Expo 'Collapse'

Tentoonstelling

Als je naar de sterrenhemel kijkt, wat zie je dan eigenlijk? Maken sterren geluid en hoe zouden deze dan klinken? Kan ik zwarte gaten zien of zitten we er eigenlijk middenin? Aangezien ruimtereizen stilaan geen verre droom meer is spreken we al onze zintuigen aan om astronomische concepten als sterrengeluiden, zwarte gaten en het zich steeds verder uitdijende universum te vatten. Of komt na de Big Bang dan toch de Big Crunch, waarin de uitdijing van het heelal uiteindelijk omkeert en het heelal opnieuw instort?

Expo 'Collapse' in BAC Art Lab

Bachelor studenten Media en Informatie Design (MIND) van LUCA School of Arts vertaalden de meest recent wetenschappelijke kennis over sterren naar behapbare grafiek, objecten en interactieve installaties. Begeleid door prof. Astronomie en wetenschapscommunicatie Katrien Kolenberg (KU Leuven, uAntwerpen en VUB) en #LUCAdocent dr. Sandy Claes werden deze werken inhoudelijk op punt gesteld.

Master studenten MIND ontwikkelden projecten met als uitgangspunt de informatieparadox van zwarte gaten. Wat gebeurt er met de informatie die in een zwart gat verdwijnt, is dit voorgoed weg of blijft deze informatie ook binnen de waarnemingshorizon ergens bestaan? Is deze informatie nog toegankelijk en onder welke vorm?

Onder begeleiding van theoretisch fysicus Stéphane Detournay (ULB) en #LUCAdocent Klaas Verpoest geven de master studenten een unieke en eigenzinnige kijk op deze complexe thematiek. #LUCAdocent Johan Van Looveren verzorgde samen met de studenten de curatie van deze tentoonstelling.

Deelnemende kunstenaars

Gregory Denis, Tristan Heemels, Gijs Ipers, Margot Hunin, Ben Van Son, Ana Jacheva, Camila Cote Zapata, David Mareš, Dennis Fechner, Inês Magno, Jika Shaiymbetova, Magdalena Zawieracz, Patrick Vannooren, Purvika Sharma, Red Pig Flower, Sara Pejhan, Valentina Riedisser, Ana Torres Baptista Parreira, Evi Vannerom, Kyo Schelfhout, Nathan Smekens, Tatyana Soubotko.
 

  • Data: 18 november tot 18 december 2021
  • Locatie: BAC Art Lab, Vital Decosterstraat 102, 3000 Leuven
  • Meer: website Fringe op KNALfestival

©photo Dieter Vanfraechem

Video

©photo Monica Montes

Lecture - Performance 'To The Edge Of Time'

Lecture-performance van Thomas Hertog, Vincent Caers & Klaas Verpoest in het kader van het Planetarium Music Festival.

Natuurkundige Thomas Hertog vertelt over de relativiteit van de tijd, begeleid door elektronische soundscapes van Vincent Caers en 360°-visuals van Klaas Verpoest.

Tijd lijkt het meest alledaagse ding in de wereld. We gebruiken het allemaal elke dag: we verspillen het, we sparen het, we genieten ervan. Het is er gewoon, als een grote klok die wegtikt. Maar wat is tijd? Waarvan is het gemaakt? Is het ooit begonnen? Zal het ooit eindigen? Draait het rond? Kunnen we zonder tijd?

In deze lecture-performance nemen elektronica-muzikant Vincent Caers, theoretisch natuurkundige Thomas Hertog en beeldend kunstenaar Klaas Verpoest je mee op een reis in een zwart gat naar de rand van de tijd ... en verder.

©photo Juergen Holst

T-shirt ontwerp KNAL! Festival

Dit T-shirt voor de medewerkers van het KNAL! Festival was het resultaat van de samenwerking tussen Tatyana Soubotko, Scheefdruk Leuven & Portobello. 

De tekening is een abstracte visualisatie van het zuurstofarm dwergsterrenstel, een klein sterrenstelsel in het sterrenbeeld Lynx dat mogelijk de beste plek is om te bestuderen hoe de kosmische chemie tijdens de eerste drie minuten na de oerknal werkte.

©photo Portobello

De klank van de kosmos

Podcast van KU Leuven Sonoor over sterren luisteren met astronome Katrien Kolenberg en LUCAdocente Sandy Claes

Organisatie

De bijdrage van LUCA aan Knal! wordt gecoördineerd door Sandy Claes en Klaas Verpoest (Media & Information Design, LUCA Beeldende Kunsten Brussel) en Vincent Caers (LUCA Muziek, Leuven)

LUCA wordt hierin gesteund door het BAC Art Lab & Wetenschapscommunicatie KU Leuven, Cultuur Leuven, VRT innovatie en STUK Leuven.

Onze bijdrages aan Knal!

Dit project werd gesteund met LUCA.breakoutmiddelen

Dit project werd gerealiseerd met breakout.steun van LUCA School of Arts. LUCA steunt studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers die LUCA School of Arts via allerlei initiatieven zichtbaar willen maken in de buitenwereld en bundelt daarvoor middelen. Een centraal budget verleent op laagdrempelige wijze ondersteuning aan welomschreven initiatieven.