Afstudeerrichting in de bachelor- en masteropleiding Beeldende Kunsten
3 + 1 jaar / 180 + 60 studiepunten
Campus Gent / Sint-Lucas

Hoe ziet de opleiding eruit?

Vanuit een breed perspectief ontdek je de wereld van textielvormgeving. Je kijkt en werkt binnen het gebied van kunst en design en de crossovers daartussen. Je zet textiel twee- en driedimensionaal om naar eigenzinnige ontwerpen, beelden en producten. Je bekwaamt je in de traditionele technieken zoals weven, breien en zeefdrukken maar ook in de nieuwste zoals laseren, computergestuurd weven en breien, digitaal borduren en printen. Je leert concepten ontwikkelen en de samenhang tussen idee, materie en beeld toepassen.

Op een speelse wijze moedigen wij je aan om de geijkte paden te verlaten en vernieuwende grensgebieden op te zoeken. Je eigen fascinaties vormen de rode draad en leiden je in het derde jaar naar je eigen onderzoekstraject.

Gaandeweg ontwikkel je een persoonlijke beeldtaal en visie en ga je jezelf positioneren. Zo bepaal je welke richting je in de toekomst wil uitgaan. Kroonstuk op je opleiding is de master waarin je stelling inneemt of je werk thuishoort binnen de toegepaste vormgeving, de beeldende kunsten of de cross-over tussen deze twee. Je sluit de opleiding af met een overtuigende eindpresentatie en dat is meteen je visitekaartje voor later.

les monseigneurs

Atelierwerking

In het atelier staan onderzoek, engagement en een permanente dialoog over de taal van textiel centraal. Een open en kritische houding waarin doen en denken elkaar versterken is essentieel. Je krijgt een eigen werkplek waar je je kan concentreren op je artistiek proces. Begeleid door docenten uit de wereld van de beeldende kunst en design verken je nieuwe pistes. Via besprekingen en presentaties reflecteer en debatteer je over je eigen werk en dat van anderen. Workshops, lezingen, stages en excursies ondersteunen en verbinden het programma met het toekomstige werkveld.

Brede intellectuele en culturele vorming

Het curriculum van Textielontwerp komt gedeeltelijk overeen met het curriculum van de afstudeerrichtingen Grafisch Ontwerp en Vrije Kunsten van campus Gent. Die brede intellectuele en culturele vorming biedt de bagage om je individuele praktijk te bevragen en te situeren in de hedendaagse complexe artistieke en maatschappelijke context.

Masteropleiding

Na je bachelor kan je kiezen tussen een eenjarige artistieke master of een tweejarige educatieve master.

In de master bepaal jij je artistieke positie tegenover de traditie en actualiteit van de textielvormgeving. Dat doe je in een persoonlijk inhoudelijk project binnen het gebied van kunst en/of design en de crossovers daartussen. In functie van dit onderzoek bepaal je in grote mate zelf hoe je de opleidingsonderdelen invult en wie je docenten zijn. Je presenteert je masterproef aan een jury van gerenommeerde ontwerpers en kunstenaars en bewijst hiermee je kunnen.

In de educatieve master bouw je verder aan je artistieke competenties met het oog op een professionele carrière in het artistiek-educatieve werkveld (deeltijds kunstonderwijs, leerplichtonderwijs, non-formele kunsteducatie). De educatieve masteropleiding is zo opgevat dat het educatieve en het artistieke elkaar versterken.

Kies je voor de zuiver artistieke master, en ben je nadien toch geïnteresseerd in educatie? Na het behalen van je master Beeldende Kunsten kan je instromen in een verkort eenjarig traject van de educatieve master.

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten voor bachelor en voor master.

Je docenten

In de afstudeerrichting Textielontwerp word je intensief begeleid door een hybrid team van gerenommeerde docenten en gastdocenten uit de wereld van de beeldende kunst en design. Naast hun lesopdracht zijn ze actief als zelfstandig ontwerper of beeldend kunstenaar, elk met hun eigen specialiteit en klemtoon. Hun expertise, netwerk en ervaring stimuleren je tot een geprofileerde en eigenzinnige praktijk.

Marie Mees en Cathérine Biasino hebben samen het label TheAlfredCollection en werken met hun ontwerpbureau Maison Marie Mees Cathérine Biasino ook als freelancers voor verschillende merken in het binnen- en buitenland.  Lieve Decorte werkt als industrieel ontwerper voor tapijtenfabrikant Tasibel en heeft haar eigen label onder de naam ‘Jeu de Fil’. Carina Diepens is beeldend kunstenaar en presenteerde haar werk op internationale platforms zoals Beaconsfield Gallery in Londen, De Pont museum Tilburg en het Textielmuseum te Tilburg.

Daarnaast ondersteunen theoretici en technische assistenten de opleiding en  kunnen studenten beroep doen op de expertise van docenten uit de andere disciplines.

Het docententeam:

Cathérine Biasino - ontwerpster, Carina Diepens - beeldend kunstenaar, Lieve Decorte - ontwerpster, Marie Mees - ontwerpster, Lut Pil – kunsthistorica,  Anja Veirman - kunsthistorica

Werkplaatsverantwoordelijke: Helga Danckers- textielingenieur

Ondersteunende docenten 

Koen Cant, Stijn Cole, Marc De Blieck, Peter De Graeve, Inge De Mecheleer, Hans De Pelsmacker, Dany Deprez, Jan Hespeel, Bert Huyghe, Sarah Késenne, Jeroen Laureyns, Frank Maet, Hilde Manhaeve, Volkmar Muhleis, Ans Nys, Bram Overstijns, Randoald Sabbe, Ad van Campenhout, Peter Van de Cotte, Bert Vandenbussche, Isolde Vanhee, Klaas Vanhee, Tom Van Imschoot,, Anja Veirman, Robin Vermeersch, Esther Venrooij, Patrick Verlaak, Lisa Vlaeminck

Na je studie

Onze afgestudeerden zijn gevormd tot innoverende ontwerpers en kunstenaars met een eigen stem. Ze hebben bijgevolg de professionele competenties die vereist zijn om een carrière uit te bouwen in het veld van het textieldesign, de beeldende kunst, of in afgeleiden waar het zoeken naar creatieve oplossingen centraal staat. De interdisciplinaire omgeving van de opleiding biedt ruime perspectieven. 

Onze alumni komen dan ook zowel in de artistieke als in de commerciële wereld terecht. Ze werken als ontwerper en/of stylist bij ontwerpbureaus, bij modehuizen, in de kledingindustrie, bij dessin- en printbedrijven, en bij bedrijven die interieur- en huishoudtextiel produceren. Ook gaan ze werken als zelfstandig ontwerper/freelancer met een eigen bureau of worden ze beeldend kunstenaar met een eigen praktijk.

Of ze gaan aan de slag in de culturele sector of geven les in het kunstonderwijs. Velen hebben een gemengde beroepspraktijk en zijn actief op verschillende fronten tegelijk. Nog anderen vullen hun diploma aan en zetten hun studie elders voort.
Sommige studenten kiezen ervoor om na hun studie verder te studeren en  nog een master na master te volgen in een andere richting. Of kiezen nog voor een de educatieve master.
Anderen gaan dan weer studeren in het buitenland of volgen een post-academische opleiding (bijvoorbeeld  HISK in Gent, Jan van Eyck Academie in Maastricht) of kiezen voor een jaar stage in het buitenland.  

Starten

Om te starten met onze opleiding moet je voldoen aan enkele toelatingsvoorwaarden. Behalve diploma- en leerkredietvoorwaarden zijn er voor studenten van buiten de Vlaamse Gemeenschap ook bijkomende taal- en verblijfsvoorwaarden. Bovendien moet je ook slagen voor een Artistieke Toelatingsproef. 

Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden

Online toelatingsproeven

  • Deadline afleggen van de proef: 18 april 2021 (23:59) - Interview24.04.2021 >
  • Deadline afleggen van de proef: 1 juli 2021 (23:59) - Interview7.07.2021 >
  • Deadline afleggen van de proef: 2 september 2021 (23:59) - Interview8.09.2021 >

Kom langs

Virtuele onderwijsbeurzen

Normaalgezien kan je ons een eerste keer ontmoeten tijdens de SID - beurzen en dit bij jou in de buurt. Zoals wel meer zaken de afgelopen maanden zal dat dit jaar online verlopen. Virtueel of niet, je bent bij ons op onze stand even welkom.

Bezoeken in klasverband

Individuele bezoeken aan de SID-beurs (voor iedereen)

  • Op woensdag 13 & 20 januari van 14 tot 19 uur
  • Op zaterdag 16 & 23 januari van 10 tot 16 uur

Bezoek ons op onze campus

Wil je meer weten over onze onderwijsaanpak en onze onderwijsprogramma's? Wil je onze campus bezoeken en praten met studenten en docenten? Kom dan langs tijdens onze open campus dagen. Nog niet helemaal overtuigd? Bezoek dan onze graduation shows en stel zelf vast hoe goed onze afstuderende studenten echt zijn!

OPEN CAMPUS DAG

GRADUATION SHOW
Eind juni 2021, Campus Sint-Lucas Gent 
Alexianenplein 1, 9000 Gent

Nog vragen?

Contacteer ons. 

+32 2 447 14 00

info.sintlucas@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.