Studio na de professionele Bachelor Visual Design
Nederlands
Campus Gent / Sint-Lucas

Studio Brand & Packaging

Bijscholen / Getuigschrift / Microcredential

Om een goede verpakking te maken, moet je de ziel van het product vatten en de taal van de consument begrijpen. Dat betekent lekker diep graven op zoek naar dé perfecte synergie tussen doelgroepdefiniëring, merkpositionering, branding, grafische vormgeving, materiaalkennis, inschatten transportbehoefte, … allemaal domeinen die in deze studio aan bod komen. Storytelling, een knap werkend verhaal, is de sleutel tot een unieke commerciële communicatie die dient te werken in amper enkele seconden: het aankoopmoment. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Brand & Packaging Design is een traject dat aangeboden wordt door de opleiding Visual Design  in Gent en is een mix waarbij grafische, beeldende en interieurvormgevers, productdesigners of industriële vormgevers in team hun kennis en vaardigheden aan elkaar doorgeven. Deze studiowerking wordt aangevuld met bedrijfsbezoeken en gastdocenten uit vermaarde brand- en packagingsbureaus uit binnen- en buitenland. 

Opgelet: Packaging kan passie worden, elke winkel wordt dan onderzoeksterrein.

Een verpakking vormgeven is helemaal niet eenvoudig. In de studio leer je de complexiteit ervan kennen. Niet enkel een aantrekkelijke vorm, maar ook een functioneel product maken voor de consumentenmarkt is de uitdaging. Merkpositionering, branding, grafische vormgeving, materiaalkennis … het zijn maar enkele domeinen die hier aan bod komen. Allemaal versterken ze jouw inzicht in de commerciële visuele communicatie. Design voor de toekomst heeft alles te maken met een circulaire economie, een belangrijk topic in de studio.

storecheck / doelgroep / moodboard / consument /

branding / storytelling / shelfimpact / prototype /  merkidentiteit / duurzaamheid


 

Studio Brand&Packaging combineren met andere trajecten?

Studio Brand&Packaging is perfect te combineren met andere trajecten die aangeboden worden in de opleiding. De relatie met Traject3D is niet ver te zoeken en ook een combinatie met opleidingsonderdelen zoals 'Cross Media' en 'Geschiedenis van de typografie' werpt duidelijk zijn vruchten af.  

Presentatie trajecten na afstuderen (Traject3D, Design For Impact, Brand&Packaging)

trajecten_levenslangleren.pdf

Kostprijs?

Het totaalbedrag is afhankelijk van je inschrijving: 

 • Je schrijft in voor getuigschrift Brand & Packaging. Daarvoor neem je min. 38 studiepunten op en volg je de opleidingsonderdelen 'studio Brand & Packaging' én 'stage Brand & Packaging'. Na slagen ontvang je een getuigschrift. De kostprijs voor een getuigschrift bedraagt standaard €995,10. 
   
 • Je schrijft in voor creditcontract Visual Design - Brand & Packaging. Zo neem je 26 studiepunten op en volg je 'studio Brand & Packaging'. Werk je deze module af dan kan je een creditbewijs opvragen. Je betaalt een vaste kost (€282,10), een modulekost (aantal opgenomen studiepunten x €13,50) en extra studiekosten (€200). Concreet betaal je €833,10.
   
 • Je combineert je creditcontract of getuigschrift Brand & packaging al dan niet met een andere opleiding/traject aan LUCA. Je betaalt slechts éénmaal de vaste kost. De modulekost wordt steeds aangerekend (aantal opgenomen studiepunten x €13,50), net zoals de extra studiekosten (€200)

Meer informatie over 'Studiekosten en studiefinanciering' vind je hier.

Kom je in aanmerking voor KMO portefeuille?

Als ondernemer kan je subsidie aanvragen (20% tot 30% steun) via de KMO-portefeuille om de kwaliteit van je onderneming te verbeteren. LUCA School of Arts is een erkend dienstverlener.

Meer info op 'betaling via KMO portefeuille?'

Starten met de opleiding

Brand & Packaging is toegankelijk voor zowel studenten, alumni en professionelen.
Om in te schrijven dienen onderstaande voorwaarden vervuld te zijn:

 1. Je beschikt over een Belgisch diploma Secundair Onderwijs (of gelijkgesteld voor Nederlandse studenten: meer informatie).
 2. Je beschikt over een Bachelor- of Masterdiploma (of je kan een bewijs aanleveren dat je start aan je laatste jaar om dit diploma te behalen).
 3. Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal en verblijf: meer informatie.

Stap 1: Registreren/ kandideren
Registreer/ kandideer vanaf 11 januari 2023 via onderstaande knop. Naast het invullen van je gegevens voeg je ook enkele documenten toe zoals je CV en een portfolio waarin je aantoont dat je over de nodige digitale en grafische skills beschikt. Mogelijks wordt ook je diploma opgevraagd.

De deadline voor het indienen van je kandidatuur (academiejaar 2023-2024):

 • maandag 13 maart 2023, voor 10.59u.
 • maandag 26 juni 2023, voor 10.59u. 
 • of ten laatste woensdag 6 september 2023, voor 10.59u. 

Stap 2: Evaluatie 
We bekijken binnen de week jouw registratie/ kandidatuur en nodigen je uit voor een online intakegesprek. . 

Stap 3: Online intakegesprek
Tijdens het intakegesprek horen we graag je motivatie, je interesse voor verpakking en je relevante (beroeps)ervaring. We kijken of er een match is tussen jouw verwachtingen en wat wij jou kunnen aanbieden.

 • je kandideerde in maart: online intakegesprek op donderdag 23 maart 2023
 • je kandideerde in juni: online intakegesprek op donderdag 6 juli 2023
 • je kandideerde in september: online intakegesprek op dinsdag 12 september 2023

Stap 4: Info-avond
Ontving je een positieve evaluatie? Welkom op onze info-avond!
Je aanwezigheid is belangrijk. Je ontvangt informatie over de afzonderlijke modules om zo een doordachte studiekeuze te kunnen maken, afgestemd op je persoonlijke situatie. Ook krijg je alle instructies om te kunnen inschrijven en je Individueel Studieprogramma (ISP) in te vullen ter goedkeuring. Je docent is aanwezig om vragen te beantwoorden. Kortom: jouw garantie op een vlotte start.

 • maandagavond 4 september 2023
 • 19u. tot 20.30u.
 • voor alle geslaagde kandidaten
 • kies zelf: online of fysiek (campus Gent)

Kandidaten die pas in september registreerden/ kandideerden, ontvangen vanaf vrijdag 15 september 2023 de video-opname van de eerdere info-avond.

Stap 5: Inschrijving
Na de info-avond ontvang je een link om, samen met je toelatingsattest, vlot in te schrijven. 
Kandideerde je in september? We raden aan om snel in te schrijven aangezien het academiejaar start.

Meer info: bart.maesen@luca-arts.be

Waar heb je les?

Waar heb je les?

CAMPUS SINT-LUCAS GENT
Alexianenplein 1
9000 Gent

 • in het hart van het historisch centrum van Gent
 • vlot bereikbaar via tram, bus, fiets
 • op een boogscheut van de Graslei!
 • met een resem aan werkplaatsen (3D, audio, hout, metaal, fotografie, glas, grafiek, keramiek, print en scan, textiel, video en zeefdruk) met begeleiding bij het gebruik van materialen en technieken

Benieuwd?
Klik hier voor een virtuele tour op onze campus in Gent!

Contact

Contacteer ons. 
+32 2 447 14 00
info.sintlucas@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

Na je studie

Verder studeren

Na afstuderen biedt Visual Design aanvullend trajecten aan om extra skills te verwerven. Zo kan je opteren om een andere Studio (bv. Studio Digitaal of Studio Brand & Packaging) en/of traject 3D & interactive Design te volgen. Wil je graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs, dan kan je kiezen voor de eenjarige verkorte educatieve bachelor.

Aan de slag

In de opleiding Visual Design word je geïnspireerd en uitgedaagd om je grenzen te verleggen. Het is een springplank voor je latere carriПre. Dat dit echt zo is, bewijzen onze oud-studenten. Zij zijn alomtegenwoordig in grafische, digitale, reclame of tekenstudio’s, uitgeverijen, audiovisuele productiehuizen, verpakkingsbedrijven… als webdesigner, mediaconsulent, art director, illustrator, grafisch vormgever, motion designer, UXdesigner, story board designer ...

Je docenten

De gespecialiseerde en enthousiaste docenten Hans Plompen en Bart Maesen met praktijkervaring in de verpakkingssector vormen de kern van het docententeam. Ook de gastdocenten komen uit vermaarde brand- en packagingbureaus uit België en Nederland, zoals Quatre Mains, Qurious, ProudDesign ...