Sofie Saller

Sofie Saller (°1972) werkte als uitvoerend kunstenaar met Teatro de los Sentidos/Enrique Vargas (Columbië) in de voorstellingen ‘Oraculos’, ‘De herinnering van de wijn’ en ‘Image sensorielle’. Deze voorstellingen hebben haar huidige artistieke taal en de keuze voor inter-disciplinair podiumwerk sterk beïnvloed. 

Verder werkte ze ook met Roos Van Geffen (Nl.) voor de locatievoorstellingen ‘Immens’ en ‘Wij’, met Dries Verhoeven (Nl.) voor ‘U bevindt zich hier’, met Keskiespace vzw (B) voor ‘Supermarkt shopping’ en met Fieldworks vzw in ‘Borrowed lanscape’. Haar eerste professionele werkervaringen waren de samenwerking met Teatro de los Sentidos in 1999 (Klapstukfestival te Leuven, gevolgd door een internationale tournee), deze met Maria-Clara Villa Lobos (B/Br) voor ‘XS’ (2002) en ‘XL’ (2003-2005) en met Karen Guttman (Ca) voor ‘Off-Balance’. 

Sofie creëerde de voorstellingen en performances ‘Cocon’, ‘All in’, ‘Choose life’ en ‘Ik adem, ik ben’ en twee kortfilms l’Homme marche droit...’ en ‘l’Homme fait vraiment rire’. 

In 2001 werd zij uitgenodigd om deel te nemen aan de Internationale Tanzwochen te Wenen met het Danceweb Scholarship en in 2002 ontving zij een beurs vanwege de Belgische Stichting Roeping. 

Van 2012 tot eind 2014 was Sofie Saller artistieke/zakelijke leiding en regisseur bij Tartaar vzw. In samenwerking met kunstenaars uit verschillende disciplines initieerde en creëerde zij interdisciplinair werk voor zowel scène als andere plaatsen en ook beeldende projecten. Het recentste werk ‘Cocon’ werd gemaakt in samenwerking met Jean-Marie Oriot en Sara Dykmans en ligt op het vlak van basisvisie volledig in de lijn van eerdere samenwerkingen met Teatro de los Sentidos. 

In het voorjaar van 2016 werkte zij samen met Vincent Glowinski in het kader van de tentoonstelling Mater Museum (i.s.m. Botanique en Destelheide). 

Sinds 2015 is Sofie ook actief als artistiek praktijkassistent. Eerst bij RITCS en vervolgens ook bij LUCA/ Drama. Zij geeft ook les aan het Lemmensinstituut te Leuven.