do 01.12.2022, 20u - 22u

LUCA Campus Lemmens, Leuven

Kamermuziekzaal

Concert

Sofie Goedertier, piano
Timur Sergeyenia, piano
 

De zes Partita’s van Bach (1685-1750), oorspronkelijk voor klavecimbel neergeschreven, verschenen in 1731 onder de naam Clavier Übung. Artistiek gezien vormt Partita nr. 1, net zoals de volledige reeks partita’s, een absolute uitdaging voor elke pianist. Het werk vereist niet alleen vingertechnische deskundigheid door uitgebreide trillers en sprongen in beide handen, maar ook de langzamere delen vragen om een kundige beheersing van het klavier: door het ontbreken van een uitgesproken begeleiding is de naakte, kwetsbare melodie helemaal op zichzelf aangewezen. Ook compositorisch zit de partita bijzonder inventief in elkaar. Elementen uit zowel de Franse als de Italiaanse galante stijl wisselen elkaar af.

Johannes Brahms (1833-1897) schreef zijn vier Ballades voor piano al op jeugdige leeftijd, in 1854. Hoewel de titel meteen doet denken aan de Ballades van tijdgenoot Frédéric Chopin, benaderde Brahms het genre op een heel andere manier, met meer oog voor het narratieve aspect. Letterlijk vertaald verwijst het woord ‘ballade’ naar een muziekwerk met een verhaal. De eerste ballade schreef Brahms bijvoorbeeld op het Schotse gedicht “Edward”, uit de bundel Stimmen der Völker in ihren Liedern, samengesteld door Johann Gottfried Herder. Dit gedicht had hem zo geraakt dat de inspiratie als vanzelf kwam. Hoewel “Edward” de inspiratiebron was voor de eerste ballade, zijn ook de overige drie ballades ware muzikale vertellingen, wellicht gerelateerd aan Brahms’ grote liefde voor Clara Schumann.

Het Divertimento van François Glorieux (1932) wordt geprogrammeerd naar aanleiding van de 90e verjaardag van de componist. Het werk werd oorspronkelijk uitgegeven voor piano en strijkorkest, maar wordt uitgevoerd in de versie voor twee piano’s. Sofie Goedertier wordt hierbij vergezeld door haar docent Timur Sergeyenia.

Programma

J.S. Bach - Partita No. 1

J. Brahms - 4 Ballades Op. 10

F. Chopin - Fantaisie in f Op. 49

F. Glorieux - Divertimento voor piano en strijkorkest (versie voor 2 piano's)

LUCA in concert

Jaarlijks organiseert LUCA een 25-tal concerten. Zowel solorecitals, kamermuziek, koor- en orkestwerken als het grote symfonische repertoire uit een periode van meer dan vier eeuwen komen er afwisselend aan bod. 

Naast die concerten kan je ook regelmatig studenten aan het werk zien tijdens bachelor- en masterproeven en op concertproeven. Deze zijn vrij toegankelijk voor publiek.

Spread the word