Professionele Bachelor in de Beeldende Vormgeving
Campus Gent / Sint-Lucas

Hoe ziet de opleiding eruit?

In de opleiding Beeldende Vormgeving verwerf je inzichten én praktijkervaring in de visuele communicatie om nadien als professional aan de slag te kunnen gaan in elke sector waar creativiteit een must is. In elke studio leer je projectmatig werken en naar creatieve oplossing zoeken voor concrete problemen. De 6 studio’s op een rijtje: Grafische, Digitale, Reclame, Open Design, Brand and Packaging en tenslotte studio Still.

Je maakt op een intensieve manier kennis met beeld, typografie, fotografie, compositie, verhoudingen en diverse media. Zo ontdek je de veelzijdigheid van de visuele communicatie. Je leert opdrachten interpreteren, concepten ontwikkelen en concretiseren. Je wordt,onder meer door het vak ‘Project’, aangemoedigd om op vraag van het werkveld zelfstandig reële projecten te verwezenlijken of deel te nemen aan internationale wedstrijden. Je krijgt de kans extra horizonten te verkennen in de modules Video, Foto of Experiment. De stage is hОt moment om jouw kennis aan de praktijk te toetsen en extra ervaring op te doen. Je sluit je opleiding af met de bachelorproef. Dat is de bekroning van je studie en het ideale visitekaartje om te solliciteren. Een gestoffeerde basis is van belang. Vakken waarin tekenen, kunst en cultuur, communicatie, onderzoek en ondernemerschap aan bod komen, zorgen voor de nodige brede vorming en bereiden je voor op je latere carrière. Via de gratis toegang tot de online leerbibliotheek Lynda.com kan je naast de vaste vakken ook andere vaardigheden verder aanscherpen.

Onze studio’s als kloppend hart

Binnen onze studio’s bereiden we studenten voor op een job in de creatieve industrie, en meer specifiek in het domein van de visuele communicatie. In het eerste jaar wordt elke student ondergedompeld in een creatief bad om vanaf het tweede jaar zijn eigen traject te bepalen. Grafisch vormgever, digitaal ontwerper, illustrator, packaging designer of reclamemaker: elke student specialiseert zich, maar blijft een multidisciplinaire focus behouden. In alle studio’s is het bedenken van een concept cruciaal voor de concrete uitwerking. Die aanpak typeert ons, een opleiding waar denken én doen helemaal samengaan.


 

Studio Open Design

De Open Design Studio is een nieuw traject in het derde jaar waarin je als student zelf beslist hoe je de einddoelen van de opleiding zal behalen. Geen lesrooster, geen vakken, geen punten, geen vooraf uitgestippeld pad! Jij bepaalt zelf welke vormgever je wil worden en welke accenten je wil leggen. Je wordt hierin begeleid door een procescoach en geïnspireerd door (design) experts uit de andere studio’s en het werkveld.

Kernwoorden zijn: projectgestuurde aanpak, open en veilige feedbackcultuur, 21st century skills, het nieuwe leren.

eigen traject / onderwijs van de toekomst / 21st century skills / samenwerking

Je docenten

Ingwio d'Hespeel
Fabienne Beernaert
Aline De Nys
Lynn Piccu

Waar heb je les?

CAMPUS SINT-LUCAS GENT

Alexianenplein 1
9000 Gent


 

Na je studie

Verder studeren

Na afstuderen biedt Beeldende Vormgeving aanvullend trajecten aan om extra skills te verwerven. Zo kan je opteren om een andere Studio (bv. Studio Digitaal of Studio Brand & Packaging) en/of traject 3D & interactive Design te volgen. Wil je graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs, dan kan je kiezen voor de eenjarige verkorte educatieve bachelor.

Aan de slag

In de opleiding Beeldende Vormgeving word je geïnspireerd en uitgedaagd om je grenzen te verleggen. Het is een springplank voor je latere carrière. Dat dit echt zo is, bewijzen onze oud-studenten. Zij zijn alomtegenwoordig in grafische, digitale, reclame of tekenstudio’s, uitgeverijen, audiovisuele productiehuizen, verpakkingsbedrijven… als webdesigner, mediaconsulent, art director, illustrator, grafisch vormgever, motion designer, UXdesigner, story board designer ...


 

Toelatingsvoorwaarden en -examen

Om te beginnen met de opleiding Beeldende Vormgeving moet je slagen voor de artistieke toelatingsproef. Je kan deelnemen aan de proef op 28 maart, 2 juli of 7 september. De proef zelf duurt een halve dag.

  • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (of behaalt dit in september 2020) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld. 
  • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info >


 

Proefdagen en infodagen

Opencampusdagen

18 maart 2020, 14:00-17:00 GEANNULEERD

9 mei 2020, 11:00-17:00 GEANNULEERD

Infomoment

31 augustus 2020, 14:00


 

Nog vragen?

Contacteer ons. 
+32 2 447 14 00
info.sintlucas@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.