-

Oostende tot Koersel

Janssen en Janssens draaien een film

Filmscreening

In 1964 besloot de Belgische regering de nationale filmindustrie te steunen. Cultuur werd geregionaliseerd en een Vlaamse filmcommissie werd in het leven geroepen. 25 jaar later blikken Luc Pien en Robbe De Hert in J&J terug op wat er in de periode 1964-1989 werd gerealiseerd.

Met camera en een heleboel vragen gingen ze naar diverse figuren uit de Vlaamse filmwereld: producenten, regisseurs, critici, distributeurs, journalisten en ambtenaren. Met fragmenten en archiefbeelden schetsten ze de evolutie van de inspiratiestof van de filmmakers, de technische ontwikkelingen, de politieke en sociale omstandigheden waarbinnen de films tot stand komen, de herinneringen, dromen, verzuchtingen en frustraties van mensen die zich het lot van een eigen filmproductie aantrekken. Het historisch belang van de documentaire zit in het terug tot leven brengen van echte pioniers die zonder veel middelen, toch een unieke filmproductie op de kaart hebben gezet. Roland Verhavert, André Delvaux, Harry Kümel, …: wie beseft nog hoe belangrijk ze waren voor de Vlaamse film?

Programma

De vertoningen worden ingeleid door producer/regisseur Luc Pien en co-scenarist Rik Stallaerts. Een kort fragment uit het allerlaatste interview met Robbe, bij hem thuis op 15 december 2019 is een hommage aan een vriend en gewaardeerde leermeester.

 • Zaterdag 23 september om 20u in De Cinema/Antwerpen
  • Hommage aan Robbe De Hert (n.a.v. verjaardag, 20 september)
 • Dinsdag 26 september om 19u in de Cinematek, Brussel
 • Woensdag 27 september om 20u in de Roxy, Koersel
 • Zaterdag 30 september om 20u in Cinema Storck, Kinepolis Oostende
 • Maandag 2 oktober om 19u45 in Studio Skoop, Gent
 • Dinsdag 3 oktober om 20u in Lumière, Mechelen
 • Donderdag 5 oktober om 20u in Lumière, Brugge
 • Woensdag 25 oktober om 19u30 in Cinema RITCS, Brussel
 • Maandag 30 oktober om 20u15 in Buda, Kortrijk

  Geïllustreerde brochure

  Speciaal voor deze reeks stellen Luc Pien en Rik Stallaerts ook een geïllustreerde brochure samen over de making of en de inhoud van de film. Met bijdragen van Godfried Van de Perre over de werking van de Selectiecommissie Film (1964-2002) en Wouter Hessels over het VAF en de vergeten anciens. Lay-out is van Johan Dehandschutter. Een uitgave van Emotion Pictures vzw, Antwerpen.

  Organisatie

  De restauratie (herkadrering, colorgrading, titels…) van J&J werd door producer/regisseur Luc Pien in Option Media Mechelen voorbereid en afgewerkt met medewerking van de Cinematek-Brussel en bijdragen van Luca School of Arts & VAF.