Specialisatiejaar Verpakkingsontwerp met getuigschrift
3 jaar / 180 studiepunten / Nederlands
Campus Gent / Sint-Lucas

Visual Design - Keuzetraject Studio Brand & Packaging

Keuzetraject / Professionele Bachelor

Studio Brand & Packaging is de studio waar je 1 extra jaar kan specialiseren in verpakkingsontwerp. Je leert er alles over merken en merkidentiteit, gaat aan de slag met storytelling om krachtige verhalen op te zetten en vertaalt ten slotte alles in een aantrekkelijke verpakking die zowel het merk versterkt, het product beschermt en duurzaam is.

Studio Brand & Pacakaging is een van de 5 studio’s binnen de opleiding Visual Design.

Bekijk ook onze blog! visual-design.be

Hoe ziet de opleiding eruit?

Brand & Packaging Design is een traject dat aangeboden wordt door de opleiding Visual Design  in Gent. Je komt terecht tussen grafische, beeldende en interieurvormgevers, productdesigners of industriële vormgevers die allemaal meer willen leren over verpakkingen. Je leert dus niet enkel van de docenten maar ook van je medestudenten.

De studio is praktijkgericht opgebouwd rond opdrachten die je zowel creatief en artistiek uitdagen als leren werken voor echte klanten. De studiowerking wordt aangevuld met bedrijfsbezoeken, gastlezingen en workshops van experten uit de verpakkingswereld.

We nemen ook elk jaar deel aan minstens één ontwerpwedstrijd voor verpakkingsontwerp.

Een verpakking vormgeven is uitdagend. Je leert niet enkel een aantrekkelijke vorm, maar ook een functionele verpakking creëren. Merkidentiteit & -beleving, grafische vormgeving, materiaal- & productiekennis, duurzaamheid … het zijn maar enkele domeinen die uitgebreid aan bod komen. Allemaal versterken ze jouw inzicht bij het realiseren van verpakkingen en visuele communicatie met impact. 

branding / storytelling / moodboards / merkidentiteit / real world projects

materiaal en productie / shelfimpact / prototyping / duurzaamheid


 

Onze planning

Dit deeltijds traject combineer je vlot met een andere opleiding of professionele activiteit. Onze studiodagen zijn op maandag en vrijdag op de campus in Gent. Ook alle andere activiteiten zoals bedrijfsbezoeken worden in de regel op deze dagen gepland.

We starten eind september doorlopend tot aan de paasvakantie. Daarna start de stage (10 weken).

In januari bieden we de mogelijkheid om drie dagen mee naar Parijs te gaan en de Paris Packaging Week (17-18 jan 2024) te bezoeken.

Studio Brand & Packaging combineren met andere trajecten?

Studio Brand & Packaging is perfect te combineren met andere trajecten die aangeboden worden in de opleiding. De relatie met Traject3D is niet ver te zoeken. Combineer het met opleidingsonderdelen van Visual Design zoals 'Cross Media' of 'Geschiedenis van de typografie' om je grafische skills aan te scherpen. 

trajecten_levenslangleren.pdf 

Schrijf je in
 • voor wo 6 september 2023
 • of ten laatste voor 21 september 2023, we starten op 25 sept.
Flexibel traject!

Je vult je specialisatiejaar in zoals je zelf wil, inclusief toegang tot alle werkplaatsen van LUCA (fotostudio, zeefdruk, 3Dprinting, digital printing, textiel, laser, houtbewerking, ...) en uitleendiensten:  

 • Je schrijft in voor het getuigschrift Brand & Packaging. Daarvoor neem je min. 38 studiepunten op en volg je de opleidingsonderdelen 'studio Brand & Packaging' én 'stage Brand & Packaging' (ook internationale stages zijn mogelijk). Na slagen ontvang je een getuigschrift.
   
 • Je schrijft in voor het creditcontract Visual Design - Brand & Packaging. Zo neem je 26 studiepunten op en volg je 'studio Brand & Packaging'. Werk je deze module af dan kan je een creditbewijs opvragen.
   
 • Je combineert je creditcontract of getuigschrift Brand & packaging al dan niet met een andere opleiding/traject aan LUCA. Je kan ook individuele vakken of modules binnen LUCA opnemen (Crossmedia, Illustrator, Photoshop, 3D printing, Traject 3D...).

Meer informatie over 'Studiekosten en studiefinanciering' vind je hier.

Kom je in aanmerking voor KMO portefeuille?

Als ondernemer kan je subsidie aanvragen (20% tot 30% steun) via de KMO-portefeuille om de kwaliteit van je onderneming te verbeteren. LUCA School of Arts is een erkend dienstverlener.

Meer info op 'betaling via KMO portefeuille?'

Starten met de opleiding

Studio Brand & Packaging is toegankelijk voor zowel studenten, alumni en professionelen.
Om te kunnen inschrijven voor Brand & Packaging moet je op het moment van inschrijven ook ingeschreven zijn voor een bachelor- of masteropleiding in het hoger onderwijs of al over een diploma hoger onderwijs beschikken. Verder voldoe je aan de voorwaarden i.v.m. taal en verblijf: meer info.

Stap 1: Registreren/ kandideren
Registreer/ kandideer vanaf 11 januari 2023 via onderstaande knop. Naast het invullen van je gegevens voeg je ook enkele documenten toe zoals je CV en als het kan een portfolio waarin je aantoont dat je over de nodige digitale en grafische skills beschikt. Ook je diploma (of een bewijs van inschrijving in je laatste jaar) voeg je toe.

De deadline voor het indienen van je kandidatuur (academiejaar 2023-2024):

 • maandag 13 maart 2023, voor 10.59u.
 • maandag 26 juni 2023, voor 10.59u. 
 • woensdag 6 september 2023, voor 10.59u. 
 • of ten laatste donderdag 21 september 2023, voor 10.59u.

Stap 2: Evaluatie 
We bekijken binnen de week jouw registratie/ kandidatuur en nodigen je uit voor een (online) intakegesprek.

Stap 3: (Online) intakegesprek
Tijdens het intakegesprek horen we graag je motivatie, je interesse voor verpakking en/of je relevante (beroeps)ervaring. We kijken of er een match is tussen jouw verwachtingen en wat wij jou kunnen aanbieden.

 • je kandideerde in maart: gesprek op donderdag 23 maart 2023
 • je kandideerde in juni: gesprek op donderdag 6 juli 2023
 • je kandideerde begin september: gesprek op dinsdag 12 september 2023
 • je kandideerde eind september: gesprek op maandag 25 september 2023

Stap 4: Info-avond
Ontving je een positieve evaluatie? Welkom op onze info-avond!
Je aanwezigheid is belangrijk. Je ontvangt informatie over de afzonderlijke modules om zo een doordachte studiekeuze te kunnen maken, afgestemd op je persoonlijke situatie. Ook krijg je alle instructies om te kunnen inschrijven en je Individueel Studieprogramma (ISP) in te vullen ter goedkeuring. Je docent is aanwezig om vragen te beantwoorden. Kortom: jouw garantie op een vlotte start.

 • dinsdag 19 september 2023 (opgelet: datum werd verplaatst)
  19u. tot 20.30u.
  voor alle geslaagde kandidaten
  kies zelf: online of fysiek (campus Gent)
 • woensdag 27 september 2023 (bijkomende datum)
  19u. tot 20.30u.
  voor alle geslaagde kandidaten
  kies zelf: online of fysiek (campus Gent)

Stap 5: Inschrijving
Na de info-avond ontvang je een link om, samen met je toelatingsattest, vlot in te schrijven. 
Kandideerde je in september? We raden aan om snel in te schrijven aangezien het academiejaar start.

Meer info: bart.maesen@luca-arts.be

Waar heb je les?

Waar heb je les?

CAMPUS SINT-LUCAS GENT
Alexianenplein 1
9000 Gent

 • in het hart van het historisch centrum van Gent
 • vlot bereikbaar via tram, bus, fiets
 • op een boogscheut van de Graslei!
 • met een resem aan werkplaatsen (3D, audio, hout, metaal, fotografie, glas, grafiek, keramiek, print en scan, textiel, video en zeefdruk) met begeleiding bij het gebruik van materialen en technieken

Benieuwd?
Klik hier voor een virtuele tour op onze campus in Gent!

Contact

Contacteer ons. 
+32 2 447 14 00
info.sintlucas@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

Na je studie

Verder studeren

Na afstuderen biedt Visual Design aanvullend trajecten aan om extra skills te verwerven. Zo kan je opteren om een andere Studio (bv. Studio Digitaal of Studio Brand & Packaging) en/of traject 3D & interactive Design te volgen. Wil je graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs, dan kan je kiezen voor de eenjarige verkorte educatieve bachelor.

Aan de slag

In de opleiding Visual Design word je geïnspireerd en uitgedaagd om je grenzen te verleggen. Het is een springplank voor je latere carrière. Dat dit echt zo is, bewijzen onze oud-studenten. Zij zijn alomtegenwoordig in grafische, digitale, reclame of tekenstudio’s, uitgeverijen, audiovisuele productiehuizen, verpakkingsbedrijven… als webdesigner, mediaconsulent, art director, illustrator, grafisch vormgever, motion designer, UXdesigner, story board designer ...

Je docenten

De gespecialiseerde en enthousiaste docenten Hans Plompen en Bart Maesen met praktijkervaring in de verpakkingssector vormen de kern van het docententeam. Ook de gastdocenten komen uit vermaarde brand- en packagingbureaus, zoals Catchafish, Quatre Mains, Heroes.studio, ...