-

Jongerenconcert Koningin Elisabethwedstrijd

Concerten en performances

Keigo Mukawa, piano en Santiago Cañón-Valencia, cello
 

Programma

M. Ravel : Alborada del Gracioso 
Keigo Mukawa

A. Pärt: “Fratres”
Keigo Mukawa – Santiago Cañon Valencia

De Falla: Ritual Fire Dance
Keigo Mukawa – Santiago Cañon Valencia

Gareth Farr: “Shadow of the Hawk”
Keigo Mukawa – Santiago Cañon Valencia

Santiago Cañon Valencia: piece for solo cello
Santiago Cañon Valencia

Piazzolla: Grand Tango
Keigo Mukawa – Santiago Cañon Valencia

Na elke editie van de Koningin Elisabethwedstrijd volgen het daaropvolgende jaar in verschillende steden de jongerenconcerten. Voor deze reeks wordt het jongere publiek als doelgroep aangesproken. Dit jaar zal een van de laureaten piano, Keigo Mukawa (derde prijs), zijn opwachting maken samen met celliste Santiago Canon-Valencia. Een democratische formule met een toegankelijk karakter.

Keigo Mukawa werd geboren in Aichi (Japan) en studeerde piano bij Frank Braley, Haruko Ueda, Theodore Paraskivesco, Susumu Aoyagi en Yukio Yokoyama. In 2012, na zijn studie aan de University of the Arts in Tokio, behaalde hij de Eerste prijs op de Japan Music Competition. Vervolgens studeerde hij aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Keigo Mukawa is ook laureaat van de internationale pianowedstrijden van Épinal en van Île-de-France. In 2016 won hij de Eerste Prijs op de Coop Music Awards te Cremona (Italië) en in 2019 sleepte hij de Tweede prijs van het Concours Long Thibaud Crespin in de wacht. In 2017 werd hij in het kader van de Chanel Pygmalion Days in Tokio geselecteerd voor zes recitals tijdens dewelke hij het volledige pianowerk van Maurice Ravel vertolkte. Hij trad op met de belangrijkste orkesten van Tokio, alsook met het Orchestre National de Lorraine en gaf al recitals in Frankrijk, Zwitserland, Letland, China en Japan.

Santiago Cañón-Valencia studeerde cello bij Henryk Zarzycki, James Tennant en Andrés Díaz. Momenteel vervolmaakt hij zich bij Wolfgang Emanuel Schmidt in de prestigieuze Kronberg Academy in Duitsland. Na zijn Derde Prijs op de Koningin Elisabethwedstrijd voor Cello in 2017, won hij de Zilveren Medaille op de Tchaikovskywedstrijd (2019). Santiago debuteerde als zesjarige met orkest in zijn geboortestad Bogotá. Als solist concerteerde hij de voorbije jaren wereldwijd met orkesten als het Mariinsky Orkest, de St Petersburg Philharmonic, de Moscow Soloists, het Orpheus Chamber Orchestra, het Münchener Kammerorchester, en ook in België met het Brussels Philharmonic en de Antwerp Symphony, met dirigenten als Nikolai Alexeev, Yuri Bashmet, Janos Kovacs en Maxim Vengerov. Het voorbije seizoen debuteerde hij met de Frankfurt Radio Symphony o.l.v. Christoph Eschenbach, het Prague Philharmonia en het Phoenix Symphony Orchestra. Zijn passie voor hedendaagse muziek leverde hem verschillende wereldpremières op, waaronder het Cello Concerto Stringmaster van Carlos Izcaray met het Alabama Symphony Orchestra, Jorge Pinzón's Concerto Rapsodia a los 4 Elementos op het Cartagena International Music Festival in 2019. Zijn debuut CD ‘Solo’ op het Nieuw-Zeelandse label Atoll werd op zeer goede kritieken onthaald in het Strad Magazine. Recent nam Santiago Russische cellosonates en populaire stukken uit het cello-repertoire op met pianiste Katherine Austin. Zijn volgende release zijn sonates van Beethoven en Schubert met pianist Andrea Lucchesini voor het label Egea. In het seizoen 2021-2022 zal hij debuteren met het SWR Symphonieorchester, de Prague Philharmonia en het RTVE Symphony Orchestra. Hij zal ook optreden op de festivals van Dresden, Casals en Moritzburg.

Covid Safe Ticket niet langer nodig

Het Overlegcomité besliste dat vanaf 7 maart de coronabarometer overschakelde naar code geel. Hierdoor verdwijnt onder meer het Covid Safe Ticket.