Afstudeerrichting in de masteropleiding Muziek
2 jaar / 120 studiepunten
Campus Leuven / Lemmens

JAZZ

In de afstudeerrichting Jazz staan de lessen hoofdinstrument en ensemble centraal. Muzikale basisvorming, klassieke analyse en arrangement ontwikkelen het gehoor en het theoretisch denken. Tijdens de masterjaren ontwikkel je je persoonlijke muzikale identiteit, onder meer omdat je dan ook je eigen muziek schrijft. Daarnaast is reflectie over de eigen muzikale praktijk een essentieel onderdeel van de opleiding. Samen met je afsluitende concert vormt ze de geïntegreerde masterproef.
 

Hoe ziet de opleiding eruit?

EDUCATIEVE MASTER

Na je bacheloropleiding kan je kiezen tussen de artistieke master of de educatieve master. In de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties maar word je ook voorbereid op een professionele carrière in het artistiek-educatieve werkveld (deeltijds kunstonderwijs, leerplichtonderwijs, non-formele kunsteducatie). De educatieve masteropleiding is immers zo opgevat dat het educatieve en het artistieke elkaar versterken. Kies je voor de artistieke master en ben je ook geïnteresseerd in educatie? Dan kan je na het behalen van je masterdiploma Muziek instromen in het verkorte eenjarige traject van de educatieve master.

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten voor bachelor en voor master.

INTERNATIONALE ERVARING

Vanaf het tweede bachelorjaar kan je je opleiding in overleg met je docenten ook uitbreiden en internationale ervaringen opdoen via diverse uitwisselingsprogramma’s. Hiervoor kan je een beurs verkrijgen.

Het masterprogramma

De masterproef

De masterproef bestaat uit een zelfgekozen artistiek project. Je realiseert dit werk en presenteert het aan een jury van interne en externe deskundigen tijdens een publieke presentatie. Je onderbouwt en contextualiseert het met een scriptie waarmee je je werk situeert binnen of tegenover bestaande literatuur en debatten. Hiermee bewijs je dat je je kan oriënteren binnen het veld van je  artistieke discipline. Voor je masterproef kan je gebruikmaken van technische en productionele ondersteuning op onze campus en doe je een beroep op het advies van de studiebegeleiders. Toch bewijs je met je masterproef dat je in grote mate zelfstandig werkt.

Inspiratie masterproef

MASTERCLASSES, SYMPOSIA EN INTENSE PRAKTIJKERVARINGEN

De opleiding organiseert jaarlijks interessante masterclasses, workshops en clinics met externe experten, gerenommeerde buitenlandse instrumentalisten, muziektherapeuten en- pedagogen.
De muziekpraktijk staat centraal op onze campus. Je musiceert niet alleen tijdens je praktijklessen of zelfstudie, maar participeert ook in onze ensembles, koren en orkesten en de prestigieuze artistieke producties. Deze ervaringen vormen je tot een teamspeler.

CROSS-OVERS

LUCA School of Arts is een biotoop waarin samenwerking tussen studenten van verschillende kunstdisciplines gestimuleerd wordt. Hieruit ontstaan interessante cross-overs en innovatieve artistieke praktijken. Studenten kunnen bovendien keuzevakken meepikken uit alle opleidingen van LUCA, gaande van film of fotografie over grafisch ontwerp of interieurvormgeving tot productdesign of beeldhouwkunst.

Je docenten

Confinement Blues
Written and arranged by Peter Hertmans

Video

In onze muziekopleiding is je eigen persoonlijkheid het vertrekpunt. Bij je groeiproces zijn je docenten geen leraren die werkwijzen opleggen, maar coaches die je helpen om eigen oplossingen te bedenken en je eigen verhaal te vertellen. Voor onze docenten bestaat er geen mooiere uitdaging dan je te ondersteunen en te inspireren. In het begin lopen ze vóór je, dan naast je en op het eind van je studie loop jij voorop.

Hoofdvakdocenten

 

Double Bass - Electric Bass Jos Machtel Louise van den Heuvel
Drums Dré Pallemaerts Gert-Jan Dreessen
Guitar Peter Hertmans  
Jazz Vocals Lynn Cassiers  Ariadne Van den Brande 
Piano Nicola Andrioli Alex Koo

Saxophone

Frank Vaganée Bo Van der Werf
Trombone Dree Peremans  
Trumpet Jean-Paul Estiévenart  

Overige opleidingsonderdelen

 

Art in Context Kris Cuppens Bart Geerts
  Matthias Heyman Lieven Van Ael
  Carl von Winckelmann  
Art Philosophy Peter De Graeve  

Ear training

Bart Van Caenegem  
Entrepreneurship Peter Anthonissen  
Harmony Peter Hertmans  Jos Machtel
Practical Harmony Bart Van Caenegem  
Music Analysis Peter Hertmans Jeroen D'hoe
Music History

Lieven Van Ael

 
Research coaching

Peter Anthonissen

 
Research in Performing Arts

Jeroen D'hoe

 
Rhythm

Gert-Jan Dreessen

 

Waar heb je les?

Na je studie

"Het voltallige docententeam van het Lemmens is ontzettend belangrijk geweest in mijn muzikale ontwikkeling. De toewijding en motivatie van hen werkte aanstekelijk. Er werd met plezier gestudeerd en kennis werd gedeeld ook onder studenten. In zo een spontane sfeer wordt groeien effortless. Toen docenten me begonnen te vragen "echte" concerten met hen te spelen, kon mijn geluk niet op. Een concreet voorbeeld reikt tot buiten de campus; gedurende de vakantie beslisten Frank en Ron enthousiast een studiereis naar New York te boeken. Ik mocht mee. We deelden een appartementje, en luisterden dagelijks naar meerdere concerten. Dat bleek zonder het toen te beseffen de springplank voor mijn beslissing om na mijn studies 15 jaar naar New York te verhuizen om muzikaal te blijven groeien."

Lieven Venken

Verkorte educatieve master

Behaal je je diploma van artistieke master en wil je toch graag leraar worden? Dan kan je kiezen voor een verkorte educatieve masteropleiding. EDU by LUCA biedt de mogelijkheid om in versneld tempo je competenties in het secundair en deeltijds kunstonderwijs te verwerven. Studenten die het verkort traject van 60 studiepunten opnemen, tekenen in voor een voltijds programma van één jaar. Wie werk en gezin wil combineren, kan kiezen om het verkort traject over twee jaar te spreiden.

Edu bundelt de (verkorte) lerarenopleidingen voor het secundair onderwijs aangeboden door KU Leuven, LUCA School of Arts en VIVES. 

Verder studeren

Master-na-masteropleiding Voortgezette Studies Muziek

In de Master na Master Voortgezette Studies Muziek kan je je technische vakkennis verfijnen en je inzicht en onderzoeks- en communicatievaardigheden versterken. Als beginnend professionele musicus verwerf je er praktische vaardigheden en onmiddellijk bruikbare competenties. Je krijgt kansen om eerste ervaringen in het werkveld op te doen en je te oriënteren naar de loopbaan die het beste bij je past. Bovendien ontwikkel je een onderzoeksparcours/onderzoekstraject dat je praktijk ondersteunt. De opleiding kan daardoor ook uitstekend dienen als voorbereiding op een doctoraat of voor een carrière als wetenschappelijk onderzoeker.

"Het Lemmensinstituut heeft me de ernst van muziek geleerd en het ambacht dat voor hoogstaand 'musicianship' nodig is, doen inzien. De locatie op die mooie berg van het Lemmens ademt een rijke geschiedenis uit die nog altijd inspirerend werkt. Een zekere nostalgie en mooie herinneringen komen tot mij als ik nog eens in de buurt kom..."

Steven Delannoye

Starten

Om in te schrijven voor een masteropleiding dien je over een Academisch Bachelordiploma te beschikken dat rechtstreeks toegang verleent.

Heb je een verwant Academisch Bachelordiploma of een Professioneel Bachelordiploma? Dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om in te stromen in de masteropleiding na het volgen van een schakel- of voorbereidingsprogramma. Als er geen schakel- of voorbereidingsprogramma bestaat, kan je informeren naar de mogelijkheid om als zij-instromer in de bachelor in te schrijven.

Kom langs

Benieuwd hoe het er in de opleiding Muziek aan toe gaat? Op de opencampusdag krijg je alle informatie die je nodig hebt. Daarnaast kan je proeven van de opleiding tijdens de open lessen en kan je een toonmoment meepikken.

Nog vragen?