Els Opsomer

Els Opsomer is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Brussel en Rufisque, Senegal. Ze is gefascineerd door de complexiteit van de werkelijkheid waarin we leven, een gelaagdheid die het meest voelbaar is in de urbane omgeving. Haar kunst, gebaseerd op een voortdurend groeiend archief van stedelijke beelden [Archive Building], is een herinterpretatie van onze geglobaliseerde werkelijkheid, waarin onze persoonlijke integriteit voortdurend wordt blootgelegd en uitgedaagd. Haar werk biedt alternatieve en verzachtende vormen om de schoonheid van deze drukke hedendaagse wereld te extraheren.

Els Opsomers werk wordt internationaal geprezen door haar deelname aan verscheidene biënnales en internationale tentoonstellingen, zoals de Biënnale van Istanbul (2007), de Brussel Biënnale 1 (2008), 7 Kwangju Biënnale (2008) en Werkleitz Biënnale (2002). Ze verbleef aan de Rijksakademie Amsterdam (1996‐1998), en heeft verschillende prijzen ontvangen zoals de Courtisane Award (2007) en de E. Languie Award van de Jeune Peinture Belge (1997). Ze is auteur van kunstenaarsboeken Be my guest ... forever (2005) en Time Suspended (2004), _Wrapped_ (2000). Haar werk werd o.a. getoond bij o.a. Robert Miller Gallery, New York; Erna Hecey Gallery Brussel; Witte de With, Rotterdam; Kunsthall Bergen, Noorwegen; Netwerk Aalst; CGAC, Santiago de Compostela; Badischer Kunstverein, Karlsruhe; Gemak Den Haag; Hartware, Dortmund; Gertrude Contemporary Art Center, Australië.

Films en video's zijn onderdeel van het e‐flux video‐archief, Argosarts collectie, en zijn voor vele internationale festivals geselecteerd. Haar meest recente film werd gepresenteerd bij ‘In and out of Brussels’ een reflectieprogramma door Hilde van Gelder en Tj Demos. Momenteel maakt ze deel uit van de artistieke directie van Soundimageculture (SIC), een werkplaats waar een collectief van kunstenaars, filmmakers en antropologen hun ervaring inzetten om audiovisuele kunstenaars en sociale wetenschappers te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun projecten. Els Opsomer is personal coach van verschillende SIC projecten. Bovendien begeleidt en ondersteunt ze masterstudenten van de fotografie- en film-afdeling bij Luca, campus Sint‐Lukas Brussel. Ze doceerde aan ENSAV La Cambre, Brussel, DNA‐Den Haag, Nederland en was lid van de adviescommissie van de Vlaamse Gemeenschap.

bron: http://www.versbrussel.be/

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by