Afstudeerrichting in de Bachelor beeldende kunsten
3 jaar / 180 studiepunten / Engels
Campus Brussel / Sint-Lukas

Fotografie

Academische Bachelor / Exchange Programme

De afstudeerrichting Fotografie van campus Sint-Lukas Brussel moedigt je aan open en vrijmoedig om te springen met het fotografisch medium en je te ontwikkelen tot een autonome beeldenmaker die met zijn/haar/hun werk de wereld en zichzelf bevraagt.

Hoe ziet de opleiding eruit?
Video

Tijdens de opleiding exploreer je de veelzijdigheid van het fotografisch medium. Een divers samengesteld team van theorie- en praktijkdocenten staat je bij in die zoektocht. Tegelijk leer je in dialoog met je docenten en studiegenoten je formele en inhoudelijke keuzes steeds beter verwoorden en verdedigen. Dit traject stelt je uiteindelijk in staat een zelfstandig opgezet artistiek project uit te voeren in het masterjaar.

    Bacheloropleiding

    In de driejarige bacheloropleiding leer je de fotografische techniek beheersen en experimenteel in te zetten. Analoge en digitale fotografie komen gelijkwaardig aan bod. De bachelorjaren zijn opgebouwd uit modules en projecten. Iedere module heeft specifieke doelstellingen en confronteert je op een verrassende manier met uiteenlopende fotografische technieken en denkkaders binnen de fotografie. De projecten ontstaan daarentegen vanuit jouw persoonlijke drijfveren en leiden je tot een eigen beeldtaal binnen je medium.

    De gelaagdheid van het curriculum, net als de persoonlijke keuzes die mogelijk worden gemaakt, zorgen ervoor dat jouw inzicht en kritische geest voortdurend worden aangescherpt. Vakken over de geschiedenis van en theorievorming rond fotografie en kunst, nieuwe onderzoeksprojecten met doctorandi, Eramus-uitwisselingen in binnen- en buitenland zijn voorbeelden van hoe we jullie wakker en alert houden.

    Masteropleiding

    Na je bacheloropleiding kan je kiezen tussen een artistieke master en een educatieve master.

    De artistieke masteropleiding, die je in het Engels of in het Nederlands kan volgen, is een intensief verdiepende opleiding. Deze eenjarige master is essentieel voor jouw persoonlijke artistieke ontwikkeling tot autonoom beeldenmaker. Jouw masterproject en scriptie, die je maakt onder begeleiding van een tutor, vormen de ruggengraat van dit jaar. Je kan keuzevakken volgen binnen andere studierichtingen binnen en buiten de campus. Jouw masterproef verankert niet alleen jouw werk maar ook je persoon in een rijk, divers kunstenveld.

      De tweejarige Nederlandstalige educatieve master is de beste keuze voor zij die de bevlogenheid van het onderwijzen en het artistieke werk in zich dragen. In de educatieve master ligt het accent in het eerste jaar op de nieuwe vormen van artistiek onderwijs en hoe die in dialoog gaan met jouw persoonlijke ambities. De noodzaak om in een opbouwend klimaat jouw onzekerheden te delen is hiervoor een vereiste. In het tweede jaar verbind je jouw vernieuwde kennis aan de eigen artistieke praktijk. Jouw scriptie geeft inzichten in het educatieve aspect van jouw werk en omgeving.

      Kortom onze opleiding 

      • maakt je leergierig, voedt je verbeelding, verfijnt je blik, versterkt je technisch kunnen, laat je kritisch naar jezelf en de wereld kijken 
      • geeft je de nodige instrumenten om fotografie op een doordachte, doorleefde en zinvolle manier te beoefenen
      • maakt je weerbaar en zelfkritisch door je artistieke keuzes te leren formuleren en beargumenteren
      • moedigt je aan om in je fotografische zoektocht rijke, verbeeldingsvolle en dwarse keuzes maken, om ongeziene oplossingen voor onverwachte problemen te vinden
      • laat je zowel in praktijkmodules als in theoretievakken de oneindige mogelijkheden van het fotografisch medium onderzoeken

      Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten voor bachelor en voor master.

      Wat heb je nodig?

      Ons analoog atelier, waar je ruimschoots mee kennismaakt tijdens het eerste jaar, is bijzonder binnen het hedendaagse kunsthogeschool landschap. Met zijn ruime infrastructuur, diverse camera’s en expertise biedt het je een waaier van artistieke mogelijkheden.

      Bij aanvang van je opleiding ga je aan de slag met een analoge kleinbeeldcamera. De docenten geven je graag advies over welke camera je best aanschaft. Alle chemicaliën worden door de school voorzien; enkel fotofilm en -papier dien je zelf aan te kopen. Voor de "in situ"-week, een intensieve vijfdaagse workshop analoge fotografie op verplaatsing, is een bedrag van 150 euro vastgelegd, alle kosten inbegrepen.

      Starten met de opleiding

      Om te starten met onze opleiding moet je voldoen aan enkele toelatingsvoorwaarden. Behalve diploma- en leerkredietvoorwaarden zijn er voor studenten van buiten de Vlaamse Gemeenschap ook bijkomende taal- en verblijfsvoorwaarden. Bovendien moet je ook slagen voor een Artistieke Toelatingsproef. 

      Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden

      Inschrijven als bachelorstudent >

      Wil je starten met een opleiding bij LUCA?
      Dan moet je slagen voor een ARTISTIEKE TOELATINGSPROEF

      Waar heb je les?

      Contact

      Contacteer ons : 

      Paleizenstraat 70
      1030 Brussel
      +32 2 250 11 00

      bk.brussel@luca-arts.be

      Neuwsgierig naar hoe het dagelijkse reilen en zeilen van onze opleiding eruit ziet? Volg ons dan via instagram en facebook, en bekijk ook onze filmpjes op vimeo.

      Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

      Kwaliteit is de drijfveer van LUCA

      Als de grondhouding van het beleidsplan inhoudt dat ‘kwaliteit onze drijfveer’ is, en dat elk aspect van het beleid hieraan kan worden getoetst, dan wil LUCA ontegensprekelijk een sterke kwaliteitscultuur uitbouwen en voeden: een cultuur die vertrekt vanuit vertrouwen in mensen met talent en expertise, en die gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.

      Het formele kwaliteitskader voor opleidingen binnen LUCA kreeg de naam KOPERA wat staat voor: Kritisch de Kwaliteit van Opleidingen met Peers in Eigen Regie Analyseren.
      LUCA vertrekt voor KOPERA vanuit een visie op kwaliteitszorg die vertrekt vanuit vertrouwen en gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.

      Tijdens de zesjarige KOPERA-cyclus ontvangt elke opleiding een panel van kritische vrienden die de invulling van de kwaliteitskenmerken nagaan en bekijken hoe de opleiding bijdraagt tot het algemene LUCA-beleid.
      Het sluitstuk van KOPERA is de uiteindelijke borging van de opleidingskwaliteit. De kernvraag daarbij luidt: "heeft de opleiding een goede kwaliteitscultuur die de ‘plan-do-check-act’-cirkel volgt?"

      Van elke opleiding publiceert LUCA een kwaliteitsfiche. Je kan deze terugvinden op de pagina 'Kwaliteitszorg'.

      Concrete cijfers van deze opleiding
      Na je studie

      Na deze studie staat je een boeiend parcours te wachten. De technische en intellectuele vaardigheden die je verwerft, stellen je in staat na je studies je artistieke identiteit verder zelfstandig uit te bouwen binnen het kunstenveld en ver daarbuiten. Dat bewijzen onze alumni. Of je nu gewoon op straat rondloopt, een krant openslaat of tentoonstellingen bezoekt, overal vind je werk van onze (oud)-studenten.

      Ze publiceren in magazines zoals Miles Fischler en Eva Donckers The Word. In onze kranten vind je werk van Ines Vansteenkiste Muylle. Alumni zetten crowdfunding op om eigen fotoboeken te publiceren. Zo kwamen Skritpark van Melvin Podolski en Odslonic van Maria Dabrowski uit. Bastiaan Van Aarle publiceerde in nov 2022 bij de gerenommeerde uitgever Hantje Catz zijn nieuw fotoboek 'Moving by Mountains'. In museum M te Leuven stelde Jim Campers tentoon en Julie Scheurweghs in Botanique in Brussel. Emre Celikan ging aan de slag in een galerij in Parijs. Besma Ben Said, Lola Pertsowsky, Maité De Bievre runnen een fotografische werkplaats in Studio CityGate, een grootse artistieke hub voor kunstenaars in Brussel. Diana Tamane werd na onze opleiding resident in het HISK en stelt vandaag tentoon op internationale biënnales. Ze publiceerde bij APE haar eerste kunstenaarsboek.

      De Fotografie-opleiding van LUCA Brussel leert je kritisch reflecteren, conceptueel denken en visueel communiceren. Wat vertellen beelden en hoe lezen we ze? Een projectmatige aanpak stimuleert studenten tot zelfstandig werken en creativiteit. Zowel voor mijn parcours als kunstenaar als voor mijn job als (visueel) projectmedewerker heeft de aanpak veel bijgebracht. 

      Renée Lorie - Bachelor 2016 - reneelorie.be

      Nog een greep uit onze alumni: Annemie Augustijns, Johanna Baschke, Eva Beazar, Besma Ben Said, Jim Campers, Emre Celikan, Alina Cristea, Anne Daems, Axel De Marteau, Tim Dirven, Eva Donckers, Miles Fischler, Nick Geboers, Geert Goiris, Antoine Grenez, Gaia Kaboukos, Catherine Lemblé, Renée Lorie, Melanie Matthieu, Bart Michiels, Els Opsomer, Isabelle Pateer, Lola Pertsowsky, Dries Segers, Julie Scheurweghs, Arne Schmitt, Diane Tamane, Bastiaan van Aarle, Dieter Van Caneghem, Stephan Vanfleteren, Sarah Van Marcke, Sine Van Menxel, Ines Vansteenkiste-Muylle, Franky Verdickt, Alexandra Verhaest, Danny Veys, Erien Withouck, Ugo Woatzi en Marie Wynants.

      The year at LUCA School of Arts, Master Photography, helped me to redefine my thinking and practice as an artist. I am especially grateful for the generosity of the professors, which has been continuous even after graduation.

      Sepideh Farvardin - Graduate Master Photography 2019
      Je docenten

      Tijdens je opleiding word je gecoacht door een divers en enthousiast team van docenten. Hun sterkte is dat ze zelf actief zijn als fotograaf of beeldend kunstenaar. Zo neemt Ana Torfs deel aan groepstentoonstellingen in de Gemäldegalerie van de Akademie der bildenden Künste in Wenen: History Tales, Fact and Fiction in History Painting (tot en met 26 mei 2024) en in Z33 in Hasselt: This is Us (tot en met 18  februari  2024). Aglaia Konrad heeft een solotentoonstelling Kammerspiel in MuZee in Oostende in het kader van de Fotobiënnale van Oostende. In het voorjaar van 2024 publiceert Danny Veys zijn artistieke gids, The flaxcanoe floats on the golden river. Deze publicatie is een neerslag van één jaar grasduinen in het vlasverleden als resident in Texture, Museum van Vlas en Textiel in Kortrijk. Sarah Van Marcke werkt aan een langdurig project rond natuurreservaten, waarvoor ze sinds 2022 op een gespreide kunstenaarsresidentie in de UK zit, nabij Leeds. Verder werkt ze naar een solotentoonstelling toe in de Botanique in Brussel in 2025. Violet Art Space in Antwerpen brengt de solotentoonstelling Privétuin van Sine Van Menxel (sept-okt 2023), en Valerie_traan gallery opent eind november 2023 haar dépendance in Oostende, Valerie_troost gallery, met een duotentoonstelling van Sine Van Menxel en Charl Van Ark. Els Opsomer werkt aan haar doctoraat in de kunsten, - ik zie, ik zie wat jij niet ziet - Over het zichtbare onzichtbare ten tijde van ‘globale’ terreur, dat in 2025 zal gepresenteerd worden. Liesbeth Decan is curator van een tentoonstelling over de Belgisch-Poolse kunstenares Tapta in Muzeum Susch in Zwitserland (juli-november 2024) en is ook co-editor van een bijhorend boek over Tapta, uitgegeven door Hatje Cantz.

      Naast docenten Liesbeth Decan, Jan Theo de Jager, Aglaia Konrad, Melanie Matthieu, Hana Miletić, Wendy Morris, Els Opsomer, Ronny Smedts, Ana Torfs, Mitja Tušek, Kris Van Beek, Seppe Van Craywinkel, Sarah Van Marcke, Sine Van Menxel en Danny Veys maak je ook kennis met externe kunstenaars en curatoren tijdens gastcolleges, lezingen en workshops.