Individuele begeleiding - Brussel 

LUCA School of Arts en KU Leuven Faculteit Architectuur 

Sofie Giets is psychologe en werkt vanuit een systeemtherapeutische invalshoek. De gesprekken bij Sofie zijn volledig vertrouwelijk en gratis.

Lefrancqstraat 9, 1030 Brussel
sofie.giets@luca-arts.be
Maak een afspraak (online of in het Stuvohuis). Tijdens het academiejaar zijn er drukke piekmomenten, hou daar rekening mee en plan op tijd je afspraak in. Kan je niet meer komen? Annuleer je afspraak tijdig. Zo komt er opnieuw plaats vrij voor een andere student.

Pol Gerits werkt vanuit een cognitief-gedragstherapeutische (CGT) en gezondheidspsychologische invalshoek. 

Het intakegesprek is steeds gratis. Voor de vervolggesprekken vragen we een bijdrage van €5 per gesprek. Indien je een afspraak niet kan nakomen, geef Pol een seintje. Indien je dit niet doet, zal €5 aangerekend worden.


Maak een afspraak per mail of telefonisch. 
pol.gerits@gmx.com
Tel: 0473 95 96 80

De afspraken gaan door via Skype of in de praktijk van Pol (Edmond Tollenaerestraat 56 bus 10, 1020 Laken). 


Individuele begeleiding - Gent

LUCA School of Arts en KU Leuven Faculteit Architectuur 

Anne-Marie Desmet werkt vanuit de oplossingsgerichte cognitieve systeemtherapie en Acceptance and Commitment Therapy (kortweg ACT). De gesprekken bij Anne-Marie zijn vertrouwelijk en gratis.

Hoogstraat 41, 9000 Gent
annemarie.desmet@luca-arts.be
Maak een afspraak (online of in het Stuvohuis). Tijdens het academiejaar zijn er drukke piekmomenten, hou daar rekening mee en plan op tijd je afspraak in. Kan je niet meer komen? Annuleer je afspraak tijdig. Zo komt er opnieuw plaats vrij voor een andere student.

Financiële tussenkomst externe psychotherapie 

  • Stuvo LUCA voorziet standaard geen tussenkomst voor externe psychotherapie. 
  • Studenten kunnen in alle vertrouwen én gratis terecht bij de psychologen en therapeuten van Stuvo LUCA (Anne-Marie, Samantha en Sofie) voor kortdurende begeleiding. Enkel voor vervolggesprekken bij Pol in Brussel vragen we een bijdrage van €5/sessie.
  • Onze psychologen en psychotherapeuten kunnen je doorverwijzen naar externe therapie. Indien je moeilijkheden ondervindt om deze sessies te betalen, kan je een aanvraag tot tussenkomst indienen bij de sociale dienst van Stuvo LUCA. Zij behandelen jouw aanvraag verder in alle vertrouwen. 
  • Gesprekken die je reeds extern op eigen initiatief volgt, zonder doorverwijzing of advies vanuit Stuvo, worden niet vergoed. 
  • Tip: doe navraag bij je mutualiteit over financiële tussenkomsten voor psychotherapie.

Ontdek ons groepsaanbod - Brussel en Gent

Klik door naar de Stuvo activiteitenkalender! 


Individuele begeleiding - Leuven

Weet je niet goed waar je terecht kan?

Klop dan aan bij Maaike De Zitter.
Je kan haar vinden in lokaal WA 202, bellen op 0493/66 37 27 of mailen

Als student van LUCA School of Arts Campus Lemmens kan je ook terecht bij KU Leuven Stuvo voor een gesprek met een psycholoog. 


Individuele begeleiding - Genk

Dringende hulpverlening

Noodhulp 24/7

Tele-Onthaal: Bel 106 of chat 
Spoeddienst: Bel 112
Zelfmoordlijn: Bel 1813 of chat
Awel: Bel 102 of chat 
Bij vragen over geweld: Bel 1712 of chat
Bij seksueel geweld: chat
Bij vragen over gender en seksuele diversiteit: bel 0800-99-533 of chat 
Huisarts van wacht: Bel 1733
Antigifcentrum: Bel 070 245 245

Hier kan je ook terecht 


Online zelfhulp

Bekijk hieronder enkele handvaten, do's en don'ts bij zelfdoding, pesten, faalangst, seksueel geweld en misbruik, holebi's en transgender, rouw, middelengebruik... 


Bezorgd om een vriend? 

Signaalherkenning

Waaraan kan je merken dat een medestudent hulp nodig heeft?

Herken de 4 signalen:

  1. Verandering in gedrag: psychische problemen brengen vaak veranderingen in gedrag mee. Wees alert als dit gedrag nieuw is of duidelijk toeneemt.
  2. Verandering in emoties: als het niet goed gaat met iemand dan merk je dat meestal aan emoties. Vaker geïrriteerd of boos, veel minder fut, sneller huilen, ...
  3. Zich terugtrekken: mensen die het psychisch zwaar hebben, isoleren zich meer van de buitenwereld en zijn meer in zichzelf gekeerd.
  4. Zeggen dat het niet goed gaat: uit wat mensen zeggen kan je afleiden dat ze het lastig hebben. Soms is dat duidelijk, soms ontwijkend en vaag.

​Wat kan ik zelf doen? 

Als je vriend/vriendin niet goed in zijn of haar vel zit, helpt het om te luisteren naar die persoon, vragen hoe het gaat of te vragen of je iets kan doen. Maar hoe doe je dat, luisteren? Hieronder lijsten we enkele interessante tools, websites en organisaties op die je daarbij kunnen helpen.

Je kan je vriend/vriendin zeker ook doorverwijzen naar de stuvo op zijn/haar campus of naar één van de organisaties die hierboven vermeld zijn. 


Train your awkward muscle. 

“Het grotsyndroom is een nieuwe term die gebruikt wordt om aan te geven dat mensen het moeilijk gaan hebben om na de pandemie hun gewone leven weer op te pakken en de normale sociale interacties aan te gaan”, zegt professor psychologie Inez Germeys (KU Leuven). "We zijn al die prikkelingen en al die stimulatie niet meer gewoon. Typische dingen als smalltalk, hoe ging dat ook alweer? Dat zijn dingen waar we heel lang niet meer mee bezig geweest zijn."

Een awkward gevoel in sociale situaties is normaal, we kennen dat allemaal. Maar het is goed om je daardoor niet te laten afschrikken. Door de corona-pandemie missen we de training daarin. Door te delen met anderen welke awkward situaties we zo al meemaakten, voelen we ons daar minder alleen in en kunnen we elkaar steunen. Spreek er dus over met je vrienden.

Blijf je het moeilijk hebben met het terug oppakken van je sociale leven? Aarzel niet om een afspraak te maken bij een Stuvo medewerker.