Florence Yserbyt

Cirque Dynamique

In Gent bevindt zich de sociale wijk Malem, waar de centraal gelegen kerk, de OLV van de Vrede , gekocht werd door vzw Circusplaneet. Dat is een organisatie die circuslessen geeft aan een zo breed mogelijk publiek in een open en gezellige sfeer.

De gestelde voorwaarde van Stad Gent is, dat de kerk opnieuw een meerwaarde moet vormen in de buurt.  En dit gebeurt d.m.v. extra programma’s die in en rond het kerkgebouw plaatsvinden, om de buurt op sociaal en maatschappelijk  vlak te versterken.

De Bachelorproef 2015/2016 wil zich toeleggen op het onderzoeken van het potentieel van deze herbestemming en het vertalen in een ontwerp, rekening houdend met de relatie tussen interieur en exterieur.

‘Movement is more or less living architecture’

.Rudolf von Laban.

Wat ik wil bereiken in Malem is dynamiek en energie. Dynamiek is een term die mensen samenbrengt, en het verwijst ook naar het circus. Het lichaam symboliseert dit, en wordt vertaald naar een dynamische structuur in de ruimte. Op die manier kan het circus hun programma’s in de hoogte uitvoeren, en wordt het niet enkel een belevenis.

Onze inwendige dynamiek, de organen, brengen ons van fase tot fase in het leven, nl. van geboorte tot jeugd, enz. Maar deze periodes staan ook in samenhang met gevoelens. Het is a.d.h.v. deze gevoelens dat er een wishwall gecreëerd wordt, waarbij mensen boodschappen achterlaten, om op die manier mensen samen te brengen.

Bij de uitvoering heb ik als materiaal Afrikaanse padoek gekozen, dit is een karaktervolle houtsoort die mooi uitkomt op de witte muren. Naar stabiliteit toe zal de vloer uitgebroken worden en komt een nieuwe constructie in de plaats, waartussen de houten balken worden bevestigd aan een metalen plaat. De keuze naar materiaal toe heeft ook een 2de betekenis. Hout is verbonden met de fase geboorte en wordt hier dus in feite als draagstructuur gebruikt, zodat de mensen de ruimte kunnen vullen met hun persoonlijke boodschappen en herinneringen.

Downloads

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by