Studio in de professionele bachelor Visual Design
3 jaar / 180 studiepunten
Campus Gent / Sint-Lucas

Hoe ziet de opleiding eruit?

Inhoud opleiding – Shaping the Future met visuele communicatie 

In de professionele bacheloropleiding Visual Design (eerder Beeldende Vormgeving of BBV) leer je jouw ziel in visueel design te leggen. De opleiding zal je stimuleren om de sluis van je eigen onuitputbare bron van ideeën en visuele kunst open te draaien.

De wereld is continu in verandering waardoor we als designers mee moeten evolueren. In elk van onze studio’s, GrafischeDigitaleReclame, Studio Still en  Brand&Packaging, leer je projectmatig werken en naar creatieve oplossingen zoeken voor actuele/moderne uitdagingen. Je gebruikt je brein om uiterst bewust over creatie na te denken. Want de keuzes die je als vormgever maakt hebben een grote impact op de toekomst van ons allemaal.

Visual Design @ LUCA biedt een uniek traject aan dat studenten de mogelijkheid geeft zich te ontluiken tot een echte visuele professional met een grote aandacht voor concept én design. Deze visie weerspiegelt zich in de opbouw van het programma. We vertrekken vanuit een ruime theoretische onderbouw met gespecialiseerde inhoudelijke én technische kennis binnen het domein van visual design. Deze basis wordt gecombineerd met een gevarieerd aanbod praktijkervaring (studiowerking, projectwerking, stage, bachelorproef) dat ook voldoende ruimte biedt voor uitdagende samenwerkingen op nationaal en internationaal niveau. 

Voor een visueel overzicht van onze opleiding en zijn trajecten, daarvoor kan je terecht op onze blog > visual-design.be.

Studio Still

Studenten storyboard en illustratie communiceren met tekeningen. Veel tekeningen. In studio still worden verschillende illustratietechnieken en -stijlen verkend voor uiteenlopende doelgroepen en media, zowel in drukwerk als op het beeldscherm. In het atelier wordt een pipeline uitgebouwd met oefeningen in verschillende fases van het productieproces. De student traint rough- en storyboard technieken voor uitgebreide projecten in reclame, film en video. Daarnaast is er ook aandacht voor concept art in comics, animatiefilm of games. Maar illustratie verschijnt natuurlijk ook als eindvorm, bijvoorbeeld in logo’s, verpakkingen, designer toys of infographics. Adaptief werken in teamverband en de ontwikkeling van een eigen beeldtaal staan voorop in deze oefenreeks.

illustratie / animatie / creative brief / concept art / storyboard
character design / comics / designer toys / infographics

Video

Je docenten

Het docententeam beschikt over een lange en relevante ervaring in het werkveld. Naast het lesgeven zijn ze professioneel actief in de sector van Visual Design. Ze zijn niet schuw van onderwijsvernieuwing en beschikken over een goede dosis kritische reflectie en humor.

Waar heb je les?

Na je studie

VERDER STUDERENLEVENSLANG LEREN 

Na het afstuderen biedt onze opleiding nog aanvullend trajecten aan om extra skills te verwerven. Zo kan je opteren om een andere Studio (bv. Studio Digitaal of Studio Brand & Packaging) en/of Traject3D te volgen. Wil je graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs, dan kan je kiezen voor de eenjarige verkorte educatieve bachelor

Heb je al een diploma op zak? Wil je je verder specialiseren in een creatieve richting? In het kader van levenslang leren bieden we ’s avonds of na afstuderen trajecten aan:

Benieuwd naar onze Trajecten na afstuderen?  Hier vind je een overzicht.

Ook een masteropleiding is mogelijk na het succesvol voltooien van het schakelprogramma. 

AAN DE SLAG

In de opleiding Beeldende Vormgeving word je geïnspireerd en uitgedaagd om je grenzen te verleggen. Het is een springplank voor je latere carrière. Dat dit echt zo is, bewijzen onze oud-studenten. Zij zijn alomtegenwoordig in grafische, digitale, reclame of tekenstudio’s, uitgeverijen, audiovisuele productiehuizen, verpakkingsbedrijven… als webdesigner, mediaconsulent, art director, illustrator, grafisch vormgever, motion designer, UXdesigner, story board designer ...

Starten

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE (ONLINE) TOELATINGSPROEF

Voel je je geroepen om de wereld van visueel design te ontdekken? Wil jij op een creatieve manier impact maken op de toekomst? 

Om te beginnen met de opleiding Bachelor Beeldende Vormgeving moet je deelnemen aan de artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef heeft een gemiddelde slaagkans van 80% en geeft je een eerste inkijk in de opleiding. Schrijf je snel in en ontdek of BBV voor jou de perfecte match is. Opgelet: je mag slechts eenmaal deelnemen per jaar. 

• toelatingsproef Zaterdag 23 april 2022: deadline uploaden opdracht Zaterdag 16 april 2022, 23u59

• toelatingsproef Woensdag 6 juli 2022: deadline uploaden opdracht Dinsdag 28 juni 2022, 23u59

• toelatingsproef Donderdag 8 september: deadline uploaden opdracht vrijdag 2 september 2022, 23u59

Je moet je vooraf inschrijven voor toelatingsproef. Kies voor Visual Design (Prof. Bachelor). Wanneer je ingeschreven bent ontvang je de opdracht in je mail.

  Binnen de week na de toelatingsproef wordt jouw resultaat meegedeeld.

  Je ontvangt een mail met de officiële bevestiging van het resultaat vanuit het studenten- en opleidingssecretariaat.

  Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden

  Kom langs

  Bezoek ons op onze campus

  Wil je meer weten over onze onderwijsaanpak en onze onderwijsprogramma's?
  Wil je onze campus bezoeken en praten met studenten en docenten?

  Kom dan langs tijdens onze open campus dagen.

  Nog vragen?

  Contacteer ons. 
  +32 2 447 14 00
  info.sintlucas@luca-arts.be

  Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.