Laatst bijgewerkt: 03/06/2020

Op 6 maart 2020 heeft LUCA een ernstige cyberaanval op haar servers vastgesteld. Hierop werden preventief alle servers in quarantaine geplaatst en hebben we aan de studenten en personeelsleden gevraagd om hun wachtwoord te wijzigen. Er is gelukkig geen data verloren gegaan tijdens de cyberaanval.

De afgelopen maanden is er op vele fronten hard gewerkt om de kwetsbaarheden voor cyberaanvallen aan te pakken. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel systemen nu beschikbaar zijn of op korte termijn beschikbaar komen. We zijn er echter nog lang niet. Heel veel systemen moeten nog naar een hoger beveiligingsniveau worden gebracht. Hieronder vind je een status van de verschillende toepassingen.

Heb je nog vragen of vind je een toepassing niet terug in het overzicht, contacteer helpdesk@luca-arts.be

Studententoepassingen die beschikbaar zijn

Toledo, e-mail, KU Loket, WiFi op de campus, Academic Software, LinkedInLearning, LIMO, automatische toegangscontrole op de campus, webtoepassing toelatingsproeven, scan on demand in de bib van Architectuur Brussel.

LUS (LUCA Uitleen Software): dit academiejaar enkel beschikbaar voor uitleenmedewerkers (Corona maatregel).

Studententoepassingen in opbouw

Toegang tot de campus is gelimiteerd omwille van Corona en kan enkel na afspraak.

Bedraad netwerk: 
Het netwerk is beter beveiligd. Toestellen die rechtstreeks met elkaar willen communiceren, moeten geregistreerd worden in het nieuwe netwerk! De beheerders van deze toestellen dienen dit aan te vragen aan de IT-dienst zodat de nodige instellingen kunnen gebeuren.

PC’s in klassen en ateliers: Studenten van LUCA kunnen na afspraak met docent of werkplaatsverantwoordelijke gebruik maken van de infrastructuur. Het aansluiten van toestellen op het netwerk is nog lopende. Aan de docenten of de lokale beheerders vragen we om de toepassingen te testen vooraleer studenten uit te nodigen.

Printen:
Vanaf 2 juni 2020 zijn de Ricoh copiers in LUCA opnieuw gekoppeld aan Papercut. In de werkplaatsen kan er via een work around  afgedrukt worden in LUCA Lab Brussel, print&scan Brussel en print&scan Gent.

Licentieservers voor software op PC’s in de campus:
Als Adobe en Autodesk getest is op de campustoestellen door de betrokken docenten, staat het klaar. Overige software licentieservers zijn nog op te zetten. Docenten kunnen hiervoor contact opnemen met de ICT helpdesk om hierover afspraken te maken.  
De PC's zijn omwille van Corona alleen toegankelijk na afspraak.

Personeelstoepassingen die beschikbaar zijn

Toledo, Outlook e-mail, Skype, KU Loket, WiFi op de campus, Academic Software, LinkedInLearning, LIMO, automatische toegangscontrole op de campus, scan on demand in de bib van Architectuur Brussel, SAP CM, Syllabus Plus, ProAcc, Procure (voor financiën en financiële antennes), Persona, Lirias, alumnidatabank, mailchimp, Limesurvey, Eva.opo, connect Acerta.

Bedraad netwerk:
De gebruikerstoestellen (laptops, desktops) die versterkt zijn met Cybereason antimalware en de laatste update van het besturingssysteem kunnen vanaf 2 juni op het bedraad netwerk. Volg de instructie in de handleiding 'Ik werk op de campus'.
Wie een Macbook gebruikt, heeft vaak geen netwerkpoort. In dat geval moet je netwerkadapter geregistreerd worden door de IT-dienst van LUCA.

Printen en scannen op Ricoh copiers:
Personeelsleden kunnen vanaf 2 juni met hun personeelskaart scannen (voorlopig alleen 'scan to folder', scan to mail werkt nog niet) en kopiëren op de Ricoh copiers.
Wil je ook afdrukken vanop je laptop, dan moet je laptop in de afgelopen weken door een regio IT-er voorzien zijn van Cybereason antimalware en de laatste update van het besturingssysteem.  Om te kunnen printen, meld eerst aan op het bedraad netwerk. Volg hierbij de instructies in de handleiding 'Ik werk op de campus'.
De copiërs waar kan naar afgedrukt worden zijn Ricoh-BW en Ricoh-Color op CA-PRINT-01. Zie je op je toestel een vermelding van CA-LUCA-DC2 dan probeert je toestel verbinding te maken met een oude printserver. Neem dan contact op met de IT helpdesk. 

Om via WiFi te printen, zal je eerst de VPN moeten opzetten. 

Is de Cybereason antimalware nog niet geïnstalleerd op uw laptop, neem contact op met helpdesk@luca-arts.be of 02/250 11 11.

LIO-laptops (medewerkers HR en Financiën) zullen de eerstkomende weken nog niet kunnen afdrukken op de campus.

Sharepoint:
Beschikbaar vanaf 2 juni 2020. Ga naar https://sharepoint.luca-arts.be.

Heb je een LIO-laptop of heb je nog geen wachtwoordwijziging van je laptop uitgevoerd, meld aan op SharePoint met LUCA\[je u-nummer] en je nieuwe wachtwoord.

X-schijf:
Indien uw laptop in de afgelopen weken door een regio IT-er is voorzien van Cybereason antimalware en de laatste update van het besturingssysteem, zal u vanaf 2 juni 2020 toegang krijgen tot de X-schijf.
Werkt u van thuis uit, volg dan eenmalig de instructies in de handleiding 'Ik werk van thuis uit'. Werkt u op de campus, volg dan de instructies in de handleiding 'Ik werk op de campus'

Is de Cybereason antimalware nog niet geïnstalleerd op uw laptop, neem contact op met helpdesk@luca-arts.be of 02/250 11 11.

Om via WiFi toegang te krijgen tot de X schijf, zal je eerst de VPN moeten opzetten. 

LIO-laptops hebben nog geen toegang tot de X-schijf.

Personeelstoepassingen in opbouw

Procure en Procure.web:
De dienst Financiën onderzoekt de mogelijkheid om Procure.web in te zetten voor de behandeling van bestelaanvragen en goedkeuring van facturen. Een datum van openstelling zal nog meegedeeld worden. In afwachting keuren de budgetverantwoordelijken goed op basis van een e-mailbericht van de dienst Financiën.

Procure is beschikbaar voor de medewerkers van de dienst financiën, de financiële antennes, de aankoopdienst en  enkele budgetverantwoordelijken die een groot aantal bestellingen moeten beheren.

Overige infrastructuur en toepassingen: Heel wat infrastructuur en toepassingen werken momenteel niet, beperkt of manueel. Dit gaat over planningstools, software, sturingen van verwarming, verluchting, toegangscontrole, infoschermen, kassa’s, bancontact toestellen, toevoegen van nieuwe gebruikers, datastromen, …

Hieraan wordt in de komende maanden verder gewerkt om alle functies terug operationeel te krijgen. In de komende weken zullen we hierover timings meedelen.

Enkele tips:

Reset wachtwoord

Heb je in de week van 9/3 nog geen activatiewachtwoord ontvangen via sms of je privé e-mailadres waarmee je een nieuw wachtwoord kan instellen? Stuur een bericht naar helpdesk@luca-arts.be. Zij zullen jou een activatiewachtwoord bezorgen.

Wifi op de campus

Volg deze stappen om met je nieuw wachtwoord op WiFi te geraken in de campus:

 1. Klik op het netwerkicoontje rechts onderaan het scherm;
 2. Kies ‘Netwerk- en internetinstellingen’ en ga vervolgens naar ‘Bekende netwerken beheren';
 3. Kies campusroam en klik op de knop ‘Niet onthouden’. Op die manier wordt het oude wachtwoord gewist en kan je het nieuwe wachtwoord ingeven;
 4. Klik opnieuw op het netwerkicoontje rechts onderaan het scherm en selecteer Campusroam;
 5. Geef [u-nummer of r-nummer]@kuleuven.be en vervolgens het wachtwoord;
 6. Wacht even (max 1 minuut) tot je ziet dat er verbinding is;
 7. Klaar (als het niet lukte, vraag ondersteuning aan een lokale helpdeskmedewerker)

Info omtrent lesgeven op afstand vanwege de KULeuven

Je les op afstand organiseren (bijvoorbeeld van thuis) dat is wellicht even aanpassen. Maar alle tools zijn eigenlijk voorhanden via deze link.

Toledo

Om naar Toledo te gaan, kies deze link: https://toledo.kuleuven.be/portal 
(de link met Luca in zal niet werken)

KU loket

Om naar KU Loket te gaan, kies deze link: https://www.kuleuven.be/kuloket 
(de link met Luca in zal niet werken)

Toledo-community M(E)ET LUCA

Nuttige tips naar verschillende online-tools op de M(E)ET LUCA - community op Toledo (voorheen LUCA-SOUL) via deze link.

Skype for Business

Downloads

 • Voor Windows-gebruikers via deze link
 • Voor Mac-gebruikers via deze link

Aanmelden

 • In het veld Aanmeldadres vul je je sip-adres in, dit is voornaam.naam@luca-arts.be
 • In het veld Wachtwoord vul je je luca wachtwoord in
 • Klik nu op Geavanceerde opties weergeven en vul bij Gebruikersnaam je u-nummer@kuleuven.be in.
 • Bij gebruikersnaam moet wel degelijk @kuleuven.be staan en niet @luca-arts.be

Let op: hiermee kan je iedereen met een skype for business account binnen de Associatie KU Leuven bereiken. Externe contacten kan je hiermee niet bellen.

Meer info en praktische tips? Via deze link kom je op de 'Skype for Business'-pagina van KU Leuven. 

Contact

Heb je toch nog een probleem? Neem contact op met de helpdesk via helpdesk@luca-arts.be of 02/250.11.11. Hou rekening met eventuele wachttijden. Bedankt voor begrip.

Algemene contactpersonen omtrent digitale didactiek:

 • Filip Vervennne
 • Rudy Bonné