wo 23.02.2022, 9u - wo 22.06.2022, 10u30

Kunstencentrum Vooruit, Gent

Talks, lezingen en congressen

Sprongen voorwaarts in vijf ochtendsessies met impactinnovators op het podium en ernaast.

De Impact Gatherings zijn een Gentse deeltjesversneller voor al wie wil dat het vooruit gaat, beter en anders. Voor proffen en pro’s, van de overheid of privé, studenten en nooit-afgestudeerden. Nog voor de middag heb je een hoofd vol nieuwe manieren om te vernieuwen. Door de sprekers op het podium, maar evengoed door het volk in de zaal. Want bij de koffie krijg je er een uitgebreid telefoonboekje bij van ander volk zoals jij: met plannen en ideeën, op zoek naar nog meer opgestroopte mouwen.

Kom met je vraag of help een ander vooruit. Want pas als je luidop wenst, kan je iets in beweging zetten. De shift, die begint hier.

Vijf data, vijf shifters

Afspraak in de foyer van de Theaterzaal in de Vooruit, Gent

Maya Van Leemput, De transformatieve kracht van toekomstdenken

23 februari 2022

Maya Van Leemput is senior researcher bij ‘Open Time | Applied Futures Research’ van het departement Toegepaste Wetenschap & Kunsten van de Erasmushogeschool Brussel. Op haar cv staan UNESCO en the Association of Professional Futurists tussen vele andere namen met hoofdletters en gewicht. Wereldwijd trekt ze het onderzoek naar de toekomst en stelt ze vragen als ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we niet blijven hangen aan de oppervlakte in onze zoektocht naar potentiële nieuwe toekomstbeelden’?

Thinking about our futures is important now! - Denken over de toekomst om beter te leven vandaag

Maya Van Leemput

Peter Depauw, Impactstrategie – Hoe van rechts naar links denken en doen?

30 maart 2022

Peter Depauw is co-founder van Strategies and Leaders, een werkerscoöperatie die de wereld radicaal wil veranderen. Hij is ook een co-houser, e-biker en stuwende kracht achter een lokale burgerbeweging. Zijn hart én talent liggen bij strategieën met maatschappelijke impact en circulaire business modellen. Hij houdt van vooruitkijken en van complexe situaties in kaart brengen. Maar ook van het voortouw nemen en co-creëren. Bevlogen, pragmatisch en doortastend betrekt hij doeners die impact kunnen realiseren. Allemaal goed en wel, maar hoe begin je daaraan? Peter neemt je mee naar enkele voorbeelden uit de praktijk. Van een diepgaande impactanalyse tot het stretchen van denkpatronen en potentiële groeistrategieën. En wat je vooral niet moet doen…

Strategie begint bij de zoektocht naar je zwakke plek. Neem een selfie.

Peter Depauw

Susana António en Angelo Campota, Social design & innovatie
25 april 2022 (in het kader van Design Fest Gent, Engels gesproken)

Als designer combineert Susana António ontwerp met sociale innovatie, waarbij ze samenwerkt met lokale gemeenschappen, zoals ouderen, langdurig werklozen, gehandicapten, immigranten en anderen. Als psycholoog gelooft Angelo Campota in het natuurlijke potentieel van mensen, die het juiste podium moeten vinden om te schitteren. Met Fermenta brengen ze een divers wereldwijd netwerk van ontwerpers, etnografen, kunstenaars, strategen en technologen samen om het menselijke netwerk van lokale gemeenschappen en hun diensten te verbeteren door middel van design. Met het project 'Oud is het nieuwe jong' gebruiken Susana en Angelo leeftijd als een superkracht, door ouderen mondiger te maken, hun talenten te erkennen en hun uniciteit te benadrukken.

Old is the New Young

Susana António

Xavier Cloet, Creatief activisme in actie
11 mei 2022

Xavier Cloet, creatief brein van CirQ, verrast en verbijstert met pittige performances en absurde humor. Het Gentse productiehuis cirQ, een collectief van professoren over acteurs tot grafische vormgevers, IT'ers, beeldend kunstenaars, uitvinders is ook initiatiefnemer van Refu Interim, een Gents project waarbij vluchtelingen als vrijwilliger worden ingezet. Vanuit een mindset van kritische verwondering ontstaan zo gaandeweg initiatieven die op een creatieve manier tegen de schenen stampen.

A spoonful of sugar helps the medicine go down - Mary Poppins

Xavier Cloet

Praktisch

Timing: Want het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag

  • 9u00  Ontbijt
  • 9u30 30 min talk
  • 10u00 Q&A met de community

Locatie: Vooruit

  • Foyer Theaterzaal
  • Kunstencentrum Vooruit
  • Gent

Organisatie

Een initiatief van aifoonAltruis, Design for Impact (LUCA School of Arts, Gents Kunstenoverleg, GoodcopyiDROPS, NerdlabVrijplaats (Arteveldehogeschool) en wearetribe.

Met steun van UP! Fonds en gehost door kunstencentrum Vooruit.

Noteer in je agenda

De volgende Impact Gathering gaat door op 22/10. We nodigen betekeniseconoom Kees Klomp uit in het kader van het UP! Festival.

Spread the word