Een glinstering. In een doos. Ergens.

Joris Perdieus

Een Glinstering. In een doos. Ergens .(Nieuwe vormen van scenografische ruimte)

  • Onderzoekseenheid Intermedia
  • Onderzoeksgroep Mediated Environments

Dit onderzoek behandelt de betekenis en de positie van scenografie in de installatie- en performancekunst. Ik wil onderzoeken of scenografie als discipline meer autonomie verdient. Ik introduceer de term Scenografische Ruimte als kernbegrip waarrond een set transdisciplinaire strategieën voor nieuwe maak- en presentatie-modellen rond niet-narratieve en niet-sculpturale ruimtebeleving in de actuele kunst kunnen ontstaan.

Het onderzoek wil de dominante positie van klassieke presentatieruimtes zoals de white cube en de black box kritisch bevragen. Ik vertrek hiervoor vanuit een verdieping in mijn eigen praktijk waarin tijdelijke transformatie als ruimtedialoog centraal staan.

Het onderzoek wordt gekoppeld aan drie onderzoeksvragen: 1). Hoe kan ruimte als evolutieve scenografische ruimte worden geactiveerd? 2).Kan ik performances ontwikkelen waarin de transformatie van presentatieruimte naar scenografische ruimte centraal staat? 3). Hoe kan scenografische ruimte een medium worden voor het ontwikkelen van immersieve installaties?

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by