Studio in de professionele bachelor Visual Design
3 jaar / 180 studiepunten
Campus Gent / Sint-Lucas

Hoe ziet de opleiding eruit?

Inhoud opleiding – Shaping the Future met visuele communicatie 

In de professionele bacheloropleiding Visual Design (eerder Beeldende Vormgeving of BBV) leer je jouw ziel in visueel design te leggen. De opleiding zal je stimuleren om de sluis van je eigen onuitputbare bron van ideeën en visuele kunst open te draaien.

De wereld is continu in verandering waardoor we als designers mee moeten evolueren. In elk van onze studio’s, GrafischeDigitaleReclame, Studio Still en  Brand&Packaging, leer je projectmatig werken en naar creatieve oplossingen zoeken voor actuele/moderne uitdagingen. Je gebruikt je brein om uiterst bewust over creatie na te denken. Want de keuzes die je als vormgever maakt hebben een grote impact op de toekomst van ons allemaal.

Visual Design @ LUCA biedt een uniek traject aan dat studenten de mogelijkheid geeft zich te ontluiken tot een echte visuele professional met een grote aandacht voor concept én design. Deze visie weerspiegelt zich in de opbouw van het programma. We vertrekken vanuit een ruime theoretische onderbouw met gespecialiseerde inhoudelijke én technische kennis binnen het domein van visual design. Deze basis wordt gecombineerd met een gevarieerd aanbod praktijkervaring (studiowerking, projectwerking, stage, bachelorproef) dat ook voldoende ruimte biedt voor uitdagende samenwerkingen op nationaal en internationaal niveau. 

Voor een visueel overzicht van onze opleiding en zijn trajecten, daarvoor kan je terecht op onze blog.

Grafische Studio


In de Grafische Studio verken je de hedendaagse grafische, typografische en beeldende taal. Vanuit een realistische briefing en een grondig onderzoek bedenk je een verrassend concept dat wordt uitgewerkt in een authentiek ontwerp en rake beeldtaal, passend voor de opdrachtgever en communicatief aantrekkelijk voor de ontvanger. Tijdens het ontwerpproces kijken we kritisch naar de inhoud en vorm van het onderwerp. Met veel aandacht voor materiaal, tactiliteit en afwerkingstechnieken maken we een afgewerkt product naar briefing. Een sterke  presentatie die mondeling en beeldend wordt toegelicht, geeft verder vorm aan de professionele niveau waar we naartoe werken.  

Video

communicatie / tekst & beeld / typografie / identiteit

materiaalkennis / experiment / logo / huisstijl / affiche / magazine

boek / interactief / website / publieke ruimte / social media

Je docenten

Het docententeam beschikt over een lange en relevante ervaring in het werkveld. Naast het lesgeven zijn ze professioneel actief in de sector van Visual Design. Ze zijn niet schuw van onderwijsvernieuwing en beschikken over een goede dosis kritische reflectie en humor.

Ad van Campenhout, Aline De Nys, Anneke Rombaut, Bart Maesen, Charlotte Vanroelen, Claudia Herrera Montoya, Dirk Bogaert, Dominique Vandewalle, Edith  Goddeeris, Fabienne Beernaert, Faye Pynaert, Fons Artois, Frank Maet, Fred Lateur, Gertjan Biasino, Githa Kockaerts, Goran Grahovac, Hans Plompen, Hilde Manhaeve, Ilona Terkessidis, Inge De Mecheleer, Ingwio D'Hespeel, Jens De Wulf, Jens Versprille, Jeroen Laureyns, Jo De Baerdemaeker, Jonny Van de Vyver, Julie Gilman, Jürgen De Blonde, Kris Demey, Lieven Haneca, Lukas Liefsoens, Lynn Piccu, Marijke Dirickx, Matto Deseijn, Mieke Coghe, Natascha Peeters, Philippe Verkinderen, Pieter Samyn, Rudy Bonné, Sara Geerts, Saskia Wierinck, Stijn Calis, Thomas Byttebier, Thomas De Brabanter, Thomas Meynen, Virginia Tassinari, Willem Mertens, Wim Forceville, Xander De Clerck ...

Waar heb je les?

Na je studie

VERDER STUDERENLEVENSLANG LEREN 

Na het afstuderen biedt onze opleiding nog aanvullend trajecten aan om extra skills te verwerven. Zo kan je opteren om aansluitend een andere Studio (bv. Studio Digitaal of Studio Brand & Packaging) en/of Traject3D te volgen. Wil je graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs, dan kan je kiezen voor de eenjarige verkorte educatieve bachelor

Heb je al een diploma op zak? Wil je je verder specialiseren in een creatieve richting? In het kader van levenslang leren bieden we ’s avonds of na afstuderen trajecten aan:

Benieuwd naar onze Trajecten na afstuderen?  Hier vind je een overzicht.

Ook een masteropleiding is mogelijk na het succesvol voltooien van het schakelprogramma. 

AAN DE SLAG

In de opleiding Beeldende Vormgeving word je geïnspireerd en uitgedaagd om je grenzen te verleggen. Het is een springplank voor je latere carrière. Dat dit echt zo is, bewijzen onze oud-studenten. Zij zijn alomtegenwoordig in grafische, digitale, reclame of tekenstudio’s, uitgeverijen, audiovisuele productiehuizen, verpakkingsbedrijven… als webdesigner, mediaconsulent, art director, illustrator, grafisch vormgever, motion designer, UXdesigner, story board designer ...

Starten

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE (ONLINE) TOELATINGSPROEF

Voel je je geroepen om de wereld van visueel design te ontdekken? Wil jij op een creatieve manier impact maken op de toekomst? 

Om te beginnen met de opleiding Bachelor Beeldende Vormgeving moet je deelnemen aan de artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef heeft een gemiddelde slaagkans van 80% en geeft je een eerste inkijk in de opleiding. Schrijf je snel in en ontdek of BBV voor jou de perfecte match is. Opgelet: je mag slechts eenmaal deelnemen per jaar. 

• toelatingsproef Zaterdag 23 april 2022: deadline uploaden opdracht Zaterdag 16 april 2022, 23u59

• toelatingsproef Woensdag 6 juli 2022: deadline uploaden opdracht Dinsdag 28 juni 2022, 23u59

• toelatingsproef Donderdag 8 september: deadline uploaden opdracht vrijdag 2 september 2022, 23u59

Je moet je vooraf inschrijven voor toelatingsproef. Kies voor Visual Design (Prof. Bachelor). Wanneer je ingeschreven bent ontvang je de opdracht in je mail.

  Binnen de week na de toelatingsproef wordt jouw resultaat meegedeeld.

  Je ontvangt een mail met de officiële bevestiging van het resultaat vanuit het studenten- en opleidingssecretariaat.

  Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden

  Kom langs

  Bezoek ons op onze campus

  Wil je meer weten over onze onderwijsaanpak en onze onderwijsprogramma's?
  Wil je onze campus bezoeken en praten met studenten en docenten?

  Kom dan langs tijdens onze open campus dagen.

  Nog vragen?

  Contacteer ons. 
  +32 2 447 14 00
  info.sintlucas@luca-arts.be

  Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.