.
Heb je dat niet (werk je bijvoorbeeld maar 1 dag per week), dan kan je uiteraard inschrijven in het reguliere traject.
Voor meer info over het statuut van werkstudent verwijzen we je graag naar de pagina van de KU Leuven, waar dit helemaal uitgelegd wordt.
Heb je daarna nog specifieke vragen?
Kijk dan eerst eens op onze blog, met heel wat praktische uitleg en toelichting.
Aarzel niet ons te contacteren als je toch nog vragen hebt, en kom zeker ook naar onze opendeurdagen.
We hebben een aparte opleidingspagina voor het werktraject op deze site, waar je een uitgebreide Q&A vindt met veel voorkomende vragen.
Sta jij ook graag ooit als afstuderende student met een bachelorproef voor een externe jury? Het kan, als je er maar in gelooft!
Na je secundair onderwijs (of na een andere hogere studie) ben je welkom op Narafi. Er zijn geen andere voorwaarden dan het hebben van een diploma secundair onderwijs.
Voor studenten uit Nederland: de volgende opleidingen zijn voldoende om te starten in het Belgisch hoger onderwijs:
Niet voldoende voor Belgisch hoger onderwijs:
Waar staan onze opleidingen precies voor?
Welke zijn de toekomstperspectieven na het behalen van een diploma?
Ontdek onze ateliers en werkplaatsen.
Infomomenten over de Film en Fotografie opleidingen:
Mail ons: fotografie.narafi@luca-arts.be
Of bezoek onze blog, Facebook en Instagram.
Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.