09.02.2021

LUCA in de prijzen tijdens uitreiking Henry Van de Velde Awards 2021

Vrijdag werden de Henry van de Velde Golden Awards uitgereikt.

Maar liefst acht projecten van docenten, studenten en alumni vielen in de prijzen waarvan er drie van de zeven Golden Awards werden toebedeeld aan vier alumni van LUCA School of Arts.

Henry van de Velde Golden Awards

Bureau BoschBerg van LUCA-alumni Sang Vandenbosch en Laura Bergans

Gold Award Young talent 2021

Bureau BoschBerg

Is een jong grafisch ontwerpbureau met heel wat projecten voor de culturele sector. Ze verzorgen logo’s, publicaties, huisstijlen en campagnes voor een indrukwekkende lijst aan opdrachtgevers zoals STAM Gent, het TheaterFestival, MA Festival, deSingel, Opera Ballet Vlaanderen en Z33. Sang Woo K. Vandenbosch (°1985) en Laura Bergans (°1989) studeerden beiden grafisch ontwerp aan LUCA School of Arts Gent. 

LUCA-alumni Les Monseigneurs voor Caméléon

Gold Habitat Award 2021 & Crafts by Bokrijk Award 2021

CAMÉLÉON

Caméléon zijn een reeks grafische ontwerpen ontstaan uit natuurlijke vormen en vertaald naar geweven textiel. De linnen wandtapijten zijn gemaakt om te dienen als wandtapijt an sich, maar kunnen evengoed ingezet worden als gordijn, paravent en tapijt dankzij zijn multifunctioneel, lokaal en duurzaam garen. De wandtapijten zijn genummerde pièces uniques en zijn tijdloos in zowel beeld als in hun multifunctionele toepassing.

LUCAdocent Johny Van de Vyver en Ronny Duquenne voor Horts Arts & Music Festival

Gold Graphic & Communication Award 2021

GRAFISCHE CAMPANGE VOOR HET HORST ARTS & MUSIC FESTIVAL

Ronny Duquenne en Johny Van de Vyver werken al vier jaar voor HORST Arts and Music Festival. HORST brengt architectuur, muziek en kunst samen in een immersieve beleving. HORST festival startte als een initiatief van een team jonge, enthousiastelingen maar is intussen uitgegroeid tot een gerenommeerd festival met wereldwijde bekendheid. Vorig jaar won HORST de Award Best Electronic Festival op de Red Bull Elektropedia Awards. De grafische identiteit van het festival won de tweede prijs in de categorie Best Artwork.

Henry van de Velde Awards

LUCA-alumna Laura Bergans voor de prentenboeken Wijze Weetjes

Boekenserie als ode aan de fantasie, vormgeving én wetenschap (voor kinderen van 4 tot 8 jaar).

De boekenserie Wijze Weetjes leert kinderen op een speelse manier over onze wereld, het klimaat en de natuur. De reeks bestaat tot op heden uit drie boeken: Mag je haaien aaien? (vragen over dieren), Kunnen bergen krimpen? (vragen over de natuur) en het recent uitgegeven Komt oude kaas van oude koeien? (vragen over eten en drinken). Auteur Katrijn De Wit, illustrator Inge Rylant en vormgever Laura Bergans sloegen de handen in elkaar en brengen met deze reeks een artistieke ode aan de fantasie, vormgeving én wetenschap. In de boekjes wordt non-fictie op een toegankelijke manier verwerkt tot een stimulerend, vrolijk ogend en kleurrijk vormgegeven kartonboek voor de leeftijdscategorie 4-8 jaar. Elke pagina opent met een grote vraag en een abstracte, minimalistische illustratie. 

ME&ER van LUCAdocent Bram Kerkhofs

Constructiesystemen om elastisch touw of band te verbinden aan een ander materiaal

Het systeem laat zich zowel indoor als outdoor naadloos integreren in allerhande structuren waarbij een flexibel scherm vanuit parallelle, verticale touwen of banden kan worden geïntegreerd. ME&ER wordt in veelvoud toegepast in maatwerk: interieurobjecten zoals kasten, bedconstructies en verlichting, alsook voor kantoormeubilair, meubilair voor vergader-, onthaal- en wachtruimtes, ... Als losstaand product ontwikkelde Bram Kerkhofs de Coil (een kast), de Flex (een modulair flexibel room-divider systeem) en de Nest (een vrijstaand room-divider systeem). ME&ER biedt op bijna alle vragen een sluitend antwoord.

LUCA alumnus Corbin Mahieu en Lennart Van den Bossche voor de campagne Pilar

Identiteit en communicatie van het nieuwe cultuurhuis voor wetenschap en kunst in Brussel

Pilar, het nieuwe cultuurhuis van de VUB, is een open, artistiek lab voor jongeren in Brussel en een plek voor kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. Het fungeert als proeftuin voor kunst- en talentontwikkeling. Tweemaal per jaar organiseert het huis Pilar Asap: een multidisciplinair festival waarbij tentoonstellingen, performances, lezingen en workshops elkaar aanvullen. Centraal staat een selectie van jonge kunstenaars en muzikanten die volgens Pilar op ieders radar moeten komen. Voor de communicatie van het festival gingen vormgevers Corbin Mahieu en Lennart Van den Bossche op zoek naar een typografie die de verschillende werelden van Pilar omvat.

Circle Sector van Ben Hagenaars en de onderzoeksgroep Interactions

Climate Challenge Award - Resource map, lab en studio

Circle Sector is een living lab voor circulaire economie, bestaande uit een resource map, een lab en een studio verbonden aan de LUCA School Of Arts in Genk. De resource map documenteert materialen, expertise en infrastructuur om circulaire ecosystemen op te zetten. In het lab worden prototypes van circulaire producten, diensten en systemen ontworpen. De prototypes worden in de studio getest en geëvalueerd om ze vervolgens te implementeren in samenwerking met burgers, bedrijven en beleid.