Jeroen Laureyns

Expertise

Sinds 2000 geeft Jeroen Laureyns (Gent, °1976) les over hedendaagse kunst in Sint-Lucas Gent. De eerste acht jaar combineerde hij dat docentschap met een professioneel bestaan als kunstcriticus door wekelijks tentoonstellingen met hedendaagse kunst te bespreken voor verschillende media (De Standaard, de Tijd, h-art en Klara).
Nadien sloot hij zich op in zijn cel om aan een boek en een tentoonstelling te werken die als een doctoraat aan de V.U.B bij prof.dr. Hans M. de Wolf werd ingediend. De tentoonstelling 'Weg van Vlaanderen' was te zien in de Warande in Turnhout (17 mei - 25 augustus 2013), het gelijknamige boek over 'Hedendaagse Vlaamse landschappen in de beeldende kunst 1968-2013' verscheen bij Uitgeverij Hannibal.
'Weg van Vlaanderen' is een kunsthistorische studie, geschreven zoals een roman waarin het landschap van 'het lelijkste land ter wereld' besproken wordt aan de hand van het werk van Thierry De Cordier, Hans Op de Beeck, Jan Kempenaers, Niels Donckers, Roger Raveel, Raoul De Keyser, Antoon De Clerck, Renaat Braem, Walter De Mulder, Georges Charlier, Jean Massart, Jef Cornelis, Michiel Hendryckx, Stephan Vanfleteren, Erna Lendvai-Dircksen, Jan De Maesschalck, Omer Van de Kerckhove, Ever Meulen.

Verantwoordelijkheden

Jeroen Laureyns is verantwoordelijk voor de vakken Hedendaagse Kunst (bachelor & master), Kunstactualiteit, Kunst en Maatschappij, Extra Muros Vrije Grafiek, Illustratie en vrije Grafiek in de 19de en 20ste eeuw, scriptiebegeleiding & de lezingenreeks Minima Docta.
Hij maakt ook deel uit van de onderzoeksgroep Art, Space and Contex en de werkgroep Internationalisering. In het onderwijs gaat zijn voorkeur uit naar een socratische manier van lesgeven in de vorm van interactieve hoorcolleges en werkcolleges.
Hij is er van overtuigd dat een docent dienstbaar moet zijn aan de ontwikkeling van het artistieke talent van een academische kunststudent.

Onderzoeksgroepen

Art, space & context / Liberty inviting artists to take part

Onderzoeksprojecten

De verbeelding van Vlaanderen. Landschapsbeelden van het mooiste en lelijkste land ter wereld

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by