Keuzetraject in de bachelor- en masteropleiding Audiovisuele Kunsten
3 + 1 jaar / 180 + 60 studiepunten
Campus Genk / C-mine

Hoe ziet de opleiding eruit?

Ben je geboeid door de wereld van games, technologie en nieuwe media? Droom jij ervan om vernieuwende spelconcepten te ontwikkelen? Dan is Game Design op campus C-mine Genk helemaal iets voor jou. In de afstudeerrichting Game Design maak je kennis met de conceptuele, visuele en technologische uitwerking van games.

Video
  • Je verwerft de nieuwste technologieën
  • Je leert een game grafisch/visueel ontwerpen
  •  Je benadert de ontwikkeling van het spel op een creatieve manier
  •  Je zoekt naar een balans tussen spelen, plezier en leren en formuleert zo een antwoord op alledaagse en minder alledaagse problematieken

In het tweede bachelorjaar focus je niet langer op één mediadrager maar geef je spelconcepten transmediaal vorm. Je verdiept je in een uitgebreid pallet van tekenvaardigheden, 2D- en 3D-ontwerp, programmeren, game design, storytelling en je gaat aan de slag met interactieve sensortechnologieën, experimentele games, mobile games, marketing games, boardgames ...

In het derde bachelorjaar beheers je de basisvaardigheden en verfijn je je skills. ​We gaan je steeds meer stimuleren om na te denken over de diverse mogelijk­heden van games. 

Je begint de grenzen van het spel als medium af te tasten. Je krijgt thematische modules en bereidt je voor op je toekomst met vakken zoals ondernemerschap, marketing en project ma­nagement. Daarnaast kan je ook kiezen voor een Erasmusuitwisseling om je in­ternationale ervaring te verrijken. 

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.

Masteropleiding

Na je bacheloropleiding kies je tussen de artistieke master of de educatieve master.

In de artistieke master stippel je een eigen praktijkgericht onderzoekstraject uit en realiseer je een innovatief gameproject. Daarvoor maak je zelfstandig keuzes. Je kan je kennis en inzicht verder aanscherpen in onderzoeksgerichte modules en ondersteunende labs. Tijdens je persoonlijk traject krijg je ondersteuning van een docententeam dat actief is in de game-industrie en verschillende onderzoeksprojecten.
In het begin van je master volg je een werkstage van 12 weken waarbij je erva­ring opdoet en je skills en vaardig­heden toetst in een professionele context.

In de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties met het oog op een professionele loopbaan in het artistiek-educatieve werkveld (deeltijds kunstonderwijs, leerplichtonderwijs, non-formele kunsteducatie). Kies je voor een artistieke master en ben je geïnteresseerd in educatie, dan kan je na het behalen van je artistieke master instromen in een verkort eenjarig traject van de educatieve master.

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.

 

Schakelprogramma

Wil je graag een master in Game Design behalen en volgde je een opleiding in grafische vormgeving, DAE, multimedia, communicatie, ICT, productdesign, audiovisuele of beeldende kunsten?

Het schakeljaar biedt een unieke mogelijkheid om je in één jaar voor te bereiden op het masterprogramma van onze opleiding. Afhankelijk van je eigen specifieke profiel krijg je een programma op maat.

Je docenten

Waar heb je les?

Campus C-Mine Genk

Wat heb je nodig?

Video
Video

Na je studie

Onze afgestudeerden zijn gegeerd in het werkveld. De verklaring? Bij ons studeer je af met een rijkgevuld portfolio, praktische kennis en heel wat theoretische bagage. Hiermee heb je een sterk profiel en kan je aan de slag in gamebedrijven, online of klassieke mediabedrijven, reclamebureaus of grafische bureaus. Maar evengoed kan je werken in socio-culturele organisaties of onderzoeksinstellingen. Daarnaast kan je natuurlijk ook je eigen bedrijf starten.

"Toen ik begon op Campus C-Mine had ik nog nooit een game gemaakt. Gespeeld? Zeker, want het was mijn hobby. Maar ik had nooit beseft dat je een opleiding tot game designer kon volgen, laat staan dat je er effectief je job van zou kunnen maken.

Door de open visie van de master heb ik een samenwerkingsproject kunnen pionieren tussen de opleiding Animatie en de opleiding Game Design. Dit leverde een VAF Wildcard prijs op, de C-Mine Crib award, een nominatie voor de Belgian Game Awards en nog zoveel meer.

Nu ik aan de slag ben als zelfstandige game designer kan ik me zelfs geen ander leven voorstellen."

Stef Colruyt

Jeff Jacobs en Stef Colruyt wonnen beide de eerste VAF Wildcard for Games 2019. Een mooi resultaat als je weet dat ze zo liefst twee van de vier Vlaamse Wildcards wonnen. Naast een mooie geldprijs kregen ze een persoonlijke coach om hun games verder te ontwikkelen.

https://www.vaf.be/nieuws/eerste-vaf-wildcards-voor-gameontwikkelaars-uitgereikt

De kers op de taart na je opleiding is de “Best Student Award” van de Belgian Game Awards. Onze eigenste Jeff Jacobs won die met ‘Point of view’.

https://www.1up-conference.com/news/bga-winners

Op de Belgian Game Awards wonnen onze alumni Sander Ambroos, Jonathan Wolfs en Beau Vankemenade van Business Goose

het "Debut Game of the Year 2021"

https://awards.belgiangames.be/games/sizeable

https://www.flandersdc.be/nl/magazine/belgian-game-awards-2021

Starten

Om te starten met onze opleiding moet je voldoen aan enkele toelatingsvoorwaarden. Behalve diploma- en leerkredietvoorwaarden zijn er voor studenten van buiten de Vlaamse Gemeenschap ook bijkomende taal- en verblijfsvoorwaarden. Bovendien moet je ook slagen voor een Artistieke Toelatingsproef. 

Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden

Online toelatingsproeven

  • Deadline afleggen van de proef: 16 april 2022 (23:59) - Interview: 22/23.04.2022 >
  • Deadline afleggen van de proef: 28 juni 2022 (23:59) - Interview01/06.07.2022 >
  • Deadline afleggen van de proef: 2 september 2022 (23:59) - Interview: 07.09.2022 >

Kom langs

Kom langs bij ons op de campus

Maak kennis met de opleidingen, docenten en studenten van de LUCA-campus C-Mine. Op campus C-mine in Genk informeren we toekomstige studenten en hun ouders over de academische opleidingen Animatiefilm, Game Design, Fotografie, Productdesign en Televisie-Film.

Openlesdag

Opencampusdag

Nog vragen?

Zit je met nog vragen? Mail ons: info.cmine@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.