Helsen, Bert

Fagot

In 2004 behaalde Bert Helsen zijn diploma ‘master fagot’ aan het Lemmensinstituut bij Dhr. Dirk Noyen.  Daarna heeft hij zich vervolmaakt aan het IMEP te Namen bij Dhr. Grazziano Moretto. Hij was fagottist in het kamerorkest Prima La Musica en tussen 2005 - 2010 speelde hij bij het Symfonieorkest van Vlaanderen. Sinds 2011 is hij fagot solo bij het Nationaal Orkest van België o.l.v. Hugh Wolff. 

Met dit orkest kreeg hij ook al enkele keren de kans om solo op te treden.  Zo speelde hij in 2013 nog het fagotconcerto van W.A. Mozart o.l.v. Walter Weller in Bozar, Brussel.

In januari 2014 startte hij een eigen ensemble genaamd ‘HaftCraft’. Het is een ensemble waarin de fagot en de contrafagot een prominente rol krijgen, vaak onder begeleiding van een strijkkwintet. Op dit moment brengen zij twee producties, waaronder een volledig Iraans programma ‘Variations on a Persian Theme’ (voor strijkkwartet, fagot en sopraan) en ‘7 TEARS’, een programma rond de 7 Lachrimae van J. Dowland voor volledig dubbelrietenkwintet en aartsluit. In april 2016 was Bert Helsen te gast op de eerste editie van het TCM Festival te Teheran, Iran. Het HaftCraft ensemble is in verschillende Belgische zalen te gast, zo ook in het buitenland, China (tournee in april 2017), Tallinn (tournee april 2018)

 

In zowel binnen-  als buitenland trad hij op met tal van orkesten en ensembles : Oxalys, Ictus-ensemble, het blazersensemble I Solisti Del Vento, Champ-d’Action, Het Orkest van de Munt, de Vlaamse Opera, Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, Opera Royal de Wallonie, Orkest Zuid Nederland (NL).

 

Naast het concerteren is hij ook docent aan het Lemmensinstutuut (Luca School of Arts) en fagotleraar aan de Kunsthumaniora van Brussel.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by