Keuzetraject in de bachelor- en masteropleiding Beeldende Kunsten
3 + 1 jaar / 180 + 60 studiepunten
Campus Gent / Sint-Lucas

Hoe ziet de opleiding eruit?

Woord en beeld zijn dè ingredienten waarmee wordt gewerkt in het atelier Illustratie. De begrippen ‘illustreren’ en ‘verbeelden’ worden grondig onderzocht aan de hand van gerichte opdrachten en studie naar waarneming. Grafische en inhoudelijke grenzen worden verkend én verlegd waarbij experiment ondersteund wordt door metier.

De nadruk ligt op het auteurschap en de persoonlijke aanpak. In de hele opleiding is het artistieke onderzoek naar het beeld en de eigen beeldende praktijk essentieel. Dit wordt afgetoetst aan de criteria van een academische kunstopleiding, bijgevolg is er in het curriculum dan ook een sterk aandeel theorie. De opleiding wordt gegeven door geëngageerde docenten: actieve kunstenaars, ontwerpers en theoretici, allen experten in hun vakgebied. Een cultuur van grote openheid maakt van de opleiding een vrijplaats waar studenten zich artistiek kunnen realiseren.

Masteropleiding

Na je bachelor kan je kiezen tussen een eenjarige artistieke master of een tweejarige educatieve master.

In de artistieke master positioneer je je met een eigen artistiek project binnen het actuele kunstenveld en de maatschappij. In functie van dit persoonlijk onderzoek bepaal je in grote mate zelf hoe je de opleidingsonderdelen invult en wie je docenten zijn. Het programma wordt net als in de bacheloropleiding verrijkt met buitenlandse studiereizen en met projecten in het werkveld.

In de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties met het oog op een professionele carrière in het artistiek-educatieve werkveld (deeltijds kunstonderwijs, leerplichtonderwijs, non-formele kunsteducatie). De educatieve masteropleiding is zo opgevat dat het educatieve en het artistieke elkaar versterken.

Kies je voor de zuiver artistieke master, en ben je nadien toch geïnteresseerd in onderwijs? Na het behalen van je master Beeldende Kunsten kan je instromen in een verkort eenjarig traject van de educatieve master.

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten voor bachelor en voor master.

Je docenten

De docenten illustratie hebben ook allemaal een eigen praktijk waarin ze uitmunten zowel in het binnenland als internationaal.  Ervaren door hun jarenlange expertise, begeleiden zij vol enthousiasme maar met een scherpe blik het beeldend werk van de studenten.

 • Isabelle Vandenabeele is een expert in houtsnedes voor affiches en boeken
 • Goele Dewanckel maakt zowel autonome schilderijen als prenten voor boeken 
 • Steve Michiels publiceert in verschillende tijdschriften   (aboutsteve.com)
 • Gerda Dendooven maakt boeken en theater (www.singeluitgeverijen.nl)

Waar heb je les?

Campus Gent
Alexianenplein 1
9000 Gent
+32 2 447 14 00

info.sintlucas@luca-arts.be

Campus Sint-Lucas Gent in a nutshell

 • gelegen in het historische hart van Gent
 • gelegen in een stad met een bruisend uitgaansleven en een cultureel  stimulerende omgeving
 • een resem werkplaatsen (audio, hout, metaal, afgiettechnieken, fotografie, glas, grafiek, keramiek, print en scan, textiel, video en zeefdruk) met begeleiding bij het gebruik van materialen en technieken
 • frequente initiatieven van studenten (performances, exposities, drinks)
 • kruisbestuiving tussen de verschillende kunstdisciplines

Na je studie

Toekomstperspectieven

Onze afgestudeerden gaan vele richtingen uit in het artistieke werkveld. Sommigen ontwikkelen geleidelijk aan hun eigen artistieke praktijk en werken ondertussen als assistent voor kunstenaars, helpen bij de opbouw van tentoonstellingen of combineren hun artistieke praktijk met deeltijds werk. Sommigen komen terecht in de culturele sector of geven les in het onderwijs. Anderen zetten hun studie elders verder en halen een aanvullend diploma.

Starten

 • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (of behaalt dit in september 2020) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld. 
 • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info >
 • Je slaagt voor een artistieke toelatingsproef.
 • ONLINE TOELATINGSPROEF:
  Deadline registratie: 15/05
  Inleveren artistieke proef (via mail) op 19/05
  Interview (via skype) op 20/05

 • Andere toelatingsproeven:
  Donderdag 2 juli 2020 (deadline: 26/06/2020, 23:59)
  Maandag 7 september 2020 (deadline: 01/09/2020, 23:59)

Nog vragen?

Contacteer ons. 

+32 2 447 14 00

info.sintlucas@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.