24.11.2022

LUCA-onderzoekslabo gaat Genkse en Mechelse meubelsector circulair maken

Uit een longlist van bijna 100 voorstellen selecteerde minister Brouns 22 living labs die Vlaanderen moeten helpen om grondstoffen te hergebruiken en de broeikasuitstoot te verminderen. In deze lijst vinden we ook TransFormMaker van het onderzoekslabo Cirkel Sector van LUCA School of Arts en Thomas More.

TransformMaker wil de meubelindustrie circulair maken zodat er geen nieuwe grondstoffen meer nodig zijn in het proces. Vernieuwende designs van jonge ontwerpers maken het optimaal mogelijk om gebruikte grondstoffen te hergebruiken en die lokaal te produceren en verkopen. LUCA-docent Ben Hagenaars zal hiervoor netwerken uitbouwen in Mechelen en Genk.

De cirkel sluiten om de wereld te verbeteren tegen 2030

Momenteel ginnen we grondstoffen op het ene continent om het vervolgens op een ander continent goedkoop te verwerken en ten slotte op een derde continent te verkopen. Duurzaam is dat niet. De maakindustrie kan haar CO2-voetafdruk sterk verminderen door in te zetten op een circulaire economie. 

Daarom lanceerde VLAIO in opdracht van minister van Innovatie Jo Brouns bij het begin van het jaar een oproep voor ‘Living Labs’. Living labs dat zijn projecten die een systeemdoorbraak naar een circulaire maakindustrie mogelijk moeten maken. Niet onderzoek is hierbij het doel, maar wel een intense samenwerking tussen zoveel mogelijk partijen die doorbraken kan realiseren in waardeketens en ecosystemen.

Transformmaker is een living lab ingebed in Mechelen en Genk

Het voorstel dat door Ben Hagenaars voor LUCA School of Arts - campus C-mine werd gelanceerd is TransFormMaker. Zijn voorstel focust op de meubelindustrie en wil in Genk en Mechelen een netwerk uitbouwen dat grondstoffen recycleert en via (sociale) tewerkstelling in lokale bedrijven een nieuwe bestemming geeft om het vervolgens lokaal te koop aan te bieden. 

Drie jaar lang zullen er daarom living labs georganiseerd worden die lokale bedrijven, beleid, burgers en kennisinstellingen samen aan de slag laten gaan. Einddoel is een netwerk dat grondstoffen zo intensief gaat hergebruiken dat we zonder nieuwe grondstoffen meubels kunnen blijven maken.

Hagenaars zal hiervoor samenwerken met Veldeman BeddingValerie VeldemanBormans BerndJan RoekensMarijke BrantsCarl MeersKris BachusZetelfabriek Cammers NVBuloECOSOJulie PoppeC-mineFedustriaMarco De BruijnFrederik Aerts, ...

Lokaal netwerk met participerende ontwerpers

Centraal in de werking is telkens een of meerdere prototypes die sterk genoeg zijn om al die verschillende partners op hetzelfde spoor te krijgen. Het prototype dat de jury overtuigde werd ontworpen door Nathan VrebosFemke CeulemansKaat FabriReine Pinxten, Ellen Klinckhaemers. Stuk voor stuk studenten en pas afgestudeerden van Genkse campus van LUCA School of Arts. Ook hier kan je weer spreken van een lokaal netwerk.

Onze ambitie is om regionale ecosystemen uit te bouwen waarin meubel ontwerpers,  producenten en gebruikers samenwerken om de keten te sluiten.

Ben Hagenaars, onderzoeker LUCA School of Arts

Eerdere ervaringen met ... een Antwerpse sneaker

Ben Hagenaars en zijn onderzoekslabo zijn hiermee niet aan hun proefstuk toe. Eerder ontwikkelden ze Custom Territory, een Antwerpse sneaker die lokaal geproduceerd en verkocht werd en bewees dat de schoenenindustrie wel degelijk gedecentraliseerd kan worden in lokale "territories". 

Persreacties

Organisatie

Transformmaker is een project van Thomas Moore en LUCA School of Arts en wordt gesteund door VLAIO - Flanders Innovation & Entrepreneurship.

Partners in het project zijn: Veldeman Bedding, Mecam Group, Edmire, Springplank vzw, KULeuven (HIVA), Syntra en Stad Genk.

LUCA & duurzaamheid

Hoe duurzaam is LUCA? Wat kunnen we doen om onze voetafdruk te verkleinen, diversiteit te laten floreren en de meest aangename studie- en werkplek te creëren? The time is now! 

LUCA gaat voluit voor duurzaamheid. Wil je meer weten over Green Impact, circulair design, trage technieken, vegetale inkten, herbruikbare sets, makers die de uitstoot van hun project monitoren, podcasts over diversiteit, de opleiding ‘Design for impact’? Check dan onze overzichtspagina!