Afstudeerrichting in de bachelor- en masteropleiding Audiovisuele Kunsten
3 + 1 jaar / 180 + 60 studiepunten
Campus Genk / C-mine

Hoe ziet de opleiding eruit?

  Focus op storytelling en projectmanagement

  In onze filmopleiding leren we je de context verkennen voor je technisch, vormelijk en inhoudelijk aan de slag gaat. Je bakent de doelgroep en de doelstelling af,  omschrijft de boodschap of je vertrekt van een gevoel of van een concrete toepassing. Zo word je de relevante storyteller waarnaar de arbeidsmarkt vandaag naar op zoek is.  

  We leiden je op tot een organisatorische projectmanager die alle aspecten van het productieproces kent en zich daarnaast eventueel specialiseert in één specifiek segment. Daarom reiken we je alle aspecten van het audiovisueel spectrum aan waaruit jij dan zelf je keuze kan maken. Gaande van de realisatie van nieuwe fictie-, docu-, reality- of andere series tot het maken van reclamespots, videoclips of kort-en langsspeelfims.  We bereiden je intensief en breed voor op een professionele loopbaan die je straks naar eigen zin en voorkeur kan invullen. 

  Bachelorprogramma

  Naast het ontwikkelen van de nodige kunde met betrekking tot camerawerk, belichting, geluid, découpage, acteursregie, montage, special effects ... leer je tijdens de bachelorjaren in tientallen projecten hoe je een goed (audiovisueel) verhaal moet vertellen. Los van het gegeven of je aspiratie nu ligt op het terrein van series of speelfilms, documentaires, commercials of social media toepassingen.

  1ste Bachelor 

  Om de eerste fase Televisie-Film te starten, heb je geen speciale voorkennis nodig. Zowel de theoretische vakken als de artistieke praktijk vertrekken bij het basisniveau, we verwachten wel dat je van bij de start je creativiteit volop inzet.  Bij Scenarioschrijven, Regie & découpage, Cinematografie, Postproductie,... leer je de knepen van het filmvak. De theoretische vakken verruimen je blikveld om als filmmaker met beide voeten in de actuele  maatschappelijke context te kunnen werken.  De werkvorm is meestal projectmatig. Zo realiseer je twee persoonlijke filmprojecten naast meerdere praktijkopdrachten en oefeningen.

  2de Bachelor

  In de tweede fase gaat de aandacht naar het contextgericht creëren in fictie en non-fictie opdrachten.  Al de vormgevende vakken van het eerste jaar worden verder uitgediept.  Televisie- en multicameraregie doen hun intrede en het vak Productie belicht de financiële en organisatorische aspecten van de televisie- en filmwereld.  Om straks efficiënt te produceren  wordt er vanaf nu sterk gewerkt rond groepsdiscipline en een strikte taakverdeling.  

  3de Bachelor

  In de afrondende bachelorfase werk je ongeveer de helft van de tijd aan TV- en filmprojecten binnen de genres documentaire, fictie en reclame. Daarnaast vervolmaak je de vormgevende aspecten: (multi-)camera, belichting, klank en montage en krijgt ook scenarioschrijven een sluitstuk. Het vak AV-Scenografie verbreedt je blik op het werkveld. Er zijn zowel groepsopdrachten als persoonlijke werken. In het vak Portfolio & Proposal werk je tot slot een voorstel uit voor een persoonlijke masterproef. Je bent nu in staat om audiovisuele verhalen te vertellen en dit met de nieuwste technieken. 

  Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.

  Masterprogramma

  In het masterjaar ga je op zoek naar je audiovisuele persoonlijkheid en toon je je artistiek leiderschap in de vorm van een masterproef. Dit persoonlijk werk bestaat uit een audiovisueel project en een reflectief, onderzoekend document.  Je bouwt verder op je competenties van het contextgericht creëren en je ervaring in research en artistiek onderzoek. Je toont hierbij dat je kan creëren met doelstelling, doelpubliek en vertoningsvorm voor ogen. In het masterjaar zijn er verder interne- en externe masterclasses voorzien, een onderzoekslab TV-Film en een stage van minimaal 6 weken in het professioneel werkveld. Je productie skills moeten in dit masterjaar uitmonden in een persoonlijk businessplan als startende audiovisuele ondernemer

  Onze bachelors kiezen voor een eenjarige artistieke master of een tweejarige educatieve master.

  De artistieke master staat in het teken van je persoonlijk afstudeerproject. Je combineert je masterproef met verschillende masterclasses en een uitgebreide stage van minstens zes weken. Je kiest je stageplaats in functie van je masterproef en krijgt hierdoor sterke input voor je afstudeerproject. De stage is bovendien een unieke ervaring die voor jou deuren opent in de sector. Want tonen wat je in je mars hebt, is het beste visitekaartje.

  In de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties met het oog op een professionele loopbaan in het artistiek-educatieve werkveld (deeltijds kunstonderwijs, leerplichtonderwijs, non-formele kunsteducatie). Kies je voor een artistieke master en ben je geïnteresseerd in onderwijs, dan kan je na het behalen van je artistieke master instromen in een verkort eenjarig traject van de educatieve master.

  Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten voor bachelor en master.

  Je docenten

  De docenten van onze filmopleiding zijn dagelijks actief in het audiovisuele werkveld. Ze staan met één been in de praktijk en met het andere in het onderwijs. Ze werken voor Eén, Canvas, VTM, Vier, Woestijnvis, Warner Bros, filmproductiehuizen, reclamebureaus, branding creators ... De lesopdrachten komen hierdoor recht uit de praktijk en spelen hierdoor in op de nieuwste ontwikkelingen.

  Onze docenten begeleiden de studenten in hun werk. In de eerste jaren werken ze vooral sturend. Dit verandert geleidelijk aan tot de rol van de docent in  de masteropleiding die van een stimulerende coach is.

  Om de studenten een bredere visie mee te geven komen gastdocenten uit binnen- en buitenland regelmatig workshops geven of projecten coördineren.

  Waar heb je les?

  Campus C-Mine Genk

  Wat heb je nodig?

  Om deze opleiding te volgen, raden we aan om een laptop te voorzien die geschikt is voor beeldbewerking en videomontage: een laptop met voldoende RAM en een goede grafische kaart. Daarbij voorzie je best een snelle externe harde schijf.

  De uitleendienst heeft een ruime hoeveelheid audiovisueel materiaal ter beschikking, gaande van camera’s tot belichting. Het materiaal is up to date en goed onderhouden.

  Vanaf het tweede jaar voorzie je best een klein budget van 100 tot 300€/jaar. Dit heb je nodig om bijvoorbeeld rekwisieten te kopen, een decor op te vrolijken of voor kostuums.

  In de master bepaal je zelf hoeveel je wil besteden aan je masterproject. Veel studenten maken dit volledig met het materiaal dat de campus voorziet. Zij betalen enkel vervoerskosten voor medewerkers en acteurs, en eventueel een extra harde schijf.

  We zorgen ervoor dat de opleiding voor iedereen toegankelijk is. 

  Na je studie

  'Als student was ik zeer gefascineerd door film en documentaire, maar ik wist niet onmiddellijk wat mijn rol zou kunnen worden in de productieprocessen. Op Campus C-mine worden alle aspecten aangereikt, en dan is het aan jezelf om je te verdiepen in de delen die best bij jezelf horen. De technische theorie en know-how die ik daar onder de knie kreeg, beloont me nog elke dag en onderscheidt me van vele collega’s in het vak. Ik ben cameravrouw en documentaire regisseur in Kopenhagen, met meer dan 40 documentaires (televisiereeksen en films) op mijn CV. Een opleiding is een lang proces dat van twee kanten komt. De docenten delen hun vakkundigheid en begeleiden je intensief gedurende de opleiding. Daarna is het aan jou om al die kennis om te zetten in de praktijk, maar met de juiste motivatie lukt dat!'

  Sanne This

  Het succes van onze oud-studenten

  Maar liefst 90% van onze afgestudeerden vindt zes maanden na afstuderen een passende job. Dankzij hun deskundigheid, creativiteit en zin voor initiatief eisen ze snel hun plaats op in het audiovisuele landschap. Ze worden gewaardeerd in het binnen- en buitenland.

  Onze alumni komen terecht bij tv-zenders, productiehuizen voor film, tv, documentaire of reclame en bij tal van andere mediabedrijven. Meestal doen ze dit als vaste werknemer of freelancer maar steeds vaker starten ze ook als ondernemer een eigen bedrijf op. Of groeien ze door naar managementfuncties binnen tv-zenders, productiehuizen en mediabedrijven.

  Starten

  Om te starten met onze opleiding moet je voldoen aan enkele toelatingsvoorwaarden. Behalve diploma- en leerkredietvoorwaarden zijn er voor studenten van buiten de Vlaamse Gemeenschap ook bijkomende taal- en verblijfsvoorwaarden. Bovendien moet je ook slagen voor een Artistieke Toelatingsproef. 

  Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden

  Online toelatingsproeven

  • Deadline afleggen van de proef: 17 april 2021 (23:59) - Interview24.04.2021 >
  • Deadline afleggen van de proef: 1 juli 2021 (23:59) - Interview7.07.2021 >
  • Deadline afleggen van de proef: 1 september 2021 (23:59) - Interview8.09.2021 >

  Kom langs

  Kom langs bij ons op de campus

  Maak kennis met de opleidingen, docenten en studenten van de LUCA-campus C-Mine. Op campus C-mine in Genk informeren we toekomstige studenten en hun ouders over de academische opleidingen Animatiefilm, Communicatie & Multimedia Design (interaction design & game design), Fotografie, Productdesign en Televisie-Film.

  • 16.03.2022
  • 14.05.2022
  • 26.08.2022 

  Nog vragen?

  Mail ons: info.cmine@luca-arts.be

  Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.