-

Larf! Kazemattenstraat 17 9000 Gent 

Impulsdag: Artuarium The grammar of artschool

Talks, lezingen en congressen

Sinds 2019-20 organiseren alle Schools of Arts, educatieve masters in de kunsten. De opleiding tot leraar kunst ondergaat hierdoor grondige veranderingen die verbonden zijn aan een onderzoeksgerichte benadering van het onderwijs en dus ook een onderzoekende houding van de student. De student wordt niet langer enkel opgeleid tot leraar, hij, zij of die dient zich ook tot het leraarschap te verhouden en zich te bezinnen over de betekenis en het belang van kunst in educatie. Dat wil zeggen dat het leraarschap in de kunsten of kunsteducatie zelf tot studieobject wordt gemaakt. Wat is de relatie tussen kunst en educatie, en hoe verhoudt deze relatie zich tot actuele uitdagingen? De educatieve master dient met deze vraag zowel theoretisch als praktisch aan de slag te gaan.

Het boek Artuarium, the grammar of artschool, samengesteld door Nancy Vansieleghem en Volkmar Mühleis biedt hiertoe inspiratie. In 'Artuarium' worden aan de hand van trefwoorden teksten of beelden gepresenteerd die bepalend zijn geweest voor de vorming van de kunstschool. Sommige teksten gaan in op kritische ideeën en vragen, sommige beelden roepen zorgvuldige observaties op, terwijl andere verhalen vertellen of reflecteren op de reflectie. Het nodigt de lezer uit uitspraken van kunstenaars en theoretici te ontdekken, en eigen ervaringen in te brengen. Evenals biedt het voorbeelden van beide soorten praktijken. Historische teksten worden afgewisseld met hedendaagse teksten, waardoor verschillende kunstdisciplines worden gecombineerd en met elkaar worden geconfronteerd.  

Voor wie? Leraren kunsten uit alle onderwijs- en kunsteducatieve contexten

Wat? Symposium met boekvoorstelling, een reply van Jan Masschelein, leesperformance en tafelgesprek met Herman Asselbergs, Julie Lesenne, Marc De Blieck en Maité Baillieul

Waar? Larf! Kazemattenstraat 17 9000 Gent
[vlakbij station Gent-Dampoort]

Prijs? 25€
(inclusief boek Artuarium, the grammar of artschool)

Gratis voor LUCA medewerkers en LUCA studenten. 

Prijs boek: 18 €

Prijs boek student: 10 €

Reserveer tem 10 oktober!

Dit project werd gesteund met LUCA.breakoutmiddelen

Dit project werd gerealiseerd met breakout.steun van LUCA School of Arts. LUCA steunt studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers die LUCA School of Arts via allerlei initiatieven zichtbaar willen maken in de buitenwereld en bundelt daarvoor middelen. Een centraal budget verleent op laagdrempelige wijze ondersteuning aan welomschreven initiatieven.