Traject in de bachelor Visual Design
Campus Gent / Sint-Lucas

Hoe ziet de opleiding eruit?

Schrijf je voor semester 1 2023!

3D, van de basics tot de meer geavanceerde technieken, experiment, VR/AR en zoveel meer!

Traject 3D is een intensieve avondopleiding en een onderdeel van de opleiding Visual Design op de campus Sint-Lucas in Gent. De opleiding is toegankelijk voor zowel studenten, alumni en professionelen. Zonder vereiste voorkennis leer je de fundamentele vaardigheden om 3D-animaties, digital prototyping, interactieve, real-time ervaringen te ontwerpen en ontwikkelen. Indien je reeds ervaring hebt in het domein kan je inschrijven voor meer advanced modules (in sommige modules raden we aan om dit extra te controleren via een online test). In elk van de modules wordt gewerkt met docenten die in hun professioneel werk deze innovatieve technologieën artistiek en creatief inzetten.

Traject 3D kort

Virtual reality, augmented reality, interactive experiences, 3D animatie, visual effects, motion graphics, prototyping, 3D-print, …
De basics van een uiteenlopend gamma aan technieken. Je verkent alle relevante software tot in de details.

Experiment
In de werkplaats en ateliers experimenteer je met nieuwe technieken en hardware.

Project
Voorbij de technische kennis! Je maakt kennis met hoe het 3D werkveld er uit ziet en werkt als deel van een team onder begeleiding, of in opdracht van experts uit het werkveld.


Studenten Visual Design (Beeldende Vormgeving), Beeldende Kunsten, Interieurvormgeving, architectuur, andere hogescholen of komende vanuit de creatieve industrie zorgen voor een gemotiveerde en diverse groep. Deze intensieve en no nonsense avondcursus resulteerde reeds in een fantastische expo. Onze 'reel 2020' (zie hieronder) en onze blog visual-design.be geeft jou alvast een idee. 

Traject3D heeft een ruim aanbod aan modules. Ontdek alle modules met bijhorende studiepunten hier. Naast een aantal langere ‘Essentials’ modules kan je ook kiezen uit kortere en meer gespecialiseerde modules. Je kan al inschrijven vanaf 3 studiepunten. Om je tijdsbesteding te berekenen, kan je dit doen met de vuistregel: 1 credit = 25 werkuren. Let wel: de meeste modules zijn semestervakken (herhalen zich per semester). 

Alle modules gaan door in de avond van 18.30u. tot 21.30u. Enkel module ‘Project3D’, startend vanaf semester 2, wordt op woensdagen van 9u. tot 18u georganiseerd. 

Raadpleeg hieronder de inhoud van de meer gespecialiseerde modules en test jezelf op de vereiste voorkennis indien vermeld. 

Presentatie Traject3D, Design For Impact, Brand&Packaging

trajecten_levenslangleren.pdf 

AANBOD MODULES ACADEMIEJAAR 23-24:

Overzicht modules academiejaar 23/24 (binnenkort zichtbaar)

Traject3D combineren met andere trajecten?

Traject3D valt zeker te combineren met andere trajecten die aangeboden worden in de opleiding. De skills die aangeleerd worden, zijn direct implementeerbaar in combinatie met de praktijkgerichte vakken. De relatie met Design for Impact en Brand&Packaging is niet ver te zoeken en ook een combinatie met Studio Digitale werpt duidelijk zijn vruchten af. Let wel: de toelatingsvoorwaarden kunnen verschillend zijn per traject. 

Kostprijs?

Het totaalbedrag is afhankelijk van je inschrijving: 

 • Je schrijft in voor getuigschrift Traject3D. Zo neem je  ≥ 30 studiepunten op inclusief de module ‘Project 3D’. Na slagen ontvang je een getuigschrift.
  De kostprijs voor een getuigschrift bedraagt standaard €800. 
 • Je schrijft in voor creditcontract Visual Design-Traject3D. Zo neemt je < 30 studiepunten op. Per afgewerkte module kan je een creditbewijs opvragen.
  Je betaalt een vaste kost (inschrijving €253,60 + studiekost €200) en een modulekost (aantal opgenomen studiepunten x €12,10).
 • Je combineert je creditcontract of getuigschrift Traject3D al dan niet met een andere opleiding/traject aan LUCA. Je betaalt slechts éénmaal de vaste kost. De modulekost wordt steeds aangerekend (aantal opgenomen studiepunten x €12,10).

Meer informatie over 'Studiekosten en studiefinanciering' vind je hier.

Kom je in aanmerking voor KMO portefeuille?

Als ondernemer kan je subsidie aanvragen (20% tot 30% steun) via de KMO-portefeuille om de kwaliteit van je onderneming te verbeteren. LUCA School of Arts is een erkend dienstverlener.

meer info op 'betaling via KMO portefeuille?'

Video

Je docenten

Je wordt begeleid door docenten met veel ervaring en vak expertise. Al je docenten delen de passie voor lesgeven en onderwijs maar hebben eveneens een stevige connectie met het werkveld. 

Thomas De Brabanter heeft een achtergrond in de beeldende kunst en film. Hij heeft een grote passie voor animatie en vfx, voornamelijk in functie van narratieve media.

Aan LUCA is hij docent in de Digitale Studio (Visual Design) en praktijklector video, Cinema 4D, After effects en video.

http://debrabanterfilm.be
https://www.instagram.com/thomas_de_brabanter/

Thomas Meynen is de oprichter van Studio Waterzooi, een game-studio die zich richt op het maken van story-driven games geïnspireerd door cultuur, kunst & maatschappij, alsook 'la condition humaine'. Voor hij besloot in 2016 volledig 'indie' te gaan werkte hij als gameplay/AI/UI developer bij grotere studios zoals Larian Studios (Divinity Original Sin) en IO-Interactive (Hitman).

Studio Waterzooi werkt aan hun eerste titel(s): Please, Touch The Artwork, een ontspannende puzzel gebaseerd op schilderijen van Mondriaan, en Phenomena (in cooproductie), een story driven interactieve VR experience over de toekomst van social media en VR. http://www.studiowaterzooi.com

Gertjan Biasino studeerde Audiovisuele Kunsten (Experimentele Film) aan Sint-Lukas Brussel, waar hij zich heeft toegelegd op het combineren van film met theater, performance en beeldende kunst.

Naast zijn eigen werk werkt Biasino samen met andere kunstenaars in binnen- en buitenland. Hij is gespecialiseerd in realtime video-installaties in combinatie met bewegende objecten en praktische effecten.

Hij vindt altijd manieren om een verhaal te vertellen met een combinatie van technische finesse en subtiliteit.

gertjanbiasino.be

Waar heb je les?

Video

Wat heb je nodig?

In de opleiding zijn enkele gespecialiseerde computers en apparatuur voorzien. Zelf beschik je over een laptop waarop je de software kan draaien op interface niveau. Tijdens de lessen volg je op je eigen computer mee.

Hoe weet je of je laptop geschikt is? Check volgende criteria :

- is je laptop niet ouder dan 5 jaar
- heeft hij meer dan €700 gekost in aankoop
- heeft je laptop een aparte GPU (grafische kaart)
- heeft je laptop een Intel i7 processor
- minimum 16Gb Ram 

Binnen het traject 3D basis is een degelijke externe muis met drie knoppen noodzakelijk voor het gebruiken van de software.

Na je studie

De vraag naar 3D skills is groot en de toepassingen zijn eindeloos, maar voor velen een technische brug te ver. Je onderscheiden binnen de arbeidsmarkt is van even groot belang als het aanscherpen en bijleren van nieuwe vaardigheden.

Na afloop van dit traject heb je alvast een stevige basis om je verder te ontwikkelen in de derde dimensie.

Starten

Traject3D is toegankelijk voor zowel studenten, alumni en professionelen.
Om in te schrijven voor Traject3D dien je over een Belgisch diploma Secundair Onderwijs (of gelijkgesteld voor Nederlandse studenten: meer informatie) én een Bachelor- of Masterdiploma te beschikken. Verder voldoe je aan de voorwaarden i.v.m. taal en verblijf: meer info.

Stap 1: Registreren/ kandideren
Registreer/ kandideer vanaf 11 januari 2023 via onderstaande knop. Naast het invullen van je gegevens voeg je ook een CV, een motivatiebrief en als kan een portfolio (aantoonbare ervaring/voeling met digitale beeldvorming) toe. Mogelijks wordt ook je diploma opgevraagd.

De deadline voor het indienen van je kandidatuur: 

 • woensdag 1 februari 2023, voor 10.59u. (voor kandidaten academiejaar 2022-2023, semester 2)
 • maandag 13 maart 2023, voor 10.59u.
 • maandag 26 juni 2023, voor 10.59u. 
 • of ten laatste woensdag 6 september 2023, voor 10.59u. 

Stap 2: Evaluatie 
We bekijken binnen de week jouw registratie en kandidatuur. Bij een positieve evaluatie nodigen we je uit op de info-avond. 

Stap 3: Info-avond
Je aanwezigheid is belangrijk. Je ontvangt informatie over de afzonderlijke modules om zo een doordachte studiekeuze te kunnen maken, afgestemd op je persoonlijke situatie. Ook krijg je alle instructies om te kunnen inschrijven en je Individueel Studieprogramma (ISP) in te vullen ter goedkeuring. Je docenten zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Kortom: jouw garantie op een vlotte start.

 • donderdag 2 februari 2023 (voor kandidaten academiejaar 2022-2023, semester 2) of maandag 4 september 2023 (voor kandidaten academiejaar 2023-2024)
 • 19u. tot 20.30u.
 • voor alle geslaagde kandidaten
 • kies zelf: online of fysiek (campus Gent)

Kandidaten die pas in september registreerden/ kandideerden, ontvangen vanaf vrijdag 15 september 2023 de video-opname van de eerdere info-avond.

Stap 4: Inschrijving
Na de info-avond ontvang je een link om, samen met je toelatingsattest, vlot in te schrijven. 
Kandideerde je in september? We raden aan om snel in te schrijven aangezien het academiejaar start.

Heb je interesse in het combineren van meerdere trajecten/opleidingen? Bedankt om, bij voorkeur voor je kandideert, te mailen naar sophie.lagae@luca-arts.be. We helpen graag met het uitstippelen van een haalbaar individueel traject.

Kom langs

Bezoek ons op onze campus

Wil je meer weten over onze onderwijsaanpak en onze onderwijsprogramma's?
Wil je onze campus bezoeken en praten met studenten en docenten?

Kom dan langs tijdens onze open campus dagen.

Nog vragen?

Contacteer ons. 

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.