Cahiers van de Fotografie

Cahier #1 –– The Photographic Image in Print
red. Steven Humblet

Het cahier 01 — samengesteld door Steven Humblet — spitst zich toe op het fotoboek van het interbellum. Met het cahier wil de onderzoeksgroep fotografie van de Hogeschool Sint-Lukas Brussel haar onderzoek in een bredere internationale context plaatsen. Jaarlijks krijgt een gastredacteur de kans om internationaal gerenommeerde auteurs en fotografen rond zich te verzamelen om het eigen onderzoek te verdiepen en te verrijken.

Het eerste nummer blikt terug op dat cruciale moment waarop het fotografische beeld tijdens het interbellum de ruimte van het tijdschrift en het boek betreedt. Aan zes specialisten werd gevraagd om vanuit hun vertrouwdheid met een aantal specifieke fotoboeken hun licht te werpen op mogelijke betekenissen van het boek voor het (fotografische) beeld.

Inhoud

  • MICHAEL PONSTINGL - Felix Salten and Emil Mayer’s Photobook Wurstelprater
  • THIERRY GERVAIS - Le travail d’information visuelle – Les reportages photographiques de Léon Gimpel à la Belle Époque
  • STEVEN HUMBLET - Picturing the Dynamic City – On Changing New York
  • AN PAENHUYSEN - The Photography of the Typographers OLIVIER LUGON 55 100 x Berlin – Laszlo Willinger’s Advertising of the Weimar City
  • ANDREA NELSON - Flickering Histories – Mass Media Photobooks from the 1930s
  • DIRK LAUWAERT - Bruges: A Chronicled City – The (Grand) Minor Art of Variation

ISBN 978 94 900490 03

 

Cahier #2 - The Photoresque, Landscape and Modernity

Steven Jacobs en Geert Goiris

The Photoresque: Landscape and Modernity werd samengesteld door docenten Steven Jacobs en Geert Goiris. Het cahier 02 bevat een rijk geïllustreerde tekst van Steven Jacobs, Peter D. Osborne en een portfolio met actuele landschapsbeelden, gecompileerd door Geert Goiris. Dit sluitstuk bevat werk van Thomas Prior, Hans-Christian Schink, Andrea Botto, Bruno Serralongue, Stefan Ruiz, Richard Barnes, Florian Maier-Aichen, Thomas Weinberger, Andrea Robbins & Max Becher, William Christenberry, en SITE architects.

 

Cahier #3 Images in Motion

red. Ingrid Hoelzl en Friedrich Tietjen 

Fotografie wordt vaak voorgesteld als de voorloper van de film, als een medium dat gedrukt en niet geprojecteerd wordt en gedefinieerd wordt door het ontbreken van beweging. Dit Cahier van de Fotografie brengt hedendaagse bijdrages van en over fotografen en filmmakersdie de grenzen tussen film en fotografie aftasten, bevragen en verleggen. Niet alleen hedendaagse bijdrages, maar ook vroegere pogingen zoals deze van Eadweard Muybridge worden onder de loep genomen.

Dit cahier werd geredigeerd door Ingrid Hoelzl en Friedrich Tietjen en bevat bijdrages vanTimm Starl, Katja Mueller-Helle, Friedrich Tietjen, Jonathan Shaw & Maarten Vanvolsem, Ingrid Hoelzl en Eivind Rossaak.

 

PRAKTISCH

Het Cahier wordt uitgegeven door de Hogeschool Sint-Lukas Brussel en kost 15 EUR. 

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by