za 12.06 - zo 22.08.2021

The Sustainist gaze

Tentoonstelling

Z33 brengt met The Sustainist Gaze (De Duurzame Blik) de eerste grote overzichtstentoonstelling van fotograaf Kristof Vrancken (BE, °1982). In zijn werk komen ecologie, activisme en fotografie samen.

Fotografie met bessen en planten


De kunstenaar pleit voor een meer duurzame omgang met de natuur. Vrancken kiest bewust voor natuurlijke materialen en mijdt vervuilende chemische producten uit de analoge fotografie. Hij experimenteert o.m. met emulsies van algen, bessen of duizendknoop en gebruikt zonlicht om zijn foto’s te ontwikkelen. Deze trage ambachtelijke werkwijze is een reactie tegen de huidige flitscultuur en vluchtigheid van beelden. Door prints te maken met behulp van planten is de natuur niet alleen aanwezig op beeld, maar ook letterlijk in het beeld. Vrancken overstijgt de klassieke fotografie en verweeft zijn praktijk met andere disciplines zoals design, nieuwe media en wetenschap.

“Ik ben een activist. Ik klim niet op de barricaden maar onderneem actie via mijn kunstenaarspraktijk.”

De Duurzame Blik

Kristof Vrancken maakt deel uit van een ecologische en klimaatbewuste beweging in de kunsten. Hoe kan je als kunstenaar actief en constructief zijn in plaats van enkel kritisch en documentair? Hoe toon je niet alleen een alternatieve blik, maar zet je die ook om in een concrete daad? Kan een artistieke blik aanzetten tot een nieuwe kijk op de natuur en de relatie met de mens? Die vragen staan centraal in zijn artistieke praktijk.

Scenografie: OS_Studio / OpenStructures

Met bijdrages van: Niek Kosten, Frederik De Bleser, Lieven Menschaert, Giacomo Piovan, Jenny Stieglitz, MFPF & X-LAB (UHasselt)

Met dank aan: LUCA School of Arts, UHasselt, FWO, Milo Profi, VONK_ateliers

Curator: Ils Huygens