Academische bachelor- en masteropleiding Muziek
Campus Leuven / Lemmens

Hoe ziet de opleiding eruit?

INSTRUMENT/ZANG

De richting Instrument/Zang vormt je als uitvoerend musicus. Het aangeboden curriculum is flexibel, zodat je een individueel studieprogramma kan samenstellen in functie van je sterke kanten en interesses. Je kan een accent leggen op uitvoeringspraktijk, focussen op de creatie van eigenzinnige artistieke projecten of je profileren als sociaal-educatief musicus.

Wil je uitvoerend musicus worden, dan kun je kiezen voor een traject dat solistisch gericht is of ensemble-, kamermuziek – of orkestgericht. Pianisten kunnen een specifiek accent leggen door zich te concentreren op de kunst van het begeleiden. Wil je als leraar je liefde voor muziek doorgeven, dan kun je daar tijdens je opleiding al de basis voor leggen. Ga je voor allround musicus, dan hou je alle opties open, inclusief die van het onderzoek.

Ben je nog niet zeker van je eigen profiel, dan helpen docenten en trajectbegeleiders je dat te ontdekken. Eens je voor een specifiek profiel hebt gekozen, kun je nog steeds je eigen accenten leggen. Je stelt immers zelf van jaar tot jaar een groot deel van je individuele studieprogramma samen.

EDUCATIEVE MASTER

Na je bacheloropleiding kan je kiezen tussen de artistieke master of de educatieve master. In de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties maar word je ook voorbereid op een professionele carrière in het artistiek-educatieve werkveld (deeltijds kunstonderwijs,leerplichtonderwijs, non-formele kunsteducatie). De educatieve masteropleiding is immers zo opgevat dat het educatieve en het artistieke elkaar versterken. Kies je voor de artistieke master en ben je ook geïnteresseerd in educatie? Dan kan je na het behalen van je masterdiploma Muziek instromen in het verkorte eenjarige traject van de educatieve master.

MASTERCLASSES, SYMPOSIA EN INTENSE PRAKTIJKERVARINGEN

De opleiding organiseert jaarlijks interessante masterclasses, workshops en clinics met externe experten, gerenommeerde buitenlandse instrumentalisten, muziektherapeuten en- pedagogen.

De muziekpraktijk staat centraal op onze campus. Je musiceert niet alleen tijdens je praktijklessen of zelfstudie, maar participeert ook in onze ensembles, koren en orkesten en de prestigieuze artistieke producties. Deze ervaringen vormen je tot een teamspeler.

Vanaf het tweede bachelorjaar kan je je opleiding in overleg met je docenten ook uitbreiden en internationale ervaringen opdoen via diverse uitwisselingsprogramma’s. Hiervoor kan je een beurs verkrijgen.

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten voor bachelor en voor master.

Je docenten

In onze muziekopleiding is je eigen persoonlijkheid het vertrekpunt. Bij je groeiproces zijn je docenten geen leraren die werkwijzen opleggen, maar coaches die je helpen om eigen oplossingen te bedenken en je eigen verhaal te vertellen. Voor onze docenten bestaat er geen mooiere uitdaging dan je te ondersteunen en te inspireren. In het begin lopen ze vóór je, dan naast je en op het eind van je studie loop jij voorop.

Overige opleidingsonderdelen

Art in Context Kris Cuppens Johan Uytterschaut
  Bart Geerts Carl von Winckelmann
Art Philosophy Peter De Graeve  
Brass Ensemble  Benny Wiame  
Chamber Music Ludwig Albert Elisa Kawaguti
  Nadine Bal Christel Kessels
  Nico Baltussen Jaap Kruithof
  Lin Ching-Cheng Raphaëlla Smits
  Bart Coen Frank Theuns
  Griet Cornelis Marc Tooten
  Wim De Moor Benny Wiame
  Roel Dieltiens  
Choir Kurt Bikkembergs Bart Naessens
Ear Training Jos De Rijck Johan Van Bouwelen
  Paul Dinneweth Bart Van Caenegem
Harmony Geert Van der Straeten Kris Wittevrongel
  Lut Verbeke  
Historical Performance Practice Makoto Akatsu Frank Theuns
  Floris De Rycker Jan Vermeulen
  Alain De Rudder  
Music Analysis  Marc Erkens Carl Van Eyndhoven
Music History Johan Uytterschaut  
Opera Johan Uytterschaut  Jos Verlinden
Orchestra Ivan Meylemans Michel Tilkin
Percussion Ensemble Lin Ching-Cheng  
Piano accompanist Stefaan Celen Peter Jeurissen
  Ria De Neve Filip Martens
  Rita Degraeuwe Hilde Persyn
  Tzvetana Guigova Katrien Verbeke
  Paul Hermsen  
Practical Harmony Marc Deckers  
Rhythm  Tom Pipeleers   
Saxophone Ensemble Tom De Haes  
String Ensemble Marc Tooten  
Transposition Jos Wijnen  

Waar heb je les?

Campus Lemmens
Lemmensberg 3
3000 Leuven
+32 2 447 15 00
info.lemmens@luca-arts.be

IN A NUTSHELL

 • Gelegen aan de rand van de stad in een groene omgeving
 • Bruisende campus met ruim 500 studenten en 250 docenten
 • Een stevige logistieke omkadering en een rijke infrastructuur
 • Een gezellige cafetaria met dagverse soep en broodjes
 • Een rustig gelegen bibliotheek met een grote hoeveelheid aan partituren en wetenschappelijke literatuur 
 • Een grote concertzaal, kamermuziekzaal en theaterzaal 
 • Een groot aanbod aan diverse studielokalen

KUNSTENCAMPUS

Campus Lemmens organiseert tal van concerten. Grote en kleine ensembles, eigen docenten en gastmusici treden afwisselend op. Ook de studenten zelf krijgen een podium en participeren aan verschillende projecten van onze koren, het symfonisch orkest, grote en kleine ensembles, de bigband en het harmonieorkest. Daarnaast organiseert de opleiding Drama tal van theatervoorstellingen op de campus.

Benieuwd? Een overzicht van de geplande concerten vind je op onze website: luca-arts.be/concerten-evenementen.Welkom !

Na je studie

 'Op Lemmens leerde ik dat een authentieke muzikant zijn veel meer is dan je instrument goed kunnen bespelen.'
 

Charlotte Verdoodt

Wil je na je masteropleiding Muziek verder studeren, dan kan je bij ons ook terecht voor een master-na-masteropleiding Voortgezette Studies Muziek.

In de Master na Master Voortgezette Studies Muziek kan je je technische vakkennis verfijnen en je inzicht en onderzoeks- en communicatievaardigheden versterken. Als beginnend professionele musicus verwerf je er praktische vaardigheden en onmiddellijk bruikbare competenties. Je krijgt kansen om eerste ervaringen in het werkveld op te doen en je te oriënteren naar de loopbaan die het beste bij je past.

Bovendien ontwikkel je ook een onderzoeksparcours/onderzoekstraject dat je praktijk ondersteunt. De opleiding kan daardoor ook uitstekend dienen als voorbereiding op een doctoraat of voor een carrière als wetenschappelijk onderzoeker.

TOEKOMSTPERSPECTIEVEN

Als Master in Muziek kan je heel wat kanten uit.

Als ondernemer-kunstenaar kan je solistische en kamermuziekprojecten creëren, vind je de weg naar theater- en productiehuizen of ga je een schitterende toekomst tegemoet als arrangeur, componist, programmator of dirigent.

Als educatief kunstenaar heb je lesbevoegdheid in het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO), andere onderwijsvormen, non-formele kunsteducatie en maatschappelijk-artistiek werk. Als uitvoerend musicus ben je klaar om aan audities deel te nemen van gerenommeerde orkesten en ensembles.

 “Ik krijg vaak de vraag wat ik zou kiezen: piano of slagwerk. Kiezen is voor mij niet mogelijk, het zou zijn alsof ik de helft van mijn persoonlijkheid weggooi.”
 

Lucas Heytens

Toelatingsvoorwaarden en -examen

 • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (of behaalt dit in september 2020) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld. 
 • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info >

TOELATINGSPROEVEN

Om te beginnen aan de opleiding Muziek moet je slagen voor de artistieke toelatingsproef. Je kan deelnemen aan de proef op: 

 • Eerste sessie: zaterdag 4 april 2020 (inschrijven ten laatste op zondag 29 maart 2020)
 • Tweede sessie: donderdag 2 juli 2020 (inschrijven ten laatste op vrijdag 26 juni 2020)
 • Derde sessie: donderdag 20 augustus 2020 (inschrijven ten laatste op vrijdag 14 augustus 2020)
 • Vierde sessie: maandag 7 september 2020 (inschrijven ten laatste op dinsdag 1 september 2020)

Meer info op luca-arts.be/toelatingsproeven.

Proefdagen en infodagen

Wil je weten hoe het er bij ons aan toegaat? Wil je de campus al eens verkennen? Kom langs op onze opencampusdag of neem deel aan onze proefdagen.

PROEFDAGEN

Maak kennis met onze campus, onze docenten, de afstudeerrichtingen en volg enkele lessen om te kijken of de muziekopleiding van campus Lemmens bij jou past. De proefdagen zijn vrijblijvend, maar inschrijven is noodzakelijk. De proefdagen van Compositie, Directie, Muziekpedagogie, Muziektherapie en Jazz zijn gratis. De vijfdaagse van de afstudeerrichting Instrument/zang is betalend en kost 200 euro.

 • Stageweek Instrument/Zang: maandag 24 - vrijdag 28 februari 2020
 • Proefdag Muziekpedagogie: donderdag 27 februari 2020
 • Proefdag Muziektherapie: vrijdag 28 februari 2020
 • Proefdag Compositie: donderdag 27 februari 2020
 • Tweedaagse Jazz: donderdag 27 februari - vrijdag 28 februari 2020


OPENCAMPUSDAG
Vrijdag 1 mei 2020 (13u-19u)

Schrijf je in voor de proefdagen

Nog vragen?

Contacteer ons:

Campus Lemmens
Lemmensberg 3
3000 Leuven
+32 2 447 15 00
info.lemmens@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.