Professionele Bachelor Visual Design
3 jaar / 180 studiepunten / Nederlands
Campus Gent / Sint-Lucas

Visual Design

Professionele Bachelor / Exchange Programme

In de professionele bacheloropleiding Visual Design leer je jouw ziel in design en creatie te leggen. De opleiding zal je stimuleren om de sluis van je eigen onuitputbare bron van ideeën en visuele kunst open te draaien.

De wereld is continu in verandering waardoor we als designers mee moeten evolueren. In elk van onze studio’s, Grafische, Digitale, Reclame, Studio Still en  Brand&Packaging, leer je projectmatig werken en zoeken naar creatieve oplossingen zoeken voor actuele uitdagingen. Je gebruikt je brein om uiterst bewust over ontwerp en creatie na te denken. Want de keuzes die je als vormgever maakt hebben een grote impact op de toekomst van ons allemaal.

Bekijk ook onze blog! visual-design.be

Brochure beeld Visual Design
Hoe ziet de opleiding eruit?

Word jij the next generation creative professional? Heb je een oog én hart voor een krachtig en geweldig ontwerp, zowel online als offline? Dan is Visual Design iets voor jou. Doorheen deze opleiding leer je projectmatig werken. Je zoekt naar originele oplossingen voor hedendaagse creaties.

Visual Design heeft 5 studio’s met elk een eigen discipline:

Visual Design biedt een uniek traject aan dat studenten de mogelijkheid geeft zich te ontwikkelen tot een professional die kan communiceren via een sterke vormgeving. Deze visie weerspiegelt zich in de opbouw van het programma. De theorievakken — van kunstgeschiedenis tot filosofie ­— verruimen je blikveld, met gespecialiseerde inhoudelijke én technische kennis binnen het domein van visual design. Deze basis wordt gecombineerd met een gevarieerd aanbod praktijkervaring (studiowerking, projectwerking, stage, bachelorproef) dat ook voldoende ruimte biedt voor uitdagende samenwerkingen op nationaal en internationaal niveau. 

Er wordt geen specifieke vooropleiding vereist. Visual Design bevat momenteel een mooie mix studenten uit verscheidene opleidingen (ASO, TSO, KSO, BSO). Een brede interesse, een nieuwsgierige en kritische ingesteldheid, een open mind en doorzettingsvermogen zijn de voornaamste vereisten voor de nieuwe generatie visual designers. 

SCHRIJF JE HIER IN VOOR DE TOELATINGSPROEF

De tweede toelatingsproef vindt plaats op maandag 3 juli 2023. De deadline voor het uploaden van de opdracht is maandag 26 juni 2023, 11u00.

Starten met de opleiding

• toelatingsproef Zaterdag 22 april 2023: deadline uploaden opdracht Maandag 17 april 2023, 11u00

• toelatingsproef Maandag 3 juli 2023: deadline uploaden opdracht Maandag 26 juni 2023, 11u00

• toelatingsproef Vrijdag 6 september 2023: deadline uploaden opdracht Woensdag 6 september 2023, 11u00

Je moet je vooraf inschrijven voor toelatingsproef. Kies voor Visual Design (Prof. Bachelor). Wanneer je ingeschreven bent ontvang je de opdracht in je mail.

  Binnen de week na de toelatingsproef wordt jouw resultaat meegedeeld.

  Je ontvangt een mail met de officiële bevestiging van het resultaat vanuit het studenten- en opleidingssecretariaat.

  Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden

  Waar heb je les?

  Waar heb je les?

  Vanuit LUCA dragen we kwaliteit hoog in het vaandel.

  In het kader van ons algemeen Kwaliteits-kader KOPERA stellen wij graag alle Kwaliteitskenmerken van de opleiding Visual Design samen met de proces-planning aan je voor op de pagina onderwijskwaliteit.

  Concrete cijfers van deze opleiding
  Na je studie

  Designers in het werkveld

  Binnen het domein van de beeldende kunsten is de opleiding Visual Design uniek in zijn soort. Op vlak van tewerkstelling scoren we uitstekend omdat we steeds als doel hebben om studenten goed voor te bereiden op het werkveld. Onze oudstudenten zijn alomtegenwoordig in sectoren die creativiteit op prijs stellen. 85% vindt werk binnen de 6 maanden na afstuderen. Van de overige 15% gaat het merendeel aan de slag als freelancer of studeert verder. Er zal altijd nood zijn aan creatieve denkers én doeners om de wereld van morgen te hervormen en zo een impact te maken op de toekomst. 

  Verder studeren - levenslang leren 

  Na het afstuderen biedt onze opleiding nog aanvullend trajecten aan om extra skills te verwerven. Zo kan je opteren om aansluitend een andere Studio (bv. Studio Digitaal of Studio Brand & Packaging), Traject3D of Design for Impact te volgen. Wil je graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs, dan kan je kiezen voor de eenjarige verkorte educatieve bachelor

  Heb je al een diploma op zak? Wil je je verder specialiseren in een creatieve richting? In het kader van levenslang leren bieden we ’s avonds of na afstuderen trajecten aan:

  Benieuwd naar onze Trajecten na afstuderen?  Hier vind je een overzicht.

  Ook een masteropleiding is mogelijk na het succesvol voltooien van het schakelprogramma.

  Je docenten

  Het docententeam beschikt over een lange en relevante ervaring in het werkveld. Naast het lesgeven zijn ze professioneel actief in de sector van Visual Design. Ze zijn niet schuw van onderwijsvernieuwing en beschikken over een goede dosis kritische reflectie en humor.

  Ad van Campenhout, Aline De Nys, Anneke Rombaut, Bart Maesen, Charlotte Vanroelen, Claudia Herrera Montoya, Dirk Bogaert, Dominique Vandewalle, Edith  Goddeeris, Fabienne Beernaert, Faye Pynaert, Fons Artois, Frank Maet, Fred Lateur, Gertjan Biasino, Goran Grahovac, Hans Plompen, Hans Warreyn, Hilde Manhaeve, Ilona Terkessidis, Inge De Mecheleer, Ingwio D'Hespeel, Jens De Wulf, Jens Versprille, Jeroen Laureyns, Jo De Baerdemaeker, Jonny Van de Vyver, Julie Gilman, Jürgen De Blonde, Kris Demey, Laura Beulens, Lara Berg, Lieven Haneca, Lukas Liefsoens, Lynn Piccu, Marijke Dirickx, Matto Deseijn, Natascha Peeters, Philippe Verkinderen, Pieter Samyn, Rudy Bonné, Sara Geerts, Saskia Wierinck, Stijn Calis, Thomas Byttebier, Thomas De Brabanter, Thomas Meynen, Virginia Tassinari, Willem Mertens, Wim Forceville, Xander De Clerck ...