Dieltiens, Roel

Kamermuziek

Roel Dieltiens studeerde cello bij A. Messens en A. Navarra. Hij maakte zeer snel internationale naam en wordt tegenwoordig beschouwd als een autoriteit, zowel op moderne cello als op barokcello. Zijn sterke persoonlijkheid, overrompelende muzikaliteit en onconventionele aanpak brachten hem reeds van in het begin van zijn carrière op alle grote concertpodia van de wereld (Parijs, Berlijn, Londen, New York, Moskou, Tokyo). Ook als kamermusicus verwierf hij grote internationale bekendheid als oprichter van het beroemde Ensemble Explorations.

Sinds 2010 vormt hij ook een pianotrio met Andreas Staier en Daniel Sepec.

Voor de labels Harmonia Mundi, Accent en Etcetera verzorgde hij een hele reeks opnames die steevast op lovende kritieken en op grote publieke belangstelling konden rekenen.

 

Enkele citaten uit de recensies waarmee zijn cd's onthaald werden, illustreren dit mooi: "Simply the best" (Classic CD USA over de opname van Kodaly's Sonate voor cello-solo opus 8); "The only significant disc of cellomusic to appear in 1997" (Fanfare USA over de Franchomme-cd); "Un grand disque, et le meilleur enregistrement vivaldien depuis longtemps" (Diapason over de eerste cd met celloconcerto's van Vivaldi).

Roel Dieltiens mocht ook nog een KLARA en de Caecilia-Prijs in ontvangst nemen voor zijn tweede opname van de 6 Suites voor cello-solo van J.S.Bach alsook een Diapason d’Or voor de integrale opname van Schubert’s pianotrios.

 

Roel Dieltiens doceert Cello aan de Hochschule der Künste van Zürich en zetelt regelmatig als jurylid in internationale wedstrijden zoals Bach-Leipzig, Tchaikowski-Moskou en Koningin Elisabeth-Brussel.

In 2006 stelde de tv-zender Canvas een uitvoerige en diepgaande documentaire samen over deze artiest.

 

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by