Hannah Van der Haeghen
Professionele bachelor AVT: Fotografie
3 jaar / 180 studiepunten / Nederlands
Campus Brussel / Narafi

Fotografie

Professionele Bachelor / Exchange Programme

Studeer fotografie in het prachtige Dudenpark in Brussel: de opleiding stoomt je klaar voor een carrière in de brede creatieve sector als fotograaf, videograaf, beeldbewerker… Je verwerft een solide technische fotografische kennis. In drie jaar tijd ontwikkel je je eigen individuele artistieke & professionele beeldtaal.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In onze driejarige professionele bacheloropleiding Fotografieleren we je niet alleen fotograferen en video'smaken, maar bereiden we je voor op de snel veranderende en hoge eisen van de creatieve sector. Als allround beeldenmaker ontwikkel je je eigen stijl en beeldtaal, waardoor jij jezelf kan onderscheiden naar opdrachtgevers.


Hoe doen we dit?

Ongeveer anderhalve dag per week heb je praktijklessen in de ateliers. Je leert er werken met diverse types fotocamera’s, flitsers, printers, kleurfilters, achtergrondschermen… Kortweg alles dat je ertoe in staat stelt je eigen werk te maken en je professionele fotografietechnieken te verfijnen. Met die skills kan je je eigen unieke stijl ontwikkelen om inhoudelijk en artistiek sterk werk te maken.

We besteden veel aandacht aan persoonlijke begeleiding. Je werkt in een atelier in kleine groepen van 10 tot 12 studenten, steeds onder begeleiding van een praktijkdocent. We zetten in op een actieve feedbackcultuur.   

Twee dagen per week heb je theorielessen. Je krijgt een stevige basis voor je eigen beeldende praktijk met vakken zoals de technologie van het beeld, beeldretouche, beeldanalyse en geschiedenis van de fotografie.

Vakken als communicatie en research, bedrijfsbeheer en marketing helpen je in de arbeidsmarkt stevig in de schoenen te staan. Door de intense samenwerking in kleine groepen ontwikkel je je soft skills, zoals plannen, communiceren en organiseren.

   Toen ik op NARAFI toekwam, had ik eigenlijk weinig besef van wat fotografie betekent. De lessen kunst- en fotogeschiedenis reikten ons zo’n breed aanbod van fotografen en kunstenaars aan dat er een hele nieuwe wereld voor mij openging.  De praktijkopdrachten van het eerste en tweede jaar van de opleiding introduceren je tot alle soorten fotografie: van portret tot architectuur, van stilleven tot reportage. Gaandeweg ontdekte ik dat ik me het best voelde bij portretten. Het laatste jaar bood dan ook alle mogelijkheden om me daar meer in te verdiepen. 

   Damon De Backer

   Digitaal en analoog

   De nadruk in de opleiding ligt op professionelefotografie. Omdat de creatieve sector overwegenddigitaalgeoriënteerd is, willen we fotografen opleiden die mee zijn met de laatste digitale technieken en vlot hun weg kunnen vinden in het snel veranderende medium.

   Analoge fotografie is een uniek medium om origineel en persoonlijk werk mee te maken. Daarom hebben ook deze technieken een plaats in de opleiding in het keuze-atelier analoge fotografie.

   Wil je meer weten over de vakken die je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten, of specifiek voor het eerste, tweede en derde academiejaar.

   Gastlessen, projectweken & tentoonstellingen

   Naast je vaste lessen versterken we het opleidingsprogramma met workshops, gastlessen en masterclasses. Bovendien bezoek en/of neem je deel aan nationale en internationale tentoonstellingen, zoals de driedaagse naar Paris Photo en uitstappen naar Breda Photo en Unseen Amsterdam.

   In de workshops werk je aan verschillende digitale en analoge skills, zoals virtual reality, 3D, laserprint, sound engineering en zeefdruk, grafiek, oude (cyanotypie, collodium-afruk) of inventieve milieuvriendelijke fotoprocessen.

   Ten slotte organiseren we ook extra-muros projectweken. Hier krijg je de kans om jouw theorie- en prakijkkennis uit te testen buiten de schoolmuren, onder begeleiding van (gast)docenten: de reportageweek (eerste jaar), de mode-en portretweek (tweede jaar) & de stillevenweek (tweede jaar).

   In het derde jaar doe je nog meer externe ervaring op tijdens een stage in het werkveld.

   (On)rust magazine

   In het schooljaar 2022-2023 maakten de studenten uit het tweede jaar een beeldenreeks met als uitgangspunt het thema (on)rust. Hun werk werd samengebundeld en resulteerde in een indrukwekkend magazine.  

   'Waarom ik koos voor Narafi? Narafi staat voor persoonlijke begeleiding, een brede basis en uitgebreide face-to-face feedback. Als groeiende portret-, documentaire- en architectuurfotografe kan ik zelfs vandaag de dag nog steeds bij hen terecht. De docenten blijven me bijstaan met hulp en advies.'

   Katoo Peeters - katoopeeters.com

   Starten zonder toelatingsproef en zonder voorkennis
    

   Na je secundair onderwijs (of na een andere hogere studie) ben je welkom op Narafi.

   Je hebtgeen specifieke voorkennis nodig en je hoeft geen toelatingsproef af te leggen.

   Wat heb je nodig?
   • Een degelijke hybride camera (met een fullframe- of APS-C formaat sensor en verwisselbare lenzen). Maar geen paniek als deze termen nog geen belletjes doen rinkelen. De docenten geven je graag advies over de aankoop van het juiste toestel bij de start van het academiejaar. In de tussentijd kan je aan de slag met een camera uit de uitleendienst.
   • Een goede laptop en externe harde schijf. 
   • Onze opleiding heeft een erg grote en professionele uitleendienst. Als je eens extra resolutie, een ander objectief, flitsers, ledlicht, statieven, een gimball, audiomateriaal … nodig hebt, kan je dit kosteloos ontlenen.  
   • Bij je inschrijving ontvang je licenties voor de nodige software (alle Adobe-producten en Microsoft Office).
   • Heb je nood aan een straffere computer of een gekalibreerd beeldscherm? Dan kan je die op de campus gebruiken.  
   Starten met de opleiding
   • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs, of behaalt dit zonder tegenslagen in juni of september van het academiejaar waarvoor je je inschrijft, of je hebt een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld.
   • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info >  
   • Kandidaten met een Nederlands diploma vinden hier meer informatie.
   • Voor onze opleiding is er geen toelatingsproef. Je hebt geen specifieke voorkennis nodig.
   • Het verloop van de examens per vak vind je terug op de respectievelijke ECTS-fiches.

   Waar heb je les?

   Contact

   Heb je nog vragen? Mail ons op fotografie.narafi@luca-arts.be of stuur een berichtje naar onze sociale media. 

   Kwaliteit is de drijfveer van LUCA

   Als de grondhouding van het beleidsplan inhoudt dat ‘kwaliteit onze drijfveer’ is, en dat elk aspect van het beleid hieraan kan worden getoetst, dan wil LUCA ontegensprekelijk een sterke kwaliteitscultuur uitbouwen en voeden: een cultuur die vertrekt vanuit vertrouwen in mensen met talent en expertise, en die gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.

   Het formele kwaliteitskader voor opleidingen binnen LUCA kreeg de naam KOPERA wat staat voor: Kritisch de Kwaliteit van Opleidingen met Peers in Eigen Regie Analyseren.
   LUCA vertrekt voor KOPERA vanuit een visie op kwaliteitszorg die vertrekt vanuit vertrouwen en gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.

   Tijdens de zesjarige KOPERA-cyclus ontvangt elke opleiding een panel van kritische vrienden die de invulling van de kwaliteitskenmerken nagaan en bekijken hoe de opleiding bijdraagt tot het algemene LUCA-beleid.
   Het sluitstuk van KOPERA is de uiteindelijke borging van de opleidingskwaliteit. De kernvraag daarbij luidt: "heeft de opleiding een goede kwaliteitscultuur die de ‘plan-do-check-act’-cirkel volgt?"

   Van elke opleiding publiceert LUCA een kwaliteitsfiche. Je kan deze terugvinden op de pagina 'Kwaliteitszorg'.

   Concrete cijfers van deze opleiding
   Na je studie

   Aan de slag als professional

   Na je opleiding kan je aan de slag in het brede creatieve werkveld, de audiovisuele sector, de kunstensector of het kunstonderwijs. Het grootste deel van onze studenten komt hierin terecht als freelancer of in loonverband.

   Mogelijke specialisaties zijn: food- of lifestylefotografie, portret- of modefotografie, documentaire of journalistieke fotografie, evenementenfotografie, architectuurfotografie, industriële fotografie en studio- of reclamefotografie.
   Daarnaast gaan studenten ook aan de slag in video- en TV-producties en productiebureaus, of beginnen ze als fotoredacteur, beeldretoucheur, content creator, kunstenaar, lesgever…

   Na mijn drie jaar op NARAFI ben ik meteen kunnen starten als freelance fotograaf. De helft van mijn tijd fotografeer ik voor de krant De Morgen, de andere helft wordt ingevuld door commercieel werk: gaande van portret en mode tot reclame en lifestyle. 


   Damon De Backer

   Verder studeren

   Met je bachelordiploma fotografie kan je na het volgen van een schakelprogramma nog een master in de fotografie behalen.
   Wil je graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs kan je ook een eenjarige verkorte educatieve bachelor volgen.   Ook in afstandsonderwijs

   Wil je een bachelordiploma in Fotografie behalen en dit combineren met een job

   Aan campus Narafi kan dit via een studietraject voor werkstudenten. Op het einde van dit traject heb je een opleiding tot professioneel fotograaf afgelegd en behaal je een volwaardig diploma Audiovisuele Technieken: Fotografie (professionele bachelor).

   Het werktraject is bedoeld voor mensen die hun job willen combineren met een bacheloropleiding fotografie. Voor de praktijkateliers kom je fysiek naar de les (ongeveer 1 dag per week). De theorievakken volg je in afstandsonderwijs via ons online leerplatform.

   Je docenten

   Jouw praktijkdocenten werken binnen de vele domeinen in de creatieve sector en hebben allemaal hun eigen specialiteiten. In ons team hebben we specialisten op het gebied van analoge en digitale fotografie, zowel commercieel als artistiek/creatief: 


   Tom Swalens, Bram Tack, Jürgen Doom en Faye Pynaert hebben een rijke ervaring als commerciële fotografen, van productfotografie tot industriële en portretfotografie.
   Pieter De Smedt-Jans heeft een sterke ervaring in zowel architectuur als mode- en glamourbeelden. Tomas Vandecasteele is een expert in hedendaagse modefotografie, en verlegt zijn grenzen met eigen artistieke projecten.
   Alain Van Haver, Frédérique Debras, Isabel Rottiers en An De Bie leggen de focus op hun artistiek werk. Eva Faché is dan weer gespecialiseerd in documentair werk.
   Ian Segal specialiseert zich naast fotografie ook in videografie en werkt voor diverse reclame- en communicatiebureau’s. Lieven Verkens is webdesigner, UI/UX expert en een krak in artificiële intelligentie.

   Het docententeam wordt aangevuld door gastdocenten zoals Bob Van Mol, Klaartje Lambrechts, Isabel Patteer, Marthe Van Campenhout, Frederik Buyckx, Manuel Janssens, Katoo Peeters, Tine Segaert, Leslie Hoste