Individuele begeleiding in Brussel 

LUCA School of Arts en KU Leuven Faculteit Architectuur 

Sofie Giets is psychologe en werkt vanuit een systeemtherapeutische invalshoek. De gesprekken bij Sofie zijn volledig vertrouwelijk en gratis.

Lefrancqstraat 9, 1030 Brussel
sofie.giets@luca-arts.be
Maak een afspraak (online of in het Stuvohuis)

Pol Gerits werkt vanuit een cognitief-gedragstherapeutische (CGT) en gezondheidspsychologische invalshoek. 

Het intakegesprek is steeds gratis. Voor de vervolggesprekken vragen we een bijdrage van €5 per gesprek. Indien je een afspraak niet kan nakomen, geef Pol een seintje. Indien je dit niet doet, zal €5 aangerekend worden.


Maak een afspraak per mail of telefonisch. 
pol.gerits@gmx.com
Tel: 0473 95 96 80

De afspraken gaan door via Skype of in de praktijk van Pol (Edmond Tollenaerestraat 56 bus 10, 1020 Laken). 


Individuele begeleiding in Gent

LUCA School of Arts en KU Leuven Faculteit Architectuur 

Anne-Marie Desmet werkt vanuit de oplossingsgerichte cognitieve systeemtherapie en Acceptance and Commitment Therapy (kortweg ACT). De gesprekken bij Anne-Marie zijn vertrouwelijk en gratis.

Hoogstraat 41, 9000 Gent
annemarie.desmet@luca-arts.be
Maak een afspraak (online of in het Stuvohuis)
 

 Ontdek ons groepsaanbod in Gent 

28/10/2021

18u-19u

Online sessie rond uitstelgedrag, aangeboden in samenwerking met Stuvo Odisee en KU Leuven Technologiecampus Gent

09/11/2021

18u-20u

Online sessie rond faalangst, aangeboden in samenwerking met Stuvo Odisee en KU Leuven Technologiecampus Gent 

09/11/2021 en 16/11/2021

19u-21u30

Presenteren met zelfvertrouwen - begeleiding: Hilde Breda

We leren hoe je stap voor stap je stress kan overwinnen en boeiender kan leren spreken voor een publiek of jury. Verwacht geen theoretisch cursusmateriaal, je gaat aan de slag met lichaam en stem en je eigen inbreng vanuit je opleiding.

Schrijf je hier in. 

16/11/2021

17u30-19u

Workshop: uitstelgedrag in creatieve processen - begeleiding: Anne-Marie Desmet

Bij het bedenken en uitvoeren van een creatief ontwerp, bij het vinden van een nieuwe invalshoek om een technisch probleem op te lossen, of bij het in elkaar puzzelen van een bachelorproef, kan uitstelgedrag de kop opsteken. Misschien ben je te perfectionistisch over je startidee en wacht je te lang met uitvoeren, misschien raak je ontmoedigd door de tussentijdse feedback of ben je zo zelfkritisch dat je niet meer tot actie komt, of je verliest je in de afwerking en verliest de essentie uit het oog. In deze workshop gaan we op zoek naar de patronen die daarbij een rol spelen en hoe je dit kan oplossen.

Schrijf je hier in. 

23/11/2021

18u-19u30

Workshop: van perfectionisme naar studieplezier - begeleiding: Anne-Marie Desmet 

Wat bepaalt of we enthousiast zijn of net angstig worden bij een uitdaging?

Hoe denken we over intelligentie en talent en wat is de impact daarvan op onze motivatie?

Vaak moedigen we onszelf of anderen op een foute manier aan, waardoor de stress toeneemt en het studieplezier verdwijnt. De Amerikaanse psychologe Carol Dweck onderzocht dit fenomeen. Zij leert ons hoe we perfectionisme, (studie)stress, uitstelgedrag en onzekerheid kunnen voorkomen en corrigeren bij onszelf en bij anderen. Door perfectionisme focussen we op het effect van ons werk, terwijl we met de growth mindset-houding leren focussen op de kwaliteit van ons werk.

Schrijf je hier in. 

Individuele begeleiding in Leuven

Weet je niet goed waar je terecht kan?

Klop dan aan bij Maaike De Zitter.
Je kan haar vinden in lokaal WA 202, bellen op 0493/66 37 27 of mailen

Als student van LUCA School of Arts Campus Lemmens kan je ook terecht in het Studentengezondheidscentrum van KU Leuven voor een gesprek met een psycholoog. 


Individuele begeleiding in Genk

24/24 hulpverlening

 • Contacteer je huisarts of de studentenartsen. 
 • Hulp zoeken bij psychische problemen, een overzicht van hulpverlening op de website van de Vlaamse overheid. 
 • Tele-onthaal
  Heb je vragen of problemen? Praten is de eerste stap. Je kan Tele-Onthaal 24/24 bereiken via de telefoon: BEL 106 (anoniem) of chat.
 • Teleblok
  De Teleblok-chat is geopend tijdens de examenperiodes in januari en juni. 
 • TEJO
  Therapeutische begeleiding voor jongeren 10 – 20 jaar, anoniem, onmiddellijk,  kortdurend, gratis, met of zonder afspraak, in verschillende Vlaamse steden aanwezig. 
 • ANBN: De vereniging Anorexia Nervosa - Boulimia Nervosa is een informatie- en ontmoetingsplaats waar iedereen met vragen of zorgen rond eetstoornissen welkom is. Je kan terecht in Leuven, Antwerpen, Dilbeek, Gent, Hasselt en Westende.
 • AWEL
  Awel luistert naar kinderen en jongeren. 
 • CPZ (Centrum ter Preventie van Zelfdoding)
  CPZ biedt 24/24 een gratis zelfmoordlijn voor crisisgesprekken. Bel 1813.
 • OverKop In een OverKop-huis (Oostende, Gent, Mechelen, Tienen en Genk) kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen. Het is een veilige plek waar je een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp. 
 • CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk)
  Bij een CAW in jouw buurt kan je aankloppen voor psychosociale begeleiding, slachtofferhulp, eerstelijnsrechtshulp, thuislozenzorg enz.
 • CAW Crisisteam
  Een crisis kan erg ingrijpend zijn. Het is belangrijk dat je er niet mee blijft zitten en dat je erover praat. Het CAW kan samen met jou je situatie bekijken en je helpen om uit deze crisis te geraken.
 • CGG (Centrum Geestelijke Gezondheidszorg)
  Je kan bij een CGG in je regio terecht voor ambulante hulp bij psychiatrische, ernstige psychische of relationele problemen.
 • Meldpunt geweld, misbruik en kindermishandeling
  1712, het nummer dat je belt bij vragen over geweld.
 • Zorgcentra na seksueel geweld
  Een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) is een dienst in een paar ziekenhuizen (Gent, Brussel en Luik) waar elk slachtoffer van seksueel geweld terecht kan, op gelijk welk uur, op gelijk welke dag.
 • Allesoverseks.be 
  Info over anticonceptie, seks en grenzen, seks en internet, zwangerschap en vruchtbaarheid enz.
 • Druglijn
  Voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken.
 • Depressiehulp
  Online zelfhulp en begeleiding
 • Fit in je hoofd
  Lees de 10 tips om aan de slag te gaan met je eigen mentale veerkracht.

Online zelfhulp

Bekijk hieronder enkele handvaten, do's en don'ts bij zelfdoding, pesten, faalangst, seksueel geweld en misbruik, holebi's en transgender, rouw, middelengebruik... 


Bezorgd om een vriend? 

Signaalherkenning

Waaraan kan je merken dat een medestudent hulp nodig heeft?

Herken de 4 signalen:

 1. Verandering in gedrag: psychische problemen brengen vaak veranderingen in gedrag mee. Wees alert als dit gedrag nieuw is of duidelijk toeneemt.
 2. Verandering in emoties: als het niet goed gaat met iemand dan merk je dat meestal aan emoties. Vaker geïrriteerd of boos, veel minder fut, sneller huilen, ...
 3. Zich terugtrekken: mensen die het psychisch zwaar hebben, isoleren zich meer van de buitenwereld en zijn meer in zichzelf gekeerd.
 4. Zeggen dat het niet goed gaat: uit wat mensen zeggen kan je afleiden dat ze het lastig hebben. Soms is dat duidelijk, soms ontwijkend en vaag.

​Wat kan ik zelf doen? 

Als je vriend/vriendin niet goed in zijn of haar vel zit, helpt het om te luisteren naar die persoon, vragen hoe het gaat of te vragen of je iets kan doen. Maar hoe doe je dat, luisteren? Hieronder lijsten we enkele interessante tools, websites en organisaties op die je daarbij kunnen helpen.

Je kan je vriend/vriendin zeker ook doorverwijzen naar de stuvo op zijn/haar campus of naar één van de organisaties die hierboven vermeld zijn.