Bent van Looy

Bent van Looy kennen we natuurlijk allemaal als zanger en muzikant. Maar van opleiding is hij schilder. Hij volgde schilderkunst @ campus Sint-Lucas Gent.

Bent: Dat ik naar de academie zou gaan, wist ik al van toen ik acht was,” zegt Bent. “Ik wou tekenaar worden, en misschien ook schilder. Ik ben dan naar Sint-Lucasgetrokken. Nooit over getwijfeld, toelatingsexamen gedaan, studie afgemaakt, alles erop en eraan.”

GUIDO: Dat was in Gent?

Bent: Ja, maar daar woonde ik toen al. Ik ben van Antwerpen naar Gent verhuisd toen ik zestien was, helemaal alleen. Opwindend hoor, als zestienjarige onderduiken in een nieuwe stad. Gent heeft daar ook de perfecte schaal voor.

GUIDO: Dus je zat al op kot nog voor je aan je studie begon?

Bent: Jazeker. Straffer nog: toen ik op Sint-Lucasbegon, had ik al een huis gehuurd. Een zeer schamel pand, maar toch. Eigenlijk was ik toen het uitgaansleven al een beetje beu. Tijdens mijn studententijd heb ik vooral braaf zitten te schilderen en was ik al met Das Pop bezig, want de beginjaren van de groep vielen ongeveer samen met mijn studie. Toen we de Rock Rally wonnen, zat ik in het laatste jaar. Maar maak je geen zorgen, mijn interesse in het nachtleven is daarna dubbel en dik teruggekomen.

GUIDO: Wat vond je van Gent als studentenstad?

Bent: Ik heb er veertien jaar gewoond, en het is me vooral opgevallen dat er in de loop der jaren steeds meer studenten zijn bijgekomen. Dat is echt zichtbaar. Maar het typische studentenleven is wel grotendeels aan mij voorbijgegaan. Dat heeft misschien te maken met de plaats waar ik ben opgegroeid. Ik kwam heel vaak bij mijn grootmoeder in Antwerpen. Die woonde in de studentenbuurt, vlak bij de universiteit. Als kind vond ik dat hele studentengedoe met dopen en dergelijke ronduit griezelig

GUIDO: Moest je zelf je studie bekostigen met studentenjobs?

Bent: Ik kreeg iets van dertig euro zakgeld per maand. Zo goed als niets dus. Ik was constant platzak, maar dat vond ik niet erg. Dat was ik gewoon. Ik vond dat eigenlijk wel oké, dus het was niet zo dat ik uit noodzaak elke avond op café moest gaan tappen. Eigenlijk heb ik tamelijk rare studentenjobs gedaan, als ik er zo op terugkijk. Boeken verkocht op de fiets bijvoorbeeld. (lacht) Mijn fietstassen vol boeken gepropt en dan de stad in, maar dat verkocht niet zo geweldig. Ik heb ook een zeefdrukkerijtje gehad, en ik heb nog getekend voor het Suske en Wiske Weekblad. Het was een strip over een dwerg en een reus: ‘Sikke en Sam’. Dat werd redelijk goed betaald, en eigenlijk was het heel lang mijn droom geweest om striptekenaar te worden, dus dat was wel een goeie studentenjob.

 

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by