Afstudeerrichting in de bachelor- en masteropleiding Beeldende Kunsten
3 + 1 jaar / 180 + 60 studiepunten
Campus Genk / C-mine

Ben je hongerig naar beeld, getalenteerd en niet bang om visuele grenzen te verleggen? Dan is de opleiding Fotografie op campus C-mine Genk vast iets voor jou! Je ontwikkelt er een eigen visuele stijl en leert op een experimentele en toekomstgerichte manier beeldende verhalen te vertellen op het kruispunt tussen de kunsten en de creatieve industrie. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

copyright: Gaëlle Spaas

Je ontdekt het medium fotografie als een tool voor visuele storytelling en individuele expressie. We streven niet enkel naar esthetische beelden maar zetten sterk in op het onderliggende concept en verhaal door middel van artistiek onderzoek. 

Dankzij het sterk uitgebouwde curriculum ontwikkel je je eigen beeldstrategie en werkmethodiek als visuele storyteller. Je wordt intensief en individueel begeleid om een uniek auteurschap te ontwikkelen. We leiden onze studenten op tot zelfstandige, artistieke en innoverende fotografen, beeldenmakers, art directors of production designers,  klaar voor elke uitdaging.

Onze opleiding heeft een uitdagend randje. We houden ervan om de grenzen op te zoeken en verschillende media met elkaar te laten clashen om een nieuwe beeldtaal te laten ontstaan. Als je onze passie voor beeld en de wil om visuele grenzen te verleggen met ons deelt, zit je bij ons helemaal op je plaats!

Robin Hooybergs

In het eerste jaar leer je de basisbegrippen van fotografie en vormgeving. 

  • Je leert anders te kijken. Dit is essentieel om een eigen beeldtaal te ontwikkelen. 
  • Je leert de basisbegrippen van fotografie, visual design en bewegend beeld

In het tweede en derde jaar leer je geavanceerdere technieken beheersen en ontdek je verdere mogelijkheden van je eigen beeldtaal.

  • Je krijgt persoonlijke projecten en externe opdrachten  in het werkveld.
  • Je ontwerpt je eigen fotoboek en experimenteert met film en visual design. 
  • Je diept je kennis en kritisch inzicht in het theoretische of kritische discours verder uit. 
  • Je leert je concepten visualiseren en verhalen vertellen via je beelden. 
  • In je artistiek onderzoek reflecteer je over de maatschappij. 

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.

In de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties met het oog op een professionele loopbaan in het artistiek-educatieve werkveld (deeltijds kunstonderwijs, leerplichtonderwijs, non-formele kunsteducatie).

Kies je voor een artistieke master en ben je geïnteresseerd in onderwijs, dan kan je na het behalen van je artistieke master instromen in een verkort eenjarig traject van de educatieve master.

Wat heb je nodig?

Om te starten aan onze fotografie-opleiding heb je naast een grote honger naar beeld, een gezonde dosis eigenzinnigheid, nieuwsgierigheid en motivatie natuurlijk ook een digitale camera nodig. Dit kan zowel een digitale spiegelreflexcamera zijn, als een digitale systeemcamera zijn. Een krachtige laptop en een stevig statief zijn een must. 

De opleiding zorgt voor het professionele verlichtingsmateriaal, volledig uitgeruste fotostudio’s, midden- en grootformaatcamera’s, state-of-the-art fotoprinters, scanners en workstations. Ook staat er een professionele donkere kamer klaar waarin je je naar hartenlust kan uitleven met analoge fotografische technieken.  

We geven je graag advies bij vragen over de aankoop van camera’s of ander fotografisch materiaal. 

'Ik had meteen een goed gevoel bij de opleiding. In het begin was het zoeken naar welke stijl, methode en manier van werken mij aanspraken. Dankzij de feedback van de docenten en met het nodige doorzettingsvermogen kon ik behoorlijk trots zijn op mijn eindwerk. Ik zit inmiddels in mijn tweede bachelorjaar en durf sneller keuzes te maken over wat ik wil tonen'.

Yasmin Abrahams

Je docenten

Het vaste nationale en internationale docententeam bestaat uit  kunstenaars, fotografen, art directors, media artists, onderzoekers en grafisch vormgevers zoals Teun Vanderheijden, Pablo Hannon, Helena Dietrich, Kristof Vrancken, Lieven Segers, Annick Geenen, Steven Huybrechts, Lavinia Wouters, Vincent Tillieux, Nick Mattan en Sanja Marusic, … 

Ze publiceren hun beelden, films en kunstwerken in toonaangevende magazines, nemen deel aan internationale tentoonstellingen of creëren award-winnende fotoboeken.

Je docenten zijn echt coaches die hun kennis en netwerk graag met jou delen. Ze bieden je een intensieve, individuele begeleiding en helpen je je weg te vinden naar een eigen beeldtaal. 

Het vaste docententeam krijgt bovendien versterking van internationaal erkende gastprofessoren, inspirerende fotografen, vormgevers en kunstenaars. Deze kruisbestuiving resulteert in interessante workshops, lezingen en projectweken. 

Waar heb je les?

Campus C-mine

+ 32 2 447 16 00

C-MINE 5
3600 Genk

info.cmine@luca-arts.be

Onze compacte, maar volledig uitgeruste en moderne campus bevindt zich op een indrukwekkende oude mijn-site die is omgevormd tot een bruisende en inspirerende hub van innovatieve bedrijven, cultuurhuizen en designcentra.

Campus C-Mine biedt de ideale combinatie van een bruisende site, met de rust van de omringende natuur. De campus bevindt zich bovendien in het hart van de Euregio, waardoor er makkelijk verbindingen worden gelegd tussen België, Nederland en Duitsland.

In de schaduw van C-mine kan je terecht in de Vennestraat  waar verschillende culturen elkaar vinden met zijn gezellige restaurantjes, cafés, gespecialiseerde winkeltjes, galerijtjes en de wekelijkse versmarkt. Samen vormen C-mine en de Vennestraat een boeiende combinatie: de ene inspireert en boeit, de andere laat mensen ontspannen en genieten.

Onze troeven 

  • Een kleinschalige campus met een dynamische vibe tussen de opleidingen
  • Uitgeruste fotostudio’s, donkere kamers, digital & print labs met de nieuwste technologie 
  • Een uitleendienst met up-to-date apparatuur en een gespecialiseerde bibliotheek
  • Creatieve hub voor jonge ondernemers
  • Een modern gebouw op een historische site

Wat heb je nodig?

Om te starten aan onze fotografie-opleiding heb je naast een grote honger naar beeld, een gezonde dosis eigenzinnigheid, nieuwsgierigheid en motivatie natuurlijk ook een digitale camera nodig. Dit kan zowel een digitale spiegelreflexcamera zijn, als een digitale systeemcamera zijn. Een krachtige laptop en een stevig statief zijn een must. 

De opleiding zorgt voor het professionele verlichtingsmateriaal, volledig uitgeruste fotostudio’s, midden- en grootformaatcamera’s, state-of-the-art fotoprinters, scanners en workstations. Ook staat er een professionele donkere kamer klaar waarin je je naar hartenlust kan uitleven met analoge fotografische technieken.  

We geven je graag advies bij vragen over de aankoop van camera’s of ander fotografisch materiaal. 

Na je studie

Onze opleiding leidt studenten op tot hybride beeldenmakers. Eenmaal afgestudeerd kan je aan de slag als fotograaf en beeldenmaker in verschillende vakgebieden (reclame, mode, portret, muziek, theater, dans, architectuur, pers, sociaal, documentaire of reportagefotografie), als kunstenaar, grafisch vormgever, art director, production designer, fotoredacteur, realisator van audiovisuele producties, medewerker en projectcoördinator in de culturele sector (cultuurcentra en musea). Daarenboven kan je professioneel verder als leraar (secundair onderwijs), assistent of docent (hoger onderwijs)

”  Mijn studententijd op campus C-mine was een zeer positieve ervaring. Ik leerde er vooral een kritische en persoonlijke visie te ontwikkelen die essentieel is om creatief te werken. Vele opportuniteiten werden ons aangeboden, zoals reizen naar het buitenland, samenwerkingen met stad Genk en diverse cultuurorganisaties in Vlaanderen. Dankzij een buitenlandse stage ben ik in de Verenigde Staten verzeild geraakt. Hier heb ik de voorbije jaren gefotografeerd en beeldmateriaal geselecteerd voor reclamecampagnes van onder andere Game of Thrones, Star Wars Episode VII en VIII, Dunkirk, Aquaman, en Jurassic World II. Momenteel werk ik als fotoredacteur voor Universal Pictures in Hollywood.”  

Yannick Delva

Starten

Om te starten met onze opleiding moet je voldoen aan enkele toelatingsvoorwaarden. Behalve diploma- en leerkredietvoorwaarden zijn er voor studenten van buiten de Vlaamse Gemeenschap ook bijkomende taal- en verblijfsvoorwaarden. Bovendien moet je ook slagen voor een Artistieke Toelatingsproef. 

Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden

Online toelatingsproeven

  • Deadline afleggen van de proef: 17 april 2023 (11:00) - Interview: 22.04.2023 >
  • Deadline afleggen van de proef: 26 juni 2023 (11:00) - Interview03.07.2023 >
  • Deadline afleggen van de proef: 6 september 2023 (11:00) - Interview: 09.09.2023 >

Kom langs

Bekijk hier onze fotografieblog

Luca CMine Photography

Kom langs bij ons op de campus

Maak kennis met de opleidingen, docenten en studenten van de LUCA-campus C-Mine. Op campus C-mine in Genk informeren we toekomstige studenten en hun ouders over de academische opleidingen Animatiefilm, Game Design, Fotografie, Productdesign en Televisie-Film.

Openlesdag

Opencampusdag

Nog vragen?

Mail ons: info.cmine@luca-arts.be  of bel  +32 2 447 16 00

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.