Afstudeerrichting in de bacheloropleiding Beeldende Kunsten
3 jaar / 180 studiepunten
Campus Gent / Sint-Lucas

Hoe ziet de opleiding eruit?

De afstudeerrichting Grafisch Ontwerp van campus Sint-Lucas Gent is een opleiding voor studenten die belang hechten aan de artistieke meerwaarde van grafische communicatie.

De klemtoon ligt op experiment, innoverend denken en kritische reflectie in het ontwerpproces. Zo ontwikkelen onze studenten zich tot zelfstandige ontwerpers die de ontwikkeling en vernieuwing van de ontwerppraktijk mee zullen bepalen.

Experimenteren en innoveren in grafische communicatie

Het atelier werkt als een labo waarin de grafische en suggestieve mogelijkheden van beelden en typografie worden onderzocht. Je leert een vraagstelling analyseren en een standpunt innemen ten opzichte van de inhoud.

In constante dialoog met docenten en medestudenten vertaal je dit standpunt naar een grafisch concept en een doeltreffende vormgeving. Typografie, publicatie- en boekontwerp, redactioneel en conceptueel ontwerp, webdesign, letterontwerp  … binnen deze diversiteit zoek je je weg en leg je klemtonen naargelang je eigenheid en persoonlijkheid. 

In de opleidingsonderdelen Beeldonderzoek, Tekenen, Digitale Methodieken en hebben ze contacten met het werkveld. Ook lezingen, workshops en bezoeken in binnen- en buitenland.

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten voor bachelor en voor master.

Wil je meer weten over onder andere de opdrachten die gegeven worden, dan kan je een kijkje nemen op onze blog: https://www.grafischontwerpgent.be

Grafisch Ontwerp blog

Je docenten

Een gerenommeerd gezelschap van docenten, elk specialist op zijn terrein, begeleidt je intensief. Hun expertise, netwerk en ervaring stimuleren je tot een geprofileerde en eigenzinnige praktijk. Onze docenten zijn ook graag geziene gasten in het buitenland voor workshops en gastcolleges. 

Na je studie

Toekomstperspectieven

De interdisciplinaire aanpak van onze opleiding biedt ruime perspectieven. Onze afgestudeerden bezetten sleutelposities in de grafische en artistieke sector. Ze werken als zelfstandig ontwerper voor musea, galerieën, theaterhuizen, kranten, uitgeverijen, grafische bureaus ... 

Het werkveld waardeert hun vakbekwaamheid en hun conceptuele en typografische expertise. Onze alumni hebben ook toegang tot een brede waaier aan jobs in de socio-culturele sector en kunnen aan de slag in het kunstonderwijs. Recent afgestudeerden worden bovendien soms geselecteerd voor gerenommeerde postopleidingen en artistieke projecten in het buitenland.

Verder studeren

Met je bachelordiploma kan je na het volgen van een schakelprogramma nog een master grafisch ontwerp, media & information design, illustratie of beeldverhaal volgen aan campus Sint-Lucas Gent en campus Sint-Lukas Brussel. 

Wil je graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs, dan kan je kiezen voor de eenjarige verkorte educatieve bachelor.

Starten

Om te starten met onze opleiding moet je voldoen aan enkele toelatingsvoorwaarden. Behalve diploma- en leerkredietvoorwaarden zijn er voor studenten van buiten de Vlaamse Gemeenschap ook bijkomende taal- en verblijfsvoorwaarden. Bovendien moet je ook slagen voor een Artistieke Toelatingsproef. 

Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden

Online toelatingsproeven

  • Deadline afleggen van de proef: 17 april 2023 (11:00) - Interview22.04.2023 >
  • Deadline afleggen van de proef: 26 juni 2023 (11:00) - Interview: 03.07.2023 >
  • Deadline afleggen van de proef: 6 september 2023 (11:00) - Interview: 15.09.2023 >

Kom langs

Bezoek ons op onze campus

Wil je meer weten over onze onderwijsaanpak en onze onderwijsprogramma's?
Wil je onze campus bezoeken en praten met studenten en docenten?

Kom dan langs tijdens onze open campus dagen.

Nog vragen?

Contacteer ons. 
+32 2 447 14 00
info.sintlucas@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.