do 10.11.2022, 20u - 22u

LUCA Campus Lemmens, Leuven 

Concertzaal

Metamorfose

Concerten en performances

LUCA Strings 
Martijn Vink, dirigent
 

Verklärte Nacht van Arnold Schönberg (1874-1951) is een symfonisch gedicht oorspronkelijk gecomponeerd voor strijksextet. De tekst van het gelijknamige gedicht van de hand van Richard Dehmel diende hierbij als inspiratiebron. De thematiek van de tekst is simpel maar universeel: een samenzijn van twee verliefde mensen, al draagt de zwangere vrouw het kind van een andere man. Schönberg volgt de opdeling van het gedicht, waardoor de tekst als het ware als ‘programma’ naast de muziek gelegd kan worden: na een korte situatieschets geeft de vrouw haar zwangerschap aan, waarna de man zijn liefde voor haar én het kind bevestigt en haar teder in de armen sluit.

De Metamorphosen van Richard Strauss (1864-1949), gecomponeerd naar het einde van zijn leven toe en bovendien in volle oorlogsperiode, verklankt de vernietigingen die Duitsland onderging in de Tweede Wereldoorlog, de ‘metamorfose’ van Duitsland, de teleurgang van een fier land tot een vervallen, verzwakte staat. Om het leed te benadrukken, maakt Schönberg gebruik van een niet voor de hand liggende contrapuntische schrijfstijl.

Guillaume Lekeu (1870-1894) schreef in zijn veel te korte leven (hij stief op 24-jarige leeftijd na het eten van een met tyfus besmette sorbet) een krachtig, veelbelovend oeuvre bijeen. Herhaaldelijk spreekt uit zijn werk een zekere bezorgdheid, zwaarmoedigheid zelfs. Hoewel ook het Adagio pour Quattuor d’ Orchestre (1891) zich – vooral bij aanvang – aan deze somberheid waagt, bewerkstelligt de componist dit niet door slepende melodielijnen, maar door intense, krachtige zinsbogen. Af en toe primeren daarbij zelfs hoop en levenslust…

Programma

Schönberg: Verklärte Nacht

Strauss: Metamorphosen

Lekeu: Adagio pour Quattuor d’ Orchestre

LUCA in concert

Jaarlijks organiseert LUCA een 25-tal concerten. Zowel solorecitals, kamermuziek, koor- en orkestwerken als het grote symfonische repertoire uit een periode van meer dan vier eeuwen komen er afwisselend aan bod. 

Naast die concerten kan je ook regelmatig studenten aan het werk zien tijdens bachelor- en masterproeven en op concertproeven. Deze zijn vrij toegankelijk voor publiek.