Afstudeerrichting in de MA Beeldende Kunsten
60 studiepunten / 1 jaar
Campus Brussel / Sint-Lukas

In het masterjaar Fotografie ga je een stap verder in de ontwikkeling van je artistieke identiteit. Het hele jaar door werk je aan een masterproject, begeleid door twee mentoren die je zullen helpen je horizon te verbreden en te verrijken. Je realiseert niet alleen een artistiek project, maar schrijft ook een scriptie waarin je reflecteert op je artistieke praktijk.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Video

De afstudeerrichting Fotografie van campus Sint-Lukas Brussel moedigt je aan open en vrijmoedig om te springen met het fotografisch medium en je te ontwikkelen tot een autonome beeldenmaker die met zijn/haar werk de wereld en zichzelf bevraagt.

De artistieke masteropleiding, die je in het Engels of in het Nederlands kan volgen, is een intensief verdiepende opleiding. Deze eenjarige master is essentieel voor jouw persoonlijke artistieke ontwikkeling tot autonoom beeldenmaker. Jouw masterproject en scriptie, die je maakt onder begeleiding van een tutor, vormen de ruggengraat van dit jaar. Je kan keuzevakken volgen binnen andere studierichtingen binnen en buiten de campus. Jouw masterproef verankert niet alleen jouw werk maar ook je persoon in een rijk, divers kunstenveld.

De tweejarige Nederlandstalige educatieve master is de beste keuze voor zij die de bevlogenheid van het onderwijzen en het artistieke werk in zich dragen. In de educatieve master ligt het accent in het eerste jaar op de nieuwe vormen van artistiek onderwijs en hoe die in dialoog gaan met jouw persoonlijke ambities. De noodzaak om in een opbouwend klimaat jouw onzekerheden te delen is hiervoor een vereiste. In het tweede jaar verbind je jouw vernieuwde kennis aan de eigen artistieke praktijk. Jouw scriptie geeft inzichten in het educatieve aspect van jouw werk en omgeving.

Inez Muylle Vansteenkiste

Het masterprogramma

De masterproef

De masterproef bestaat uit een zelfgekozen artistiek project. Je realiseert dit werk en presenteert het aan een jury van interne en externe deskundigen tijdens een publieke presentatie. Je onderbouwt en contextualiseert het met een scriptie waarmee je je werk situeert binnen of tegenover bestaande literatuur en debatten. Hiermee bewijs je dat je je kan oriënteren binnen het veld van je  artistieke discipline. Voor je masterproef kan je gebruikmaken van technische en productionele ondersteuning op onze campus en doe je een beroep op het advies van de studiebegeleiders. Toch bewijs je met je masterproef dat je in grote mate zelfstandig werkt.

Ter voorbereiding op de mastertentoonstelling - die je samen met medestudenten buiten de campus organiseert - toon je je werk aan een breder publiek in een tussentijdse tentoonstelling in het Recyclart kunstcentrum in Brussel.

Tijdens dit proces zullen nieuwsgierigheid, onafhankelijk initiatief en een passie voor experimenteren je artistieke onderzoek stimuleren. Je ontdekt nieuwe strategieën en unieke methoden. Door tijdens je werkproces openlijk te communiceren over evoluties en twijfels, breng je je projecten tot een goed einde.

Inspiratie voor je masterproef

Studio & critical practice

Je krijgt intensieve individuele en groepscoaching en volgt daarnaast zowel vakspecifieke als interdisciplinaire seminaries. Je volgt de actuele ontwikkelingen in de hedendaagse kunst op de voet door regelmatig in groepsverband tentoonstellingen te bezoeken en te spreken met kunstenaars, curatoren en andere figuren uit de (inter)nationale kunstwereld. Op deze manier ontwikkel je een kritisch-reflectieve kijk op de kunst. In het onderdeel Critical Practice scherp je je discursieve en analytische vaardigheden aan, waardoor je uiteindelijk op een hoger niveau kunt reflecteren over de context en de praktijken van de hedendaagse kunst.

Door portfolioviewings met nationaal en internationaal erkende kunstenaars, kunstcritici en curatoren ontdek je nieuwe perspectieven.

Seminars

Seminars maken deel uit van de masteropleiding. LUCA heeft een bijzonder rijk en gediversifieerd aanbod aan research seminars die gevoed wordt door de onderzoekseenheden van onze campussen uit Brussel, Gent, Genk en Leuven. Iedere campus heeft zijn eigen onderzoekers, onderzoekstradities en focus. Samen met je coördinator selecteer je twee seminars die  aanleunen bij jouw ambities. Je kan hierbij ook kiezen uit seminars die aangeboden worden door de KU Leuven of haar associatiepartners.

Kortom onze opleiding 

 • maakt je leergierig, voedt je verbeelding, verfijnt je blikversterkt je technisch kunnen, laat je kritisch naar jezelf en de wereld kijken 
 • geeft je de nodige instrumenten om fotografie op een doordachte, doorleefde en zinvolle manier te beoefenen
 • maakt je weerbaar en zelfkritisch door je artistieke keuzes te leren formuleren en beargumenteren
 • moedigt je aan om in je fotografische zoektocht rijke, verbeeldingsvolle en dwarse keuzes maken, om ongeziene oplossingen voor onverwachte problemen te vinden
 • laat je de oneindige mogelijkheden van het fotografisch medium onderzoeken
Video

Je docenten

Tijdens je opleiding word je gecoacht door een divers en enthousiast team van docenten. Hun sterkte is dat ze zelf actief zijn als fotograaf of beeldend kunstenaar.

- Zo maakt Ana Torfs verschillende nieuwe werken voor haar solotentoonstelling in BOZAR (Brussel) die loopt vanaf 11 maart 2020 en bereidt ze ook een solotentoonstelling voor voor MUAC Mexico City (september 2020 - maart 2021). Ter gelegenheid van de digitalisering van deze film door het Koninklijk Belgisch Filmarchief (Cinematek) en het Nederlandse Eye Filmmuseum, bedachten Ana Torfs en Ictus een kort concert dat klinkt voor de projectie van de film.

- Danny Veys toont vanaf november 2019 zijn reeks ‘The Landscape as Witness Bridging Past and Present’ in het Yapı Kredi Cultural Institute, Istanbul (TR) en vanaf maart 2020 stelt hij tentoon in de Städtische Galerie, Karlsruhe (D).

- Els Opsomer presenteert in november 2019 nieuw werk in Terrarium (LUCA Brussel) en organiseert in februari 2020 in WIELS een internationaal symposium met als  werktitel “Transmission & Heritage”.

- Aglaia Konrad heeft solotentoonstellingen “Books in Space” in Manifold, Amsterdam (NL), en - met Willem Oorebeek - “in widerspruch, zusammen” in Galerie Raum mit Licht, Wenen (AT).

- Wendy Morris startte een driejarige samenwerking op met Netwerk Aalst in het kader van haar project “Nothing of Importance Occurred: Recovering a Herbal for a 17th century midwife at the Cape”. Daarvan toonde ze in september-december 2019 een eerste episode in de groepstentoonstelling “Alias” in Netwerk Aalst; een tweede episode was te zien op de Lubumbashi Biennale: Future Genealogies:Tales from the Equatorial Line (oktober-november 2019). 

- Hana Miletić heeft solotentoonstellingen “Retour au travail” in La Maison de Rendez-vous, Brussel (BE), “In de Wind” in CC Strombeek (BE), “Softver” in Apoteka – Space for Contemporary Art, Vodnjan (HR), en één in The approach, London (GB). In december 2019 had ze een residentie in Thread, Sinthian (Senegal) van de Josef and Anni Albers Foundation.

- Stephanie Kiwitt heeft solotentoonstellingen “Máj/My” in Spot Gallery, Zagreb (HR), “‘P’ #5” in 019, Gent (BE), en “Máj/My” in Fotograf Gallery, Praag (CZ), alsook een residentie in MeetFactory, Praag (CZ).

Naast docenten Liesbeth Decan, Jan Theo de Jager, Aglaia Konrad, Stephanie Kiwitt, Hana Miletić, Wendy Morris, Els Opsomer, Ronny Smedts, Ana Torfs, Mitja Tušek, Kris Van Beek, Sarah Van Marcke, Maarten Vanvolsem en Danny Veys maak je ook kennis met externe kunstenaars en curatoren tijdens colleges, lezingen en workshops.

Dit academiejaar zijn te gast: Sammy Baloji, Vincen Beeckman, Sofia Caesar, Lucile Desamory, Robbrecht Desmet, Ângela Ferreira, Willem Oorebeek, Susana Pilar, Delahante Matienzo, Alice Porto, Dirk Pültau, Lina Selander, Alexandra Verhaest, Erik van der Weijde en Jelena Vanoverbeek.

Waar heb je les?

Campus Sint-Lukas Brussel

Paleizenstraat 70
1030 Brussel
+32 2 250 11 00

bk.brussel@luca-arts.be

In a nutshell

 • Een moderne en open campus van meer dan 17 000 m2
 • Met ateliers, werkplaatsen, uitleendienst, bibliotheek, print rooms, fotostudio, filmstudio …
 • Een bruisende thuishaven voor 2.000 kunstenaars en vormgevers
 • Op wandelafstand van het station Brussel-Noo

Brussel, een artistiek centrum

Onze campus is gesitueerd in de dynamische context van Brussel. Deze diversiteit creëert nieuwe denkpistes en leidt tot een uitdagend artistiek proces. Omringd door studenten uit binnen- en buitenland word je geconfronteerd met andere realiteiten die je grenzen verleggen. Het internationale karakter van de master komt ook tot uiting tijdens de laatste mastertentoonstelling waar een externe en deels internationale jury je werk beoordeelt.

Wat heb je nodig?

Na je studie

Na deze studie staat je een boeiend parcours te wachten. De technische en intellectuele vaardigheden die je verwerft, stellen je in staat na je studies je artistieke identiteit verder zelfstandig uit te bouwen binnen het kunstenveld en ver daarbuiten. Dat bewijzen onze alumni. Of je nu gewoon op straat rondloopt, een krant openslaat of tentoonstellingen bezoekt, overal vind je werk van onze (oud)-studenten.

De Fotografie-opleiding van LUCA Brussel leert je kritisch reflecteren, conceptueel denken en visueel communiceren. Wat vertellen beelden en hoe lezen we ze? Een projectmatige aanpak stimuleert studenten tot zelfstandig werken en creativiteit. Zowel voor mijn parcours als kunstenaar als voor mijn job als (visueel) projectmedewerker heeft de aanpak veel bijgebracht. 

Renée Lorie - Bachelor 2016 - reneelorie.be

Nog een greep uit onze alumni: Annemie Augustijns, Johanna Baschke, Eva Beazar, Besma Ben Said, Jim Campers, Emre Celikan, Alina Cristea, Anne Daems, Axel De Marteau, Tim Dirven, Eva Donckers, Miles Fischler, Nick Geboers, Geert Goiris, Antoine Grenez, Gaia Kaboukos, Catherine Lemblé, Renée Lorie, Melanie Matthieu, Bart Michiels, Els Opsomer, Isabelle Pateer, Lola Pertsowsky, Dries Segers, Julie Scheurweghs, Arne Schmitt, Diane Tamane, Bastiaan van Aarle, Dieter Van Caneghem, Stephan Vanfleteren, Sarah Van Marcke, Sine Van Menxel, Ines Vansteenkiste-Muylle, Franky Verdickt, Alexandra Verhaest, Danny Veys, Erien Withouck, Ugo Woatzi en Marie Wynants.

The year at LUCA School of Arts, Master Photography, helped me to redefine my thinking and practice as an artist. I am especially grateful for the generosity of the professors, which has been continuous even after graduation.

Sepideh Farvardin - Graduate Master Photography 2019

Starten

Om in te schrijven voor een masteropleiding dien je over een Academisch Bachelordiploma te beschikken dat rechtstreeks toegang verleent.

Heb je een verwant Academisch Bachelordiploma of een Professioneel Bachelordiploma? Dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om in te stromen in de masteropleiding na het volgen van een schakel- of voorbereidingsprogramma. Als er geen schakel- of voorbereidingsprogramma bestaat, kan je informeren naar de mogelijkheid om als zij-instromer in de bachelor in te schrijven.

Kom langs

Virtuele onderwijsbeurzen

Normaalgezien kan je ons een eerste keer ontmoeten tijdens de SID - beurzen en dit bij jou in de buurt. Zoals wel meer zaken de afgelopen maanden zal dat dit jaar online verlopen. Virtueel of niet, je bent bij ons op onze stand even welkom.

Bezoeken in klasverband

Individuele bezoeken aan de SID-beurs (voor iedereen)

 • Op woensdag 13 & 20 januari van 14 tot 19 uur
 • Op zaterdag 16 & 23 januari van 10 tot 16 uur

Kom langs bij ons op de campus

Waar staan onze opleidingen precies voor? Welke zijn de toekomstperspectieven na het behalen van een diploma? Hoe is het om te studeren in hartje Brussel? Ontdek onze ateliers en werkplaatsen.

Specifiek over masteropleidingen:

Infomomenten over alle bachelor - en masteropleidingen in Brussel:

Nog vragen?

Contacteer ons : 

Paleizenstraat 70
1030 Brussel
+32 2 250 11 00

bk.brussel@luca-arts.be

facebook 

instagram

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.