02.07.2021

Steve Michiels en Frank Maet publiceren ‘Zelfcensuur – gecorrigeerde gedachten van een tekenaar tekennar’

(c) Steve Michiels

‘Welke beeldende censuur is er vandaag nodig?’. Dat is de vraag die Steve Michiels in het kader van zijn artistiek onderzoek ‘Zelfcensuur – gecorrigeerde gedachten van een tekenaar tekennar’, voorlegde aan een aantal cartoonisten, striptekenaars, illustratoren, schrijvers en columnisten. Hun antwoorden werden verzameld in een publicatie die vorm kreeg in de periode van oktober 2020 tot april 2021.

Midden in de coronacrisis, een periode waarin de haast voltallige wereldbevolking om gezondheidsredenen gedwongen werd om essentiële vrijheden op te geven en er een algemeen gevoel van (zelf)censuur heerste. In deze bundel spreken auteurs en tekenaars zich uit over de zelfcensuur die ze ervaren, toepassen of wensen. Zelf wil Steve Michiels als cartoonist en kunstenaar eerder vragen formuleren, ‘vraagtekeningen’ plaatsen, dan een mening expliciteren. Toch ontsnapt een cartoonist en bij uitbreiding elke auteur niet aan het innemen van standpunten. Welke zijn daarbij de krijtlijnen die een auteur voor zichzelf uitzet? En verschillen deze in functie van het platform (krant, tijdschrift, website, sociale media) en publiek waarvoor gewerkt wordt? Welke onderwerpen zijn taboe? Is de vrijheid van meningsuiting werkelijk zo zwaar ingeperkt? Kan je als wakkere auteur die rekening probeert te houden met vele gevoeligheden toch humor maken? Wie dienen we vandaag te respecteren en representeren, en hoe gebeurt dat het best? Kan en moet je regels bedenken voor ‘goede’ cartoons, illustraties, strips, teksten,...? Kortom, welke zelfcensuur is wenselijk?

De bundel bevat bijdragen van:
Yvan Alagbé, Jozefien Daelemans, Joëlle Dubois, Kim Duchateau, Dominique Goblet, Assita Kanko, Frank Maet, Steve Michiels, Kai Pfeiffer, Bart Schoofs, Olivier Schrauwen, Sharad Sharma, Jonas Slaats, Chris Van Camp, Brecht Vandenbroucke, Judith Vanistendael en Joris Vermassen.
 
Redactie: Frank Maet en Steve Michiels

  • De publicatie is gratis en kan aangevraagd worden bij Steve Michiels.
  • ISBN: 9789082026917

Dit project werd gesteund met LUCA.breakoutmiddelen

Dit project werd gerealiseerd met breakout.steun van LUCA School of Arts. LUCA steunt studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers die LUCA School of Arts via allerlei initiatieven zichtbaar willen maken in de buitenwereld en bundelt daarvoor middelen. Een centraal budget verleent op laagdrempelige wijze ondersteuning aan welomschreven initiatieven.