Keuzetraject in de bachelor- en masteropleiding Beeldende Kunsten
3 + 1 jaar / 180 + 60 studiepunten
Campus Gent / Sint-Lucas

Hoe ziet de opleiding eruit?

Ondanks haar lange traditie blijft de schilderkunst zichzelf steeds opnieuw uitvinden. In het atelier Schilderkunst liggen het onderzoekend tekenen en schilderen, met een bijzondere aandacht voor de waarneming, aan de basis van een persoonlijke picturale ontwikkeling. Vanuit het bewust kijken leer je beeldend denken en handelen. In het atelier ontwikkel je een eigen visie op het tweedimensionale vlak en een bijzondere picturale vertaling van je kijk op de werkelijkheid. Door het verkennen van andere media verscherp je je visie op schilderkunst.

De ateliergebonden modules helpen je technische skills te ontwikkelen en zorgen voor een reflectie op je werk en een verdieping in de geschiedenis van de schilderkunst. Gedurende het Academiejaar organiseren we vanuit het Atelier uitstappen naar Musea en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Er is een werkweek waar we intensief rondom een bepaalde opdracht werken en er worden gastdocenten uitgenodigd in het 2 e en 3 e bachelor. Ook staan diverse atelierbezoeken aan kunstenaars op het programma.

website atelier schilderkunst: https://www.lucaschilderkunstgent.be

1 e bachelor:

De opstart van het atelier is met verschillende opdrachten vanuit de waarneming. Er wordt gewerkt met eigen opstellingen van hedendaagse objecten, de atelier ruimte en het zelfportet. Verschillende facetten van het schilderen komen aan bod zoals tonaliteit / compositie / kleur / materie…. Het schilderen wordt ondersteund door het tekenen. In het 1 e bachelor ligt de nadruk meer op het technische aspect en de beeldelementen dan op het inhoudelijke aspect van het beeld. De modules geven je een inzicht in de technische aspecten van het schilderen en dienen ter ondersteuning van de praktijk. In het 1 e bachelor krijg je de vrijheid om het medium schilderkunst voluit te ontdekken. Na de opstart in het 1 e semester vanuit de waarneming krijg je de vrijheid om in het 2 e semester ook andere media te ontdekken of rond een zelf gekozen thema te werken.

2 e bachelor:

In het tweede bachelor werk je verder op je verworvenheden van het eeste bachelor jaar. De beelden worden nu ook meer inhoudelijk besproken en geduid en kunnen nog steeds vanuit de waarneming vertrekken. Je kan ook de keuze maken om vanuit fotografisch beeldmateriaal of je verbeelding te starten. Je werkt nu persoonlijk verder aan een eigen beeldtaal met voldoende ruimte voor experiment om het rijke medium die schilderen is te exploreren. Er wordt nog geen eenduiding thema verwacht. Verkenning staat voorop. Je blijft je technische vaardigheden verfijnen en staat open voor andere media. In de werkweek schilder je een week lang naar levend model. De ondersteunende modules geven je meer inzicht in de geschiedenis van de schilderkunst, samen met atelier- en theorie docenten bespreek je schilderijen in musea en tentoonstellingen. Zo kom je in contact met de rijke geschiedenis van de schilderkunst van Lascaux tot heden.

3 e bachelor:

De aandacht komt nu volop op je eigen praktijk te liggen. Je werk naar een coherent geheel / thema toe waarbij je werk een uitdrukking is van je persoonlijkheid, interesses en fascinaties . Er wordt verwacht dat je de verworvenheden van de voorbije twee jaar kritisch kan toepassen op beelden die een samenhang vertonen. Andere media kunnen daar ook een rol in spelen. Je krijgt de nodige ruimte om zijpaden te betreden en je op deze manier te herbronnen. De modules zijn gericht op de presentatie van je werk. Een aspect dat nu ook aan bod komt binnen de atelierwerking. In het 2 e semester wordt er Extra-Muros een groepstentoonstelling georganiseerd. De tentoonstellingruimte ‘De Mitte’ in het atelier dient als een testcase om je eigen werk te presenteren.

Masteropleiding

Na je bachelor kan je kiezen tussen een eenjarige artistieke master of een tweejarige educatieve master.

In de artistieke master positioneer je je met een eigen artistiek project binnen het actuele kunstenveld en de maatschappij. In functie van dit persoonlijk onderzoek bepaal je in grote mate zelf hoe je de opleidingsonderdelen invult en wie je docenten zijn. Het programma wordt net als in de bacheloropleiding verrijkt met buitenlandse studiereizen en met projecten in het werkveld.

In de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties met het oog op een professionele carrière in het artistiek-educatieve werkveld (deeltijds kunstonderwijs, leerplichtonderwijs, non-formele kunsteducatie). De educatieve masteropleiding is zo opgevat dat het educatieve en het artistieke elkaar versterken.

Kies je voor de zuiver artistieke master, en ben je nadien toch geïnteresseerd in onderwijs? Na het behalen van je master Beeldende Kunsten kan je instromen in een verkort eenjarig traject van de educatieve master.

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten voor bachelor en voor master.

modelschilderes in atelier schilderkunst
Svelte Thys knielend aan het werk aan landschappelijk schilderij
Elise van den broekje geconcentreerd aan het werk
Vic aan het werk aan een metersgroot zelfportret, staand met felle kleuren.
stilleven met flessen 1 e bachelor schilderkunst
Pieter zitten met koptelefoon aan het werk voor muur met schilderijen van liggende mensen
merel Vandecasteele aan het werk zittend op haar werktafel.
evalauatie met groep samen

Je docenten

Willem Cole  https://www.instagram.com/willemc/
Leyla Aydoslu  http://www.leylaaydoslu.com
Lisa Vlaemminck  http://www.rodolphejanssen.com/artist/lisa-vlaemminck/
Robin Vermeersch  www.robinvermeersch.be
Bert Huyghe http://www.rossicontemporary.be/artiste-3
Patrick Verlaak  www.patrickverlaak.be
Isolde Vanhee (module)
Jeroen Laureyns (module)

Waar heb je les?

Campus Gent
Alexianenplein 1
9000 Gent

+32 2 447 14 00

info.sintlucas@luca-arts.be

Campus Sint-Lucas Gent in a nutshell

 • gelegen in het historische hart van Gent
 • gelegen in een stad met een bruisend uitgaansleven en een cultureel  stimulerende omgeving
 • een resem werkplaatsen (audio, hout, metaal, afgiettechnieken, fotografie, glas, grafiek, keramiek, print en scan, textiel, video en zeefdruk) met begeleiding bij het gebruik van materialen en technieken
 • frequente initiatieven van studenten (performances, exposities, drinks)
 • kruisbestuiving tussen de verschillende kunstdisciplines

Na je studie

Toekomstperspectieven

Onze afgestudeerden gaan vele richtingen uit in het artistieke werkveld. Sommigen ontwikkelen geleidelijk aan hun eigen artistieke praktijk en werken ondertussen als assistent voor kunstenaars, helpen bij de opbouw van tentoonstellingen of combineren hun artistieke praktijk met deeltijds werk. Sommigen komen terecht in de culturele sector of geven les in het onderwijs. Anderen zetten hun studie elders verder en halen een aanvullend diploma.

'Ik droom van schilderen en dan schilder ik mijn droom.'
Vincent Van Gogh

'Een schilder schildert om zichzelf leeg te maken van zijn gevoelens en manieren van zien.'
Pablo Picasso

'Wanneer ik met groen schilder, betekent het niet gras; wanneer ik met blauw schilder, betekent het niet de lucht.'
Henri Matisse

Starten

 • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (of behaalt dit zonder tegenslagen in september 2019) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld. 
 • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info >
 • Je slaagt voor een artistieke toelatingsproef.
 • ONLINE TOELATINGSPROEF:
  Deadline registratie: 15/05
  Inleveren artistieke proef (via mail) op 19/05
  Interview (via skype) op 20/05

 • Andere toelatingsproeven:
  Donderdag 2 juli 2020 (deadline: 26/06/2020, 23:59)
  Maandag 7 september 2020 (deadline: 01/09/2020, 23:59)

Nog vragen?

Contacteer ons. 

 Vakvoorzitter Robin Vermeersch robin.vermeersch@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.