-

De Blikfabriek -

Krugerstraat 232, 2660 Antwerpen

Mater – masterproef Drama - Femke Van der Steen

Theatervoorstellingen en performances
Mater – masterproef Femke Van der Steen

“Toen ze klein was vroeg ze: “Spiegel, waarom ben ik bang in het donker? Waarom heb ik zo vaak het gevoel dat ik verslonden zal worden?” En haar spiegel antwoordde: “Omdat je reden hebt om bang te zijn. Je bent klein. Je zal verdwalen in het donker.”
En dus werd ze groot. Gigantisch.” –
Susan Griffin
(geparafraseerd door Femke Van der Steen)

Mater is een ritueel, geleid door acht vrouwen, die zich door middel van vijf verhalen manoeuvreren door de geschiedenis en het heden, en zich een alternatieve toekomst voorstellen. Ze verkennen hun angsten én de angsten die de maatschappij heeft voor hen, het vrouwelijke, het natuurlijke en het chaotische. Een “taking back the night” waar het koor ook dient als decor, waar verbeelding ook waarheid is, waar de vrouwelijke personages geen damsels in distress zijn, maar causes for distress. Mater is een speelse ode aan het duister vrouwelijke, het verborgene, het ingehoudene, hetgeen wat onvermijdelijk en op hysterische wijze de kop opsteekt; aan verandering.

“Wie is er bang?”

Tekst en regie: Femke Van der Steen
Spel: Femke Van der Steen, Brenda Corijn, Joelle Francis, Zita Windey, Paloma Timmerman Neira, Kato Van Ermen, Yanou Van Dessel, Lore Verhoeven
Muziek: Kato van Ermen, Yanou Van Dessel, Lore Verhoeven
Kostuum: Tobias van Nieuwenhove
Coaching: Anna Luka da Silva
Techniek: Gilles Pollak
Geïnspireerd door: Susan Griffin, Clarissa Pinkola Estés, Donna Harraway, Ursula Le Guin en meer

Dankjewel aan mijn fantastische spelers voor het belichamen, verrijken en tot leven wekken van deze tekst; Brenda, Joelle, Zita, Paloma jullie zijn prachtig, dankjewel. Dankjewel aan mijn muzikanten en knappe koorleden: Kato, Yanou en Lore, hoe jullie er kort dag in zijn gesprongen en ineens alles deden kloppen. Dankjewel Anna Luka, om me op zoveel manieren te coachen. Bedankt om me te wijzen op mijn valkuilen, me te herinneren aan wat ik belangrijk vind, om connectie te houden met mijn hart, de bron, met vrouwen, met mensen en meer. Dankjewel om een veilige ruimte te creëren. Heel hard bedankt Margaux Cauliez, om veel van de last van mijn schouders te tillen, dit project te helpen realiseren, en hoe. Tobias van Nieuwenhoven, merci voor het maken van onze prachtige kostuums, je blaast onze personages leven in. En ook bedankt aan: Tristan Feyten, Jonathan Michiels, Els Janssens, Peter Anthonissen, Carl von Winckelmann, Kristof Van Perre, Siska Baeck, Stad Antwerpen, Lotte Schiltz, De Blikfabriek, Toneelhuis, Clarissa Pinkola Estés, Donna Harraway, Susan Griffin, Ursula Le Guin, Futukachu, Krasue, Tsuki No Wagume, Skeleton Woman, Ganga, Khali.

Waar: We spelen in de expo van de Blikfabriek (Antwerpen)
Krugerstraat 232, 2660 Antwerpen

Het is erg koud in de loods, dus we raden aan om warm aan te kleden.
er kan telkens een uur op voorhand gegeten of gedronken worden in de “cantin”. De bar blijft tot een uur na de voorstelling open.

Wanneer:
16 februari 20:00
17 februari 19:00 achteraf is er een gratis concert van Noa Lee (in de cantin)
18 februari 20:00

Reservatie is verplicht en kan tot 12u op de dag van de voorstelling!

Corona Safe Ticket nodig voor toegang.
Er is maskerplicht in de zaal en de rest van het gebouw.

Onze voorstellingen worden georganiseerd volgens de Corona-maatregelen van de podiumsector. zie: https://sectorgidscultuur.be/ en https://www.luca-arts.be/nl/corona-update-112022