Impulsdag MUSIC BUILDING BLOCKS

Impulsdag MUSIC BUILDING BLOCKS

Zaterdag 14 september 2019 / 09.00u

Tijdens deze impulsdag muziekeducatie komen creativiteit en nieuwe muziek in al hun facetten aan bod. Bouwen, exploreren en experimenteren staat centraal.

Deze dag wordt georganiseerd door LUCA Campus Lemmens in samenwerking met MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek], als deel van een evenementenreeks waarmee we onze nieuwe Educatie master Muziek en Podiumkunsten feestelijk aftrappen.

De randprogrammatie creëert een festival-achtige sfeer die doet dromen en beleven!

PROGRAMMA

Sessie 1: Experimenteel bouwen (Yuri Landman en Jo Zanders)
Praktische workshop instrumentenbouw met percussionist-bouwer Jo Zanders  en Yuri Landman (snaarinstrumenten).

Sessie 2: Musiceren en componeren met grafische partituren (met o.m. Katrien Vercauter)
Van lijnen, bollen, kleuren en tekeningen tot zelf gecreëerde tekens en symbolen ... Door de eeuwen heen werden talloze manieren bedacht om muziek te noteren. De grafische partituur is er één van! Hedendaagse componisten maken - naast hun 'traditionele notenschrift' - nog steeds graag gebruik van de grafische notatie. Een teken wordt gekoppeld aan een bepaalde klank. Dit principe leg je vast op papier, aan de hand van een beetje uitleg (instructief). Je kan het ook anders benaderen: dit is mijn grafische partituur en de uitvoerder is volledig vrij; hij of zij kan volledig zelf beslissen welke klank er wordt gekoppeld aan het teken uit jouw partituur. 

Sessie 3: Spelen en experimenteren (met o.m. Bert Bernaerts)
In deze workshop staan spelvormen en werkvormen met zelfgebouwde instrumenten centraal. Alle werkvormen zijn gericht op experiment, exploratie, spelplezier en expressie. We ervaren hoe kinderen gaandeweg kunnen ontdekken met welk soort instrumenten (percussie, blaasinstrumenten, snaarinstrumenten...) ze het meeste affiniteit hebben. De workshop wordt gegeven op basis van het concept en de instrumentencollectie van CFMI Lille (Centre de Formation de Musiciens Intervenants de Lille).

Doorlopende randactiviteiten:
Musica futurista

Deze interactieve tentoonstelling bestaat uit drie uitvergrote speelplanken naar het ontwerp van percussionist-instrumentenbouwer Jo Zanders. De deelnemers verkennen spelenderwijs de klankmogelijkheden van deze bijzondere instrumenten. Er wordt gewerkt met hoofdtelefoons.
Deze installatie kwam tot stand in samenwerking met LOGOG Foundation.

Matrix-farmacie
Muziek verzacht de zeden, zegt men wel eens. Naast een begeleidende functie - tijdens huwelijksfeesten, uitvaarten, dansevenementen ... - draagt muziek ook een helende of remediërende kracht in zich. Denken we maar aan de ontspanning, verstrooiing of het welbehagen dat ze ons kan schenken, na een overvolle werkdag bijvoorbeeld. Maar muziek kan ook - bewust of onbewust - klachten doen afnemen. Heb je last van ... insomnia? Huishoudelijke uitputting? Verveling tijdens het werk? Fileleed? Financiële tegenslagen? Neerslachtigheid? Andere ongemakken? Kom dan naar onze Matrix-farmacie!

Start to listen
Je hoeft alleen maar ... actief! te luisteren. Start to Listen is een online lijst van geluidsfragmenten, ontwikkeld door MATRIX en aifoon en ondersteund door Cera.  Als muzikaal project bestaat Start to Listen uit twee luiken: een luistermoment en een klasgesprek. Met Start to Listen wil MATRIX inspiratie en gereedschap aanreiken om actief aandacht te schenken aan het luisteren. Door te focussen op nieuwe muziek (geluidskunst, soundscapes, fieldrecordings) willen we een andere luisterervaring aanreiken dan wat de leerlingen in hun dagelijkse omgeving horen. 

PLANNING
09.00u-09.30u: onthaal
09.30u-12.00u: workshops 
12.00u-13.15u: lunch
13.15u-15.30u: workshops
15.30u-16.00u: plenaire afsluitende sessie 

DEELNAME
Inschrijven op educatie.leuven@luca-arts.be

60 euro (incl. lunch), te storten op rekening:
IBAN: BE31 4252 0317 2155 
BIC: KREDBEBB
met mededeling 'Impulsdag sept2019'

Deelnemers krijgen een attest van deelname.

 

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by