Traject3D

Bijscholen / Getuigschrift / Microcredential

Gebeten door of nieuwsgierig naar een van de diverse dimensies van 3D? 
Of het nu vormgeving, animatie, interactive design, prototyping, … betreft. In traject 3D wordt begeleid door sterke, creatieve docenten en professionals, in een toegankelijke omgeving, met of zonder voorkennis en met aandacht voor je individuele ambities.

Traject 3D biedt een intensieve opleiding aan waarin een breed gamma wordt aangeboden gaande van 3D-animaties & modellering, digital prototyping, AR & VR, interactieve & realtime ervaringen, 3D printen tot projection mapping. Een docententeam dat zowel technisch als creatief je sterk kan ondersteunen, begeleidt je doorheen de verschillende modules.  

De opleiding, onderdeel van Visual Design op campus Sint-Lucas Gent, is toegankelijk voor zowel studenten, alumni & professionelen. Voorkennis is geen vereiste, wel wordt er gevraagd je affiniteit met creatief werken te staven. 

Indien je reeds concrete ervaring hebt met de relevante software, kan je je inschrijven voor de meer geavanceerde modules.  
In elk van de modules wordt gewerkt met docenten die in hun professioneel werk deze innovatieve technologieën artistiek en creatief inzetten.

Hoe ziet de opleiding eruit?
schrijf je in!
 • voor MA 26 juni 2023 en ga de zomervakantie in wetende dat jouw wereld 3D zal kleuren
 • voor WOE 6 SEPT. 2023 en start kort erna in je derde dimensionaliteit

Traject 3D kort

Virtual reality, augmented reality, interactive experiences, 3D animatie, visual effects, motion graphics, prototyping, 3D-print, …
De basics van een uiteenlopend gamma aan technieken. Je verkent alle relevante software tot in de details.

Experiment
In de werkplaats en ateliers experimenteer je met nieuwe technieken en hardware.

Project
Voorbij de technische kennis! Je maakt kennis met hoe het 3D werkveld er uit ziet en werkt als deel van een team onder begeleiding, of in opdracht van experts uit het werkveld.


We bieden een ruim & divers aanbod van modules/semester aan die naast een aantal langere ‘Essentials’ opleidingen een aantal kortere gespecialiseerde modules bevatten. 

De lessen van telkens 3u gaan door op dinsdag, woensdag of donderdagavond op de campus in Gent en starten om 18.30u. De module 'Project3D' gaat van start in semester 2 en gaat door op woensdag (overdag)

15 boeiende modules liggen voor je klaar, om zelf je pad in samen te stellen, of indien je twijfelt over hoe je traject vorm te geven: 

We hebben niet minder dan 5 unieke leerpaden uitgetekend, die een interessante combinatie vormen, hieronder meer!

Je traject samenstellen

Via leerpaden

Klik op de leerpaden voor meer uitleg
Je maakt kennis met de verschillende vormen van, en technieken voor animatie in 3D. Je doorloopt alle belangrijke stappen in de pipeline of workflow van animatie. In de lessen character animation ontwerp je animaties voor je eigen personage, avatar of wezen. Je leert expressieve bewegingen ontwerpen en maakt ook gebruik van motion en performance capture. De lessen sound design, 3D concept art en advanced modeling helpen je om je animaties naar een hoger, professioneel niveau te tillen. In 3D essentials zie je al de belangrijke onderliggende basis skills en software.

VFX of visual effects is de naadloze combinatie van 3D gegenereerde elementen in film, of video beelden. In 3D essentials zie je al de belangrijke onderliggende basis skills en software. In Motion/camera tracking and compositing leer je hoe je je 3D elementen naadloos kan integreren in je film beelden. Je leert de belangrijkste tricks of the trade en professionele workflows, van camera settings tot compositing en post-productie van je VFX shots. Dankzij unreal virtual production ben je ook al future proof, hier maak je kennis met de laatste nieuwe technieken in verband met virtual production. Een VFX artist kan tenslotte niet zonder een basis kennis van character animation. In deze module leer je expressieve bewegingen ontwerpen en maakt je gebruik van motion en performance capture.

In dit leerpad gaat het allemaal over Interactieve 3D. Niet enkel games maar ook immersieve, artistieke installaties, interactieve schermen en User interface/experience design. Na het leggen van een goede basis in 3D essentials ga je aan de slag met Unity 3D in het vak Interactive 3D VR/AR. Hier leer je interactieve 3D ervaringen creëren. In Unity coding doe je de noodzakelijke vaardigheden op om deze interacties complexer en geavanceerder te maken. Geluid is een cruciaal aspect van elke interactieve ervaring, dit verken je in de module 3D sound! In unreal virtual production maak je ook kennis met de kracht van de populaire Unreal game engine.

Dit leerpad is voor de grafische, print en digitale vormgevers. De focus ligt op de toepassing van 3D in verschillende media maar ook in de publieke ruimte met interactiviteit in de module projection mapping. In de module type design leer je de basics van font en typeface design met een letterlijke extra dimensie. In advanced modeling verbreed je je vaardigheden betreffende het creeëren van complexe geometrie. In deze kan je kiezen tussen type design of je algemeen verder te verdiepen in 3D essentials II

Rapid prototyping, 3D print, functioneel design en CAD. Dit leerpad is voor jou als je droomt van tastbare, responsieve, fysieke of functionele ontwerpen. In semester 1 leg je de basis met 3D Essentials I, Ineractive 3D VR/AR en concept art. In semester 2 leer je in 3D print and Design je concepten om te zetten naar fysieke realiteit. In de module type design leer je de basics van font en typeface design met een letterlijke extra dimensie.

2. zelf samen stellen

Uiteraard staat het je vrij zelf je jaar samen te stellen uit de beschikbare modules.

Voorwaarde om vele modules op te nemen is wel dat je 3D Essentials I & II opneemt of opgenomen hebt in het verleden.

Aandachtspunt: let zeker op de kalender, er zijn veel vakken die op hetzelfde tijdstip plaatsvinden, waardoor je ze niet samen kan volgen. De leerpaden zijn hierop voorzien.

Overzicht modules semester 1, academiejaar 23-24 

jQuery Zoom Demo
kalender

AANBOD MODULES ACADEMIEJAAR 23-24:

Project 3D

3D ESSENTIALS (BLENDER/CINEMA4D)

INTERACTIVE 3D/VR & AR

CHARACTER RIGGING

ADVANCED MODELING

MOTION / CAMERA TRACKING AND COMPOSITING

UNITY CODING

3D PRINT & DESIGN

PROJECTION MAPPING & REALTIME VISUALS

UNREAL / VIRTUAL PRODUCTION

3D SOUND

3D CONCEPT ART

3D TYPE DESIGN

Traject3D combineren met andere trajecten?

Traject3D is perfect te combineren met andere trajecten die aangeboden worden in de opleiding. De skills die aangeleerd worden, zijn direct implementeerbaar in combinatie met de praktijkgerichte vakken. De relatie met de professionele masterclass Design for Impact en Studio Brand&Packaging is niet ver te zoeken en ook een combinatie met Studio Digitale werpt duidelijk zijn vruchten af. Let wel op. De toelatingsvoorwaarden kunnen verschillend zijn afhankelijk van gekozen traject. 

Presentatie trajecten na afstuderen (Traject3D, Design For Impact, Brand&Packaging)

Kostprijs?

Het totaalbedrag is afhankelijk van je inschrijving: 

 • Je schrijft in voor getuigschrift Traject3D. Zo neem je  ≥ 30 studiepunten op inclusief de module ‘Project 3D’. Na slagen ontvang je een getuigschrift.
  De kostprijs voor een getuigschrift bedraagt standaard €887,10 
   
 • Je schrijft in voor creditcontract Visual Design-Traject3D. Zo neemt je < 30 studiepunten op. Per afgewerkte module kan je een creditbewijs opvragen.Je betaalt een vaste kost (€282,10), een modulekost (aantal opgenomen studiepunten x €13,50) en extra studiekosten (€200). 
   
 • Je combineert je creditcontract of getuigschrift Traject3D al dan niet met een andere opleiding/traject aan LUCA. Je betaalt slechts éénmaal de vaste kost. De modulekost wordt steeds aangerekend (aantal opgenomen studiepunten x €13,50), net zoals de extra studiekosten (€200)

Meer informatie over 'Studiekosten en studiefinanciering' vind je hier.

Kom je in aanmerking voor KMO portefeuille?

Als ondernemer kan je subsidie aanvragen (20% tot 30% steun) via de KMO-portefeuille om de kwaliteit van je onderneming te verbeteren. LUCA School of Arts is een erkend dienstverlener.

meer info op 'betaling via KMO portefeuille?'

REEL 22-23

🎵: Sarah Lauwers
Wat heb je nodig?

In de opleiding zijn enkele gespecialiseerde computers en apparatuur voorzien. Zelf beschik je over een laptop waarop je de software kan draaien op interface niveau. Tijdens de lessen volg je op je eigen computer mee.

Hoe weet je of je laptop geschikt is? Check volgende criteria :

- is je laptop niet ouder dan 5 jaar
- heeft hij meer dan €700 gekost in aankoop
- heeft je laptop een aparte GPU (grafische kaart)
- heeft je laptop een Intel i7 processor
- minimum 16Gb Ram 

Binnen het traject 3D basis is een degelijke externe muis met drie knoppen noodzakelijk voor het gebruiken van de software.

Starten met de opleiding

Traject3D is toegankelijk voor zowel studenten, alumni en professionelen.
Om in te schrijven voor Traject3D dien je over een Belgisch diploma Secundair Onderwijs (of gelijkgesteld voor Nederlandse studenten: meer informatie) én een Bachelor- of Masterdiploma te beschikken. Verder voldoe je aan de voorwaarden i.v.m. taal en verblijf: meer info.

Stap 1: Registreren/ kandideren
Registreer/ kandideer vanaf 11 januari 2023 via onderstaande knop. Naast het invullen van je gegevens voeg je ook een CV, een motivatiebrief en als kan een portfolio (aantoonbare ervaring/voeling met digitale beeldvorming) toe. Mogelijks wordt ook je diploma opgevraagd.

De deadline voor het indienen van je kandidatuur: 

 • woensdag 1 februari 2023, voor 10.59u. (voor kandidaten academiejaar 2022-2023, semester 2)
 • maandag 13 maart 2023, voor 10.59u.
 • maandag 26 juni 2023, voor 10.59u. 
 • of ten laatste woensdag 6 september 2023, voor 10.59u. 

Stap 2: Evaluatie 
We bekijken binnen de week jouw registratie en kandidatuur. Bij een positieve evaluatie nodigen we je uit op de info-avond. 

Stap 3: Info-avond
Je aanwezigheid is belangrijk. Je ontvangt informatie over de afzonderlijke modules om zo een doordachte studiekeuze te kunnen maken, afgestemd op je persoonlijke situatie. Ook krijg je alle instructies om te kunnen inschrijven en je Individueel Studieprogramma (ISP) in te vullen ter goedkeuring. Je docenten zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Kortom: jouw garantie op een vlotte start.

 • donderdag 2 februari 2023 (voor kandidaten academiejaar 2022-2023, semester 2) of maandag 4 september 2023 (voor kandidaten academiejaar 2023-2024)
 • 19u. tot 20.30u.
 • voor alle geslaagde kandidaten
 • kies zelf: online of fysiek (campus Gent)

Kandidaten die pas in september registreerden/ kandideerden, ontvangen vanaf vrijdag 15 september 2023 de video-opname van de eerdere info-avond.

Stap 4: Inschrijving
Na de info-avond ontvang je een link om, samen met je toelatingsattest, vlot in te schrijven. 
Kandideerde je in september? We raden aan om snel in te schrijven aangezien het academiejaar start.

Waar heb je les?

Waar heb je les?

CAMPUS SINT-LUCAS GENT
Alexianenplein 1
9000 Gent

 • in het hart van het historisch centrum van Gent
 • vlot bereikbaar via tram, bus, fiets
 • op een boogscheut van de Graslei!
 • met een resem aan werkplaatsen (3D, audio, hout, metaal, fotografie, glas, grafiek, keramiek, print en scan, textiel, video en zeefdruk) met begeleiding bij het gebruik van materialen en technieken

Benieuwd?
Klik hier voor een virtuele tour op onze campus in Gent!

Video

Contact

Contacteer ons. 

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

alexianenplein 1, 9000 Gent////
Na je studie

De vraag naar 3D skills is groot en de toepassingen zijn eindeloos, maar voor velen een technische brug te ver. Je onderscheiden binnen de arbeidsmarkt is van even groot belang als het aanscherpen en bijleren van nieuwe vaardigheden.

Na afloop van dit traject heb je alvast een stevige basis om je verder te ontwikkelen in de derde dimensie.

Bezoek ons op onze campus

Wil je meer weten over onze onderwijsaanpak en onze onderwijsprogramma's? Wil je onze campus bezoeken en praten met studenten en docenten? Kom dan langs tijdens onze open campus dagen. Nog niet helemaal overtuigd? Bezoek dan onze graduation shows en stel zelf vast hoe goed onze afstuderende studenten echt zijn!

OPEN CAMPUS DAG