The Appeal of the Unreal

Alexandra Crouwers

  • Onderzoekseenheid Intermedia
  • Onderzoeksgroep Narrative Arts

Een diorama is een simulatie van een bestaande omgeving of van een fictieve scène. Het onderzoek spitst zich toe op het affect van immersieve, levensgrote diorama’s. Ik probeer te begrijpen wat ze doen, waarom ze werken en hoe ze - hoewel levenloos - toch kunnen beroeren.

De opkomst van digitale technologie heeft een nieuwe vorm geïntroduceerd: het diorama bevindt hier zich direct achter het scherm van de computer, het tablet of de mobiele telefoon. Virtual reality, games en augmented reality zijn de nieuwe, immateriële huizen voor het diorama. Mijn onderzoek vergelijkt diorama’s met beeldschermen, maar kijkt ook naar hoe het diorama zich verhoudt tot hedendaagse en historische kunstwerken.

Het diorama is de drager voor gedachten over kunst en illusies, immersieve architectuur, kunstmatige natuur, kaders en theatraliteit. De spanning tussen feit en fictie wordt opgerekt tot het mysterieuze rijk van samenzweringstheorieën en nepnieuws. Een ander traject houdt zich bezig met de emotieve kwaliteiten van levenloze dingen, waaronder automata, animatronics, en kunstmatige intelligentie.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by