Stilstaande en bewegende fotografische beelden hebben veel gemeen. In het atelier Fotografie kom je samen met mensen die ervoor kiezen om de begane paden te verlaten. Je onderzoekt en je experimenteert met fotografie, film of een combinatie van beide. Je kijkt, maakt en denkt na, je vernieuwt. Je balanceert tussen anonieme en individuele beelden. Je werkt met een kopieermachine, een geavanceerde grootformaatcamera, een gsm, een 16mm-filmcamera, een digitale reflexcamera of een schoendoos met een gat. Je maakt prints of videoinstallaties.
Je bouwt aan je artistieke visie. Dat is geen vrijblijvende bezigheid: je toont wat je maakt. Bij Fotografie neem je deel aan een dynamiek die je zelf mee vormgeeft.
Ontmoeting tussen verschillende disciplines
Het atelier Fotografie behoort samen met de ateliers Beeldhouwkunst, Grafiek & Tekenkunst, Mixed Media, Illustratie, Keramiek & Glaskunst en Schilderkunst tot de afstudeerrichting Vrije Kunsten van campus Sint-Lucas Gent. Deze afstudeerrichting vormt samen met de afstudeerrichtingen Textielontwerp en Grafisch Ontwerp de opleiding Beeldende Kunsten. Deze opleiding wordt precies gekenschetst door het samengaan van de kunst- en ontwerppraktijken uit verschillende disciplines.
De nadruk ligt op je auteurschap en persoonlijk engagement. Centraal in de opleiding staat het fundamentele onderzoek naar het beeld en naar de beeldende praktijk. Dit artistieke onderzoek wordt getoetst aan academische maatstaven eigen aan de kunsten, en gestut door een sterk aandeel theorie in het curriculum. Tijdens je opleiding weet je je gesteund door sterk betrokken docenten: actieve kunstenaars, ontwerpers en theoretici, allen experten in hun vakgebied. Een cultuur van grote openheid maakt van de opleiding een vrijplaats waar je jezelf kunt realiseren.
Het curriculum van Vrije Kunsten komt voor een wezenlijk deel overeen met het curriculum van de afstudeerrichtingen Grafisch ontwerp en Textielontwerp. In die gemeenschappelijke vakken ontmoet je studenten uit verschillende disciplines. Een brede intellectuele en culturele vorming biedt de bagage om de individuele praktijk te bevragen en te situeren in de hedendaagse complexe artistieke en maatschappelijke context. Ondersteunende vakken helpen je de nodige vaardigheden en inzichten te verwerven om je eigen praktijk te ontwikkelen. Naast het gemeenschappelijke deel volg je een specialisatie en kies je in welke discipline(s) je je wil verdiepen. In elk atelier word je individueel begeleid en is er een aanbod van (groeps)projecten en gespecialiseerde technische en theoretische modules. Je rondt de driejarige bacheloropleiding af met een bachelorproef die bestaat uit een presentatie van het atelierwerk voor een externe jury. Daarin moet je getuigen van een hoogstpersoonlijke, oorspronkelijke kunstpraktijk.
Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten voor bachelor en voor master.
MASTEROPLEIDING
Na je bachelor kan je kiezen tussen een eenjarige artistieke master of een tweejarige educatieve master.
In de artistieke master positioneer je je met een eigen artistiek project binnen het actuele kunstenveld en de maatschappij. In functie van dit persoonlijk onderzoek bepaal je in grote mate zelf hoe je de opleidingsonderdelen invult en wie je docenten zijn. Het programma wordt net als in de bacheloropleiding verrijkt met buitenlandse studiereizen en met projecten in het werkveld.
In de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties met het oog op een professionele carrière in het artistiek-educatieve werkveld (deeltijds kunstonderwijs, leerplichtonderwijs, non-formele kunsteducatie). De educatieve masteropleiding is zo opgevat dat het educatieve en het artistieke elkaar versterken.
Kies je voor de zuiver artistieke master, en ben je nadien toch geïnteresseerd in onderwijs? Na het behalen van je master Beeldende Kunsten kan je instromen in een verkort eenjarig traject van de educatieve master.
Campus Gent
Alexianenplein 1
9000 Gent
+32 2 447 14 00
Toekomstperspectieven
Onze afgestudeerden gaan vele richtingen uit in het artistieke werkveld. Sommigen ontwikkelen geleidelijk aan hun eigen artistieke praktijk en werken ondertussen vaak als assistent voor kunstenaars, helpen bij de opbouw van tentoonstellingen of combineren hun artistieke praktijk met deeltijds werk. Sommigen komen terecht in de culturele sector of geven les in het onderwijs. Anderen zetten hun studie elders verder en halen een aanvullend diploma.
Om te starten met onze opleiding moet je voldoen aan enkele toelatingsvoorwaarden. Behalve diploma- en leerkredietvoorwaarden zijn er voor studenten van buiten de Vlaamse Gemeenschap ook bijkomende taal- en verblijfsvoorwaarden. Bovendien moet je ook slagen voor een Artistieke Toelatingsproef.
Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden
Normaalgezien kan je ons een eerste keer ontmoeten tijdens de SID - beurzen en dit bij jou in de buurt. Zoals wel meer zaken de afgelopen maanden zal dat dit jaar online verlopen. Virtueel of niet, je bent bij ons op onze stand even welkom.
Individuele bezoeken aan de SID-beurs (voor iedereen)
Wil je meer weten over onze onderwijsaanpak en onze onderwijsprogramma's? Wil je onze campus bezoeken en praten met studenten en docenten? Kom dan langs tijdens onze open campus dagen. Nog niet helemaal overtuigd? Bezoek dan onze graduation shows en stel zelf vast hoe goed onze afstuderende studenten echt zijn!
OPEN CAMPUS DAG
GRADUATION SHOW
Eind juni 2021, Campus Sint-Lucas Gent
Alexianenplein 1, 9000 Gent
Contacteer ons.
+32 2 447 14 00
Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.