do 23.09.2021, 20u - 22u
Concert

LUCA Chamber Orchestra o.l.v. Michel Tilkin

Koen Ubaghs, klarinet 
 

W. A. Mozart: Ouverture La Clemenza di Tito (Wenen, 1791)

C. M. von Weber: Klarinetconcerto nr. 1 in fa klein (1811)

Beethoven: Symfonie  nr. 6 in F opus 68 ‘Pastorale’ (Wenen, 1808)
 

Tijdens de laatste jaren van de 18de eeuw keert Mozart zich af van de komische opera buffa en hij schrijft twee ernstige opera seria’s: La Clemenza di Tito en Die Zauberflöte.

De thematiek van La Clemenza di Tito is die van een politicus-alleenheerser uit lang vervlogen tijden die na lang twijfelen een beslissing neemt met zijn hart in plaats van politieke opportuniteit te laten primeren. We zien hier de kiemen van een verschuiving van de expressie van ideële principes – het goddelijk verhevene – naar de bewustwording van het ik en zijn individuele stemming.

Waar Mozarts opera stilistisch nog helemaal classicistisch is, componeert Carl Maria von Weber nauwelijks  20 jaar later al met heel nieuwe harmonieën. De solist is de vertolker geworden van de hoogst individuele expressie van de hoogst individuele gevoelens: de romantiek is geboren.

Ludwig van Beethoven componeerde zijn zesde symfonie, de ‘Pastorale, tussen 1902 en 1808 in Wenen. Het is een duidelijk voorbeeld van het genre van de programmamuziek, muziek gebaseerd op een verhaal, een beeld, een stuk geschiedenis, waarbij de muziek de bedoeling heeft dat ‘programma’ te willen uitbeelden, verbeelden. De subtitels die Beethoven zelf meegaf aan de vijf delen waaruit de Symfonie bestaat, suggereren het beeld van een samenzijn van herders, waarbij een onweer zorgt voor afleiding.

Welkom op het fascinerende tijdsgewricht waar Griekse ratio de fakkel doorgeeft aan menselijke emotie en verbeelding.

! Tijdens de week van 20 september wordt grote verkeershinder verwacht in Leuven naar aanleiding van het WK Wielrennen - neem best de E314 afrit Gasthuisberg om het centrum van Leuven te vermijden !

Extra muros:

Vrijdag 1 oktober 2021 / 19.30u
Locatie: Sint-Martinuskerk Everberg, Annonciadenstraat 1, Everberg
Organisatie: vtbKultuur Kortenberg
Reservatie: kortenberg@vtbkultuur.be

Covid Safe Ticket

Wij werken vanaf heden voor onze concerten met Covid Safe Tickets. Dit laat toe in alle veiligheid en zonder mondmasker de concerten bij te wonen. Bij het binnenkomen van de campus zal u gevraagd worden uw Covid Safe Ticket voor te leggen, dit kan op je smartphone of op papier

LUCA in concert

Jaarlijks organiseert LUCA een 25-tal concerten. Zowel solorecitals, kamermuziek, koor- en orkestwerken als het grote symfonische repertoire uit een periode van meer dan vier eeuwen komen er afwisselend aan bod. 

Naast die concerten kan je ook regelmatig studenten aan het werk zien tijdens bachelor- en masterproeven en op concertproeven. Deze zijn vrij toegankelijk voor publiek.

Spread the word